Kepekler (Ilıca Boğazı) Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Susurluk ilçesinin 20 kilometre kuzeyinde, Balıkesir’e 60 kilometre uzaklıkta, İstanbul, Bursa ve İzmir gibi büyük kent merkezleri için kolayca ulaşılabilir konumdadır. Kaplıca suyu sodyum klorür bikarbonatlı bir bileşime sahip olup, debisi 2-24 l/sn. ve sıcaklığı 46-74 ⁰C arasındadır.

Kepekler Kaplıcası'nda iyi geldiği düşünülen hastalıklar romatizma, nevralji, nevrit, polinevrit, felçler ve kadın hastalıkları olarak sıralanabilir. Çamur tedavisi ise bütün romatizma çeşitleri, nevralji, nevrit, polinevrit, çocuk felci, kırık ve çıkık sonrası hareketsizlikler, artritli hastalar ve kadın hastalıkları için tavsiye edilmektedir.

Tarihi geçmişi Cenevizliler dönemine kadar uzanan kaplıcanın sağlık turizmi açısından taşıdığı potansiyelin anlaşılması ise XIX. yüzyılın sonlarına karşılık gelmektedir. Kepekler Kaplıcası'nın özellikle romatizma ve cilt hastalıkları tedavisi için faydalı olduğu 1892 yılında İstanbul’dan bazı hastalarla birlikte gönderilen bir doktor ve bir kimyager tarafından keşfedildi. Bu ekip burada hastalar üzerinde yaptıkları gözlemlerde hastalıkların seyrini gözlemledi ve hastaların çoğunun iyileştiğini müşahede etti. Ayrıca suların ve çamurlu bataklığın analizlerini yaparak rapor halinde resmi makamlara sundu. Raporu inceleyen Osmanlı devlet ricali, harap ve bakımsız durumda olan Kepekler Kaplıcası'nın imar, inşa ve işletimi konusundaki öneriler doğrultusunda kaplıcada ıslah çalışmaları başlattı.

Günümüzde ise kaplıca, hala iç turizmde ve yerel halkın yararlanması dışında, uluslararası turizme hizmet verebilecek turistik bir üstyapıya sahip değildir. Bu durum ilk bakışta bir dezavantaj olarak değerlendirilebilir. Ancak farklı bir bakış açısıyla bir değerlendirme yapıldığında, yeterince değerlendirilemeyen bu termal su kaynağının iç ve dış turizm için büyük bir potansiyel taşıdığı ve yeni yatırımlar ile örnek bir kür merkezine dönüştürülebileceği düşünülmektedir.

Kepekler Kaplıcası kara ve demiryolu ulaşım olanaklarına sahiptir. Yörede yapılaşma olmadığından, dünya genelindeki yeni eğilimlere uygun her türlü mimari ve peyzaj çalışmalarının yürütülebilmesi mümkündür. Yöre iklim ve toprak olarak botanik bahçesi, ağaç parkı ve süs bitkilerinin yetiştirilmesine uygundur. İstanbul, Bursa, Eskişehir ve İzmir gibi büyük kent merkezlerine yakın mesafededir. Ilıca civarında üç ayrı su göletli mevcuttur. Yakınında Mürvet Deresi ve Kara Dere bulunmaktadır. Kepekler Kaplıcası ile bu derelerin entegre edilmesi, turistik çekiciliği oldukça yüksek bir rekreasyon alanı ortaya çıkarabilecektir. Yakın çevresi marka olmuş Kapı Dağ Yarımadası, Manyas Kuş Cenneti ve Gönen Kaplıcaları ile çevrilidir. Kepekler Kaplıcası'nın bulunduğu alan hazine arazisi ve mera niteliğindedir. Bölgedeki özel mülkiyetli arazilerin de toplu olması komple yeni yatırımlar için elverişli bir yatırım ortamı sağlamaktadır. Kaplıcanın bu üstünlüklerine karşı, kaplıcaya en yakın Balıkesir ve Bursa hava limanlarına uzaklık (yaklaşık 100 kilometre) en önemli dezavantajdır. Deniz-kum-güneş olarak adlandırılan geleneksel kitle turizmi ile entegrasyonu mümkün değildir. Yakın çevrede sulu tarım yapılması sivrisinek, karasinek ve diğer haşerelerle mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Kaplıcanın mevcut alt ve üstyapısı son derece yetersizdir. Bu niteliği ile daha çok yerel halk tarafından kullanılmaktadır.

Referanslar

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sağlık ve Termal Turizm. https://balikesir.ktb.gov.tr/TR-90613/saglik-ve-termal-turizm.html, (Erişim tarihi: 24.12.2019); Balıkesir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2014). Balıkesir’in Yeni Turizm Modeli Projesi; Çağman, E. (2017). Osmanlı Döneminde Sağlık Turizmi: Kepekler Kaplıcası Örneği, Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 7(14): 87-104; Gül, M., Yılmaz, Ö., Yılmaz, Y. ve Gül, K. (2018). Balıkesir ilinde Termal Kür Merkezlerinin Turistik Potansiyel Analizi, Uluslararası Necatibey Eğitim ve Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi (ss. 173-185). Balıkesir: (UNESAK 2018), 26-28 Ekim 201; Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Balıkesir Turizm Yatırım Rehberi. https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/Balikesir-Turizm-Yatirim-Rehberi.pdf, (Erişim tarihi: 24.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Demir, G. (2018). Suyun Gücü. İstanbul: Kavim Yayıncılık.