Anadolu’nun en eski şehir merkezlerinden biri olan Kayseri, Kapadokya’nın da merkezi olarak biliniyor. Mazaka veya Özepya adıyla tarihe geçen şehir, İç Anadolu’nun güneydoğusunda Orta Kızılırmak bölümünde konumlanıyor. Kayseri’nin sahip olduğu coğrafi konum, tarih boyunca ticaret yollarının buradan geçmesi nedeniyle kente özel bir önem kazandırmıştır. Step iklimine sahip olan şehrin çukurda kalan bölgelerinde hava daha yumuşakken, yaylalar ve dağlık kesimlere çıktıkça hava daha da sertleşiyor. Şehir merkezinin denizden yüksekliği 1.093 metredir.

Kayseri’nin ekonomik faaliyetlerinde önde gelen sektör imalat sanayisidir. Tarım sektörü de şehrin önemli ekonomik faaliyetleri arasında yer alıyor. Ancak tarım; sanayi, ticaret ve ulaştırma sektörlerinden sonra geliyor. Kentteki hayvansal ürünlerin (et kombineleri, süt işleyen fabrikalar, sucuk–pastırma imalathaneleri) çokluğu hayvancılığın önemini arttırıyor. Ayrıca tatlı su balıkçılığı şehirde gelişen sektörlerdendir.

Kayseri, ulaşım açısından zengin altyapı imkanlarına sahiptir. Kentte ulaşım; havayolu, karayolu ve demiryolu ile sağlanıyor. Şehir içi ulaşım hizmetlerinde belediye otobüsleri ve raylı sistem mevcuttur. İlde bulunan havaalanı hem iç hem de dış hatlar seferleri için hizmet sunuyor. Kayseri, turizm sektörü bakımından büyük bir potansiyele sahiptir. Bölgede doğal ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra dağcılık ve kayak merkezleri bulunuyor. Bölge sağlık turizmi için elverişli alanlara da sahiptir. Bu imkanlar şehri turizm bölgesi olarak cazip hâle getiriyor. Aynı zamanda zengin tarihi geçmişinin yanında Kayseri, turizm arz kaynakları bakımından İç Anadolu Bölgesi’nin önde gelen illerinden biridir. Özellikle antik çağın kalıntılarına sahip olan Kapadokya bölgesinin içerisinde olması, Kayseri’deki turist sayısının artmasında büyük bir rol oynuyor.

Kentin önde gelen kültürel değerleri arasında medreseler (Melik Mehmet Gazi Medresesi, Şifaiye-Gıyasiye Medresesi, Hunat Medresesi) camiler (Camii Kebir, Hunat Camii, Hacıkılıç Camii), hamalar (Sultan Hamamı, Hunat Hamamı), hanlar (Sultanhanı, Karatay Kervansarayı, Cırgalan Hanı), kümbetler (Döner Kümbet), türbeler (Seyyid Burhaneddin Türbesi, Zeynel Abidin Türbesi) ve çarşılar (Kapalı Çarşı, Bedesten) yer alıyor. Bunların yanı sıra Erciyes Dağı şehir için önemli bir turizm destinasyonudur. Söz konusu turizm zenginliklerine sahip kentte, turizm arzı ve talebi verilerine göre, 2018 yılında destinasyona gelen yabancı turist sayısı 116.877, yerli turist sayısı yaklaşık 450 bin oldu. Şehre gelen turistler genellikle; Avrupa, Uzakdoğu ve Orta Doğu ülkelerindendir. Şehir turizm işletme belgeli 21 konaklama tesisi, 1.747 oda sayısına ve 3.523 yatak kapasitesine sahipken, belediye belgeli 37 tesis, 1.107 oda sayısı ve 2.164 yatak kapasitesi bulunuyor.

Referanslar

Habertürk (2018, 17 Ekim). Kayseri’ye gelen turist profili değişti İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş: “Yeni turist profilinden payımıza düşeni almak içinde gayret sarf ediyoruz”, https://www.haberturk.com/kayseri-haberleri/64046665-kayseriye-gelen-turist-profili-degistiil-kultur-ve-turizm-muduru-ismet-taymus-yeni-turist, (Erişim tarihi: 02.11.2019); Kayseri Büyükşehir Belediyesi (2011). Kayseri Ansiklopedisi. Kayseri: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, No:70; Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019a). İstatistiklerle Kayseri’de Kültür ve Turizm, https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-244447/ilimize-gelen-turist-sayilari-2017-2018-30092019.html, (Erişim tarihi: 01.11.2019); Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019b). Turizm, https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-55099/konaklama-tesis-sayilari.html, (Erişim tarihi: 01.11.2019); Millî Eğitim Bakanlığı (2011). Konaklama ve Seyahat Hizmetleri. Seyahat Acentacılığı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı; Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (2017). Kayseri Yatırım Rehberi, Temmuz 2017. Kayseri: Orta Anadolu Kalkınma Ajansı; Şanlıoğlu, Ö. ve Erdem, A. (2017). Kayseri Örneğinde Yerel Halkın Turizm Faaliyetlerini Nasıl Algıladığının Tespitine Yönelik Bir Araştırma, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27: 277-298.