Kızılcahamam Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

İsmini tarihi Kızılca Hamamlardan almış olan Kızılcahamam ilçesi, jeotermal alanlar bakımından büyük bir zenginliğe sahiptir. Kızılcahamam ilçesinin merkezinde yer alan ve Kızılcahamam Belediyesi’nce işletilen Büyük Kaplıca’nın bulunduğu alanda iki adet büyük havuz ile yeryüzüne çıkan termal suların biriktirildiği büyük bir deponun kalıntıları bulunmaktadır. Roma Hamamı olarak adlandırılan kalıntıların mevcudiyeti Kızılcahamam kaplıcalarının geçmişinin Roma İmparatorluğu’nun parlak devirlerine kadar uzandığının kanıtı olarak görülmektedir. Kızılcahamam ilçesi, Seyhamamı Sıcak su kaynağı, acı kaplıca ve Kızılcahamam sıcak su kaynağı olmak üzere üç büyük jeotermal kaynağa sahiptir. Kızılcahamam jeotermal suları, içerdiği erimiş mineral oranı ile termomineral sular grubundandır. İlçede doğal maden suyu kaynaklarını yer aldığı Acısı Deresi Vadisi’nde iki adet maden suyu dolum tesisi işletmesi faaliyetini sürdürmektedir. İlçe 15 adet arama-üretim sondaj kuyusuna sahiptir. Bu kuyulardan ilki Kızılcahamam Belediyesi tarafından Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’ne 1984 yılında ücret karşılığı açtırılan MTA-1 Kuyusu’dur. İlçede yer alan bu kuyulardan elde edilen jeotermal sular Sodyum Bikarbonatlı Florürlü, Bor ve Flörür İçeren Sıcak Sular olarak sınıflandırılmaktadır. İlçede yer alan üç büyük kaplıcanın termal kaynaklarında su sıcaklıkları; Sey Hamamı’nda 43°C, Küçük Kaplıca’da 44°C ve Büyük Kaplıca’da 47°C olarak ölçülmüştür.

Sodyum Bikarbonatlı Florürlü, Bor ve Flörür İçeren Sıcak Sular olarak sınıflandırılan, eriyik madde açısından son derece zengin ve mikrobiyolojik açıdan hijyenik Kızılcahamam termal suları; doktor kontrolünde, osteoporoz ve üst gastrointestinal sistemin fonksiyonel rahatsızlıklarında içeriğindeki florür ve bikarbonat ile yardımcı tedavi unsuru olarak içme kürleri şeklinde; inflamatuvar romatizmal hastalıklar, eklem rahatsızlıkları, spor yaralanmaları tedavilerinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak banyo uygulamaları şeklinde kullanılabilir niteliktedir.

E-5 Ankara-İstanbul Devlet Karayolu üzerinde yer alan Kızılcahamam ilçesinde turizm işletme belgeli dört adet üç yıldızlı, iki adet dört yıldızlı, iki adet beş yıldızlı otel ve belediye işletme belgeli altı adet konaklama tesisi; toplam 1760 oda ve toplamda 6865 yatak kapasitesi ile hizmet vermeye devam etmektedir. Ayrıca Kızılcahamam Belediyesince işletilen Büyük ve Küçük Kaplıca çevresindeki evlerde ev pansiyonculuğunun yaygın bir şekilde uygulandığı görülmektedir. Özellikle yaz aylarında yoğun turist talebini karşılamakta yetersiz kalan oda ve yatak kapasitesi sorunu, aile fertleri tarafından işletildiği için daha ucuz ve sadeliği ile ön plana çıkan ev pansiyonları ile çözüme kavuşturulmaktadır. Küçük Kaplıca 125 kişi kadın bölümü ve 125 kişi erkek bölümü olmak üzere toplamda 250 kişilik kapasiteye sahiptir. Büyük Kaplıca’nın kapasitesi ise 200 kişi kadın bölümünde ve 200 kişi erkek bölümünde olmak üzere toplam 400 kişidir. Kızılcahamam Belediyesince işletilen Büyük ve Küçük Kaplıca’dan her yıl yaklaşık 330 bin kişi hizmet almaya devam etmektedir.

Referanslar

Çontu, M. (2006). Alternatif Turizm Çeşitleri ve Kızılcahamam Termal Turizmi Örneği (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü; Erdoğan, A. (2010). Geçmişten Günümüze Kızılcahamam Çamlıdere. Ankara: Esyav Kızılcahamam-Çamlıdere Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Yayınları; Keskin, Y. (2008). Termal Turizm İşletmelerinde Müşteri Tatmininin Ölçülmesi Kızılcahamam Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Düzce: Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Özdemir, S.N. ve Özdemir, H. (2018). Termal Turizmde Alternatif Konaklama Tercihi: Ev Pansiyonculuğu Ankara Kızılcahamam Örneği. İçinde; Dilek, S.E. ve Dursun, G. (Editörler), Current Debates in Tourism & Development Studies (ss.97-106). Londra: IJOPEC Publication Limited; Usta, N. ve Zaman, M. (2015). Kızılcahamam İlçesi Turizminde Termal Kaynakların Önemi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(2): 187-208.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Özdemir, S.N. ve Özdemir, H. (2018). Kızılcahamam İlçesinin Termal Turizm Potansiyeli. İçinde; Dilek, S. E. ve Dursun, G. Editör Current Debates in Tourism & Development Studies (ss. 85-96). Londra: IJOPEC Publication Limited.