Kocaoba Kaplıcaları
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2020
Kaynarca yöresi (Bademli, Kaynarca, Dikili, Nebiler ve Kocaoba) sıcak su kaynakları içerisinde yer almaktadır. Kocaoba termal kaynakları Kozak yöresinden yeraltına süzülen meteorik suların kırık ve çatlaklardan yeraltına intikal ederek derinlerde ısınması ve fay hatlarını izleyip, sıcak su olarak yüzeye çıkmasıyla oluşmaktadır. Bu çevrim uzun olup en az 50yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Sıcak sular yükselimleri esnasında belirli oranlarda soğuk yeraltı sularıyla karışım yapabilmektedirler. Kocaoba Mahallesi’nde dere içinden çıkan sıcak su, tektonik hareketler nedeniyle azalmaktadır. Burada sıcak sudan yararlanmayı sağlayacak herhangi bir tesis, hamam, havuz vb. bulunmamaktadır. Buna karşın Kaynarca (Hanımın Çiftliği) jeotermal sahasında Zeytindalı Termal ve Sazgöl Çamur Ilıcası yer almaktadır.
Kaplıcalar, Dikili’ye sekiz, Bergama’ya 20 ve İzmir’e 110 kilometre uzaklıktadır. Sağlık kürleri ve seraların ısıtılmasında kullanılan Kocaoba (Dikili) Kaplıcası yüzey suyu sıcaklığı 57-60 °C iken rezervuar (hazne kaya) sıcaklıkları ise 75-150 °C arasında değişmektedir. Kaplıca suyu pH’ı 6,9-7,4 arasında olup, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu sınır limitler dâhilindedir. Kaplıca suları genellikle sodyum-kalsiyum-bikarbonatlı (Kocaoba Köyü) ve sodyum-kalsiyum-sülfat-bikarbonatlıdır (Zeytindalı Oteli). Nitekim kaplıca suları için yapılan bir hidrojeokimyasal incelemede litrede miligram (mg/l) olarak sırasıyla sülfat, sodyum, bikarbonat, kalsiyum, silisyum, klor, potasyum ve magnezyumun mevcut olduğu ifade edilmektedir. Bunlar yanında Kocaoba kaplıca suları bir ppm’den (milyonda bir) daha az bor ve 0,01 mg/l arsenik içermektedir. Kocaoba kaplıca suyu elektriksel iletkenliği 1642 (μS/cm.) olup içme suyu olarak kullanımı şüphelidir. Zeytindalı Otel sıcak suyunun elektriksel iletkenliği 1378 (μS/cm) olup içme suyu olarak kullanılabilir. Kaplıca suyunun hazne kaya sıcaklığı Kocaoba Mahallesi’nde 65-115°C arasında değişmektedir. Kocaoba Kaplıcaları'nın çevresinde havada ve kapalı ortamlarda radon konsantrasyonu yüksek olmadığı gibi kaplıca suyu genel olarak sağlık açısından risk taşımamaktadır.
Kocaoba Kaplıcaları (İzmir Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi) İzmir’deki termal turizm destinasyon bölgeleri içerisinde yer almaktadır. Yılın tamamında termal tedavi imkânı bulunan Kocaoba Kaplıcaları, özellikle romatizma, kireçlenme, cilt ve böbrek taşı hastalıklarının tedavisinde önerilmektedir. Sazgöl Çamur Ilıcası’nda bulunan açık termal havuz ve kapalı çamur havuzundan yaz mevsiminde yararlanılmaktadır. Zeytindalı Termal suyu hem banyo uygulamalarında hem de içilerek kullanılabilmektedir. Kuyu çıkışı ve sonrasında filtre inhibitör yapılmadan kullanıma sunulan dünyadaki ender termal sular arasındadır. Yine buradaki termal çamur da ayrı bir şifa (peloidoterapi) kaynağıdır. Kocaoba Kaplıcası, İzmir genelinde, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri kapsamında (kaynak nitelikleri açısından) öncelik arz eden termal turizm gelişme alanları içerisinde üçüncü öncelikli kaplıca statüsündedir. Kocaoba Mahallesi sınırları içerisindeki Kaynarca mevkiinde 30 odalı (her odada termal havuz bulunmaktadır) 75 yatak kapasiteli Zeytindalı Termal Otel yer almaktadır. Aquapark ve günübirlik banyoları da mevcuttur. Bergama-Dikili Zeytindalı Kaplıcası, tedavi bedelleri SGK tarafından ödenen kaplıca tesisleri arasındadır.
Referanslar
Barut, Ö. (2018). Kocaoba Jeotermal Alanının (Dikili) Hidrojeokimyasal Değerlendirilmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; İzmir Kültür ve Turizm Dergisi (2009). Denizin Termalle Buluştuğu Yer. İzmir: İzmir Kültür ve Turizm Dergisi, 1 (2): 92-96; Kalıncı, Y. (2006). Dikili’de Jeotermal Bölgesel Isıtma Sisteminin Araştırılması (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; Koyuncu, E. (2019). Dikili (İzmir) ve Yakın Çevresi Jeotermal Sularının Hidrojeolojik Modellemesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; MTA (1998), İzmir İlinin Çevre Jeolojisi ve Doğal Kaynakları Raporu. İzmir: MTA Genel Müdürlüğü, Ege Bölge Müdürlüğü, Derleme No: 10317; Tarcan, G., Gemici, Ü. ve Aksoy, N. (2004). İzmir İli Sıcak ve Mineralli Kaynakların Hidrojeoloji İncelemesi ve Bazı Önemli Kaynaklarla Karşılaştırılması. İzmir: TÜBİTAK Proje No: YDABAG-102Y039.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Barut, Ö. (2018). Kocaoba Jeotermal Alanının (Dikili) Hidrojeokimyasal Değerlendirilmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.