Etli Ekmek

Gastronomi

Yüzyıllardan bu yana bir Anadolu yiyeceğidir. Konya halkının misafirlerini ağırlamak için mahalle fırınlarında yaptırdığı bir yiyecektir. Etli ekmek, 1200’lü yıllarda ilk kez Konya’nın Kadınhanı ilçesinde Raziye Hatun Hanı’nda yapıldığı bilinmektedir. 1923 yılında etli ekmek Konya kebapçılar çarşısında kayıt altına alındı. Ayrıca 1923 yılında kebapçılar içi olarak adlandırılan yerde Halepli (Arap) ismiyle anılan Hasan Gülseren Konya’ya etli ekmeği getiren ilk kişi olarak bilinmektedir. 1939 yılında sadece etli ekmek yapan işletmeler açılmaya başladı.

Etli ekmekte en önemli nokta etin koyun eti olmasıdır. Et hiçbir zaman makinadan çekilmez ve iki bıçak arasında kıyılarak hazırlanmalıdır. Kıyılan etin içerisine soğan, biber, domates ve maydanoz doğranır. Buğday unu, su, maya ve tuzdan hazırlanan hamur, 180 gramlık bezeler halinde kesilir. Bezeler yaklaşık 80 santimetre boyunda 12 santimetre genişliğinde açılır. Hamurun üzerinin açık olması, kenarlarının bükülerek kapatılmaması ve hamurun ince açılması önemli bir faktördür. Açılan hamurun üzerine 180 gramlık beze için en az 100 gramlık bıçak arası kıyılmış et ve sebzeler yayılır. Etli ekmeğin pişirilmesi ustalık gerektirir. Kara fırının ısıtılması için meşe odunu kullanılır. Isıtılan fırının ısısı 300-320 °C olmalıdır. Meşe odununun yanmasıyla sağlanan ateş, fırının sağ tarafında bulunmalıdır. Özel yapım tahta kürek yardımıyla fırına yerleştirilen etli ekmekler, dört - beş dakika bekletildikten sonra ateşten uzaklaştırılarak içinin çekmesi sağlanır. Etli ekmeğin makbul yeme yöntemi piştikten sonra kesmeden dürüm yapılarak yenmesi ve yanında süzme yoğurttan yapılmış ayran ve kızılcık şerbeti ile servis edilmesidir. Etli ekmeğin üzerine yayılan karışımın içerisine peynir eklenerek pişirilmesine Karışık Etli Ekmek veya Mevlâna denilmektedir. Son yıllarda Konya Belediyesi karışık yapılan etli ekmeğin Mevlâna olarak adlandırılmasının Hz. Mevlana’ya saygısızlık olduğunu düşünerek bu ismin kullanılmasını yasakladı. Etli ekmek Konya’da ve Türkiye’nin birçok yerinde Konya yöresine özgü yemeklerin sunulduğu zincir restoranlarda yerini almaktadır.

Referanslar

Batu, A. (2014). Kültür ve Kültür Gastronomi Turizmi Bakımından Konya, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4 (30): 20-38; Odabaşı, A. S. (1998). 20. yy. Başlarında Konya’nın Görünümü. Konya: Kültür Md. Yayınları; Odabaşı, A. S. (1999). Geçmişten Günümüze Konya Kültürü. Konya: Selçuklu Belediyesi Kültür Müdürlüğü Yayınları; Seçim, Y. (2018). Yöresel Bir Ürün Olan Konya Etliekmeği ve Genel Özellikleri Hakkında Nitel Bir Çalışma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(4): 197-209.