Kırkgeçit Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Kırkgeçit kaplıcasının kullanımının iki bin yıl öncelerine dayandığı bilinmektedir. Kırkgeçit jeotermal alanı, Kuzey Anadolu Fayı’nın batı uzantıları ve Batı Anadolu Graben sisteminin birlikte etkilediği Biga Yarımadası içinde yer almaktadır. Çanakkale’nin Biga ilçesinin yaklaşık 15 kilometre güneybatı kesiminde bulunan Kırkgeçit (Biga-Çanakkale) jeotermal kaynağı Biga Yarımadası’ndaki önemli jeotermal alanlardan biridir. Kırkgeçit Kaplıcaları, Biga ilçesi Ilıcabaşı Köyü mevkiinde, ilçe merkezine 16 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Kırkgeçit kaplıcasına ait kaynakların yüzeye çıkış sıcaklıkları 52-58 °C arasında, pH değerleri 9-9,2 ve elektriksel iletkenlik değerleri 670-700 µS/cm. arasında ölçülmüştür. İnceleme alanındaki soğuk suyun yüzey sıcaklığı 12-13 °C, pH değerleri 7.7-8,3 ve EC değerleri 620-630 µS/santimetre arasında değişmektedir.

Kaplıcalar Biga ilçesi Ilıcabaşı Köyü mevkiindedir. 2005 yılında termal turizm merkezi olarak ilan edildi. Kaplıcalarda hizmet veren 44 odalı bir otel bulunmaktadır. Kaplıca suyunun sıcaklığı 52oC’dir. Doğal kaynakta debisi ise 5 l/sn.’dir ve bu 2.160 kişi/gün banyo kapasitesi anlamına gelmektedir. Sondaj yoktur. Kaynak suyu sodyum sülfatlı, klorürlü, borlu ve 200 kalevi kükürtlü bir özellik gösterir. Banyo kürlerine elverişli olup, içmeye uygun değildir. Termomineral suyun fizikokimyasal analizleri ve tıbbi balneolojik raporları yapılmıştır. Geleneksel kullanım sürmektedir. Kaplıca suyunun tedavi amaçlı kullanıldığı rahatsızlıklar Sağlık Bakanlığı’nca onaylı olarak şöyle sıralanmaktadır: Romatizmal hastalıklar, kemik ve eklem hastalıkları, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, bel fıtığı, lumbago, kireçlenme, kronik bel ağrısı, iltihaplı eklem romatizması, yumuşak doku hastalıkları, ortopedik operasyon sonrası tedavi, beyin ve sinir cerrahisi sonrası tedavi, beyin felci, nörolojik bozukluklar, stres bozukluğu, spor yaralanmalarıdır.

Referanslar

Atay, L., Aksu M., Yıldırım, H. M. ve Korkmaz, H. (2019). Turizm Envanteri ve Strateji Çalışması Çanakkale Destinasyonu, https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/Canakkale-Turizm-Envanteri-Strateji-Calismasi.pdf, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Güvenç, C. (2007). Türkiye’deki Termal Turizm Tesislerinin Planlama ve Tasarım İlkelerine İlişkin Bir Model Önerisi: Çanakkale Örneği (Yayınlanmamış doktora tezi). İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Şanlıyüksel Yücel D. ve Baba A. (2008). Kırkgeçit Sıcak Su Kaynağının (Biga-Çanakkale) Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Değerlendirilmesi (ss. 423-430). Çanakkale: Çanakkale İli Değerleri Sempozyumu.