Kestanbol Kaplıcası
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2019
Antik Çağ, Bizans ve Osmanlı dönemilerinin boyunca işlevini ve önemini koruyan Kestanbol Kaplıcası Çanakkale’nin Ezine ilçesinde, Geyikli bucağına bağlı Dalyan Köyü'nün sınırları içerisinde yer alan Alexandreia Troas antik kentinde yer almaktadır. Büyük İskender’in komutanlarından Antigonos Monopthalmos (tek gözlü anlamına gelir) tarafından MÖ 310’da kurulduğu belirtilmektedir. Kestanbol Kaplıcaları Ölü Dirilten Su olarak anılmaktadır. Rivayete göre; Hz. İsa’nın elçilerinden biri olan Saint-Paul, ölü birini kaynak suyunda yıkayarak diriltmiştir.
Kaplıcalar deniz seviyesinden 90 metre yüksektir. Suyun ısısı ana kaynakta 67 oC, ikinci kaynakta 47 oC, çamur suyunda 68°C hamam kaynağında 31 ve göz suyu kaynağında 21°C; PH değeri ise ana kaynakta 5,92, ikinci kaynakta 6,16, çamur suyunda 5,86, hamam kaynağında 6,92, göz suyu kaynağında ise 6,94 olarak tespit edildi. Banyo ve çamur banyosu şeklinde kullanılmaktadır. Farklı kürler ile faydalanabilen Kestanbol kaplıcasının, enfeksiyona bağlı jinekolojik hastalıklar, romatizmal hastalıklar, kireçlenme, bazı kemik tüberkülozları, küçük çocuklardaki lenf adenopati, üst solunum yolları ve akciğer hastalıklarında etkili olduğu kanıtlandı.
Termal turizm merkezi olarak ilan edildi (1991). Turizm merkezinde Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı Kestanbol Kaplıcaları Tesisi bulunmaktadır. Kaplıca tesisleri bünyesinde, otel, havuz, banyo ve moteller bulunmaktadır.
Referanslar
Atay, L., Aksu M., Yıldırım, H. M. ve Korkmaz, H. (2019). Turizm Envanteri ve Strateji Çalışması Çanakkale Destinasyonu, https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/Canakkale-Turizm-Envanteri-Strateji-Calismasi.pdf, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Çanakkale İl Kültür Müdürlüğü (2019). Termal Turizm. https://canakkale.ktb.gov.tr/TR-70496/termal-turizm.html, (Erişim tarihi: 27.11.2019); Demirsoy, N., Başaran, C. H. ve Sandalcı, S. (2018). Historical Kestanbol Hot Springs: The water that resurrects, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 8 (1): 23-32; Güdücü H. (2012). Jeotermal Turizminde Türkiye’deki Antik Kentler (Yayınlanmamış doktora tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Güvenç, C. (2007). Türkiye’deki Termal Turizm Tesislerinin PlanlamaTasarım İlkelerine İlişkin Bir Model Önerisi: Çanakkale Örneği (Yayınlanmamış doktora tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.