Bayramhacı Kaplıcası
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2019
Kayseri’nin 65 kilometre batısında, Bayramhacı Köyü’ne birbuçuk kilometre ve Nevşehir’in Avanos ilçesi’ne 15 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Hâlihazırda mülkiyeti belediyeye ait olan ve sadece yaz sezonunda (nisan – kasım ayları arası) hizmet veren bir konaklama tesisi ile iki erkek, iki kadın olmak üzere toplam dört havuzla hizmet vermektedir. Kaplıca suyu mg./l. olarak toplam mineral konsantrasyonu, 1628,832 mg./l. mineralizasyonu olan, kükürtlü (laboratuvar ölçümünde 1,008 mg./l.) ve florürlü (1,79 mg./l.) karışık nitelikte termomineralli sudur. Kaplıcanın su sıcaklığı 40°C’dir.
Termal suların fiziksel özellikleri arasında radyoaktif özelliği ayrı bir önem taşır. Radon gazının suya karışması sonucu sular radyoaktif özellik kazanmaktadır. Bu özellikteki sular, organizmanın biyolojik faaliyetlerini artırıcı özelliğe sahip oldukları için gençlik suyu olarak ilgi görürler. Türkiye’de çok sayıda termal su kaynağı olmasına rağmen radyoaktif özellik gösterenlerin sayısı azdır. 100 eman./l.’nin üzerindeki değeri ile Bayramhacı Kaplıcası, Nevşehir - Kozaklı ve Muğla – Sultaniye ile birlikte en yüksek radyoaktif değerlere sahip kaplıcalardan biridir.
Hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatiotartrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteuartrit gibi non inflomatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacı ile, stres bozukluğu, norovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak banyo ve heloterapi (güneş banyosu) uygulamaları ile birlikte psöriasis örneğinde olduğu gibi döküntülü ve kaşıntılı dermatolojik hastalıkların tedavisinde yardımcı / tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir. Toplam PAH ve pestisit konsatrasyonun uyarı sınırlarının üzerinde olmasından dolayı içme kürü olarak kullanımı uygun değildir.
Referanslar
https://kaplica.saglik.gov.tr/#, (Erişim tarihi: 26.12.2019); https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-55119/kaplicalar.html, (Erişim tarihi: 25.12.2019); Soylak, M. (1993). Kayseri ve Çevresindeki Şifalı Suların Kimyasal İncelenmesi ve Tungsten Tayini İçin Yeni Bir Yaklaşım (Yayımlanmamış doktora tezi). Kayseri: Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Tuncel, M. ve Doğaner, S. (1992). Kütahya’da Kaplıca Turizmi, Ege Coğrafya Dergisi, 6 (1): 47-60; www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kayseri/TurizmAktiviteleri/bayram-haci-kaplicasi, (Erişim tarihi: 28.12.2019).