Karamustafa Kaplıcası
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2020
Bursa kent merkezindeki Çekirge semtinin Kükürtlü Mahallesi’nde, Bursa-Çekirge-Mudanya karayolunun üzerinde, Yeni Kaplıca'nın hemen yakınında yer alan bir kaplıcadır. Bursa ilindeki kaplıcaların en önemlilerinden biri olup deniz seviyesinden yüksekliği 155 metredir. Karamustafa Kaplıcası'nın yapılışına dair çeşitli görüşler bulunmaktadır. Prof. Dr. N.Ş. Dirisu’ya göre, Karamustafa Kaplıcası’nı 1490 senesinde Sadrazam Rüstem Paşanın ağası Kara Mustafa yaptırmıştır. Prof. Dr. N.R. Belger’e göre kaplıca, Köprülü Mehmet Paşa’nın damadı Sadrazam Kara Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Bir söylenceye göre ise bu kaplıcada Kara Mustafa Sultan adında aksakallı bir evliya yaşamaktaydı. Bu adam çok iyi bir insan olup ondan kimseye zarar gelmezmiş. Diğer yandan, kaplıcada dilek tutup adak adayanlar, dilekleri gerçekleştikten sonra hamamı kapatıp komşularını ve akrabalarını hamama götürürlermiş.
Karamustafa Kaplıcası’nın yapısı, bir ev görünümündedir. Yapı, soğukluk görevi gören dikdörtgen planlı bir mekâna bağlı iki küçük hücre ile yine bu mekâna bağlı dikdörtgen planlı koridordan geçilerek ulaşılan bir sıcaklık bölümünden oluşmaktadır. Sıcaklık bölümünün üst kısmı tonozla örtülmüştür. Kaplıca, erkekler ve aileler hamamı şeklinden iki ayrı bölümden oluşmakta, kaplıcanın içinde tarihi bir adet umumi havuz ile altı adet özel banyo bulunmaktadır. Kaplıcanın havuzu yekpare mermer şadırvanı ile ilginç bir özellik sergilemektedir. Ayrıca, 25 odalı bir oteli ve çocuk oyun alanı ile hizmet veren bir tesisi bulunmaktadır.
Karamustafa Kaplıcası'nın iki kaynağı bulunmaktadır. Kaynaklardan çıkan su sodyumlu, bikarbonatlı, kalsiyumlu ve radonlu sular grubuna girmekte, suyun içerisinde en çok sodyum ve kalsiyum bulunmaktadır. Kaplıca suyunun sıcaklığı 53oC, radyoaktivitesi 30 ile 56 eman, pH değeri ise 7,4’tür. Bursa ilinde radyoaktivitesi en yüksek kaplıca Karamustafa Kaplıcası’dır. Hamamın içerisinde yuvarlak bir su yatağı bulunmakta, su bu yatağın içinden kaynamaktadır. Bu yatağın kısırlık için şifalı olduğu söylenmekte, doğuramayan kadınların çocuk sahibi olduklarına inanılmaktadır. Bu yüzden kadınlar yatağın içine oturarak, banyo yapar pozisyonunda girmektedirler. Kaplıcanın suyu banyo tedavisinde kullanılmakta olup romatizmal hastalıklar, nevralji, nevrit, romatoit artrit, siyatik, artroz, yorgunluk halleri, gut, egzama, astım, kemik kırıklıkları ve kadın hastalıkları için tavsiye edilmektedir.
Referanslar
Avşaroğlu, M. (1968). Bursa – Kara Mustafa Kaplıcası. İçinde; Termalizm ve Klimatizm I: Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu (ss. 49-50). Ankara: Güneş Matbaacılık; Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2020). Karamustafa Kaplıcası Hikâyesi, https://bursa.ktb.gov.tr/TR-70264/karamustafa-kaplicasi-hikayesi.html, (Erişim tarihi: 31.01.2020); Gezer, G. (1970). Karamustafa Kaplıcası. İçinde; Şifa Dağıtan Sular (ss. 35-36). İstanbul: Dilek Matbaası; Şimşek, M. (2003). Karamustafa Kaplıcası. İçinde Şifalı Sulara Yolculuk (ss.128-130) (Genişletilmiş ikinci baskı). İstanbul: İnkılap Yayınevi; Türkiye Kültür Portalı. (2014). Kara Mustafa Kaplıcası – Bursa, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bursa/kulturenvanteri/kara-mustafa-kaplicasi, (Erişim tarihi: 31.01.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Şimşek, M. (2003). Karamustafa Kaplıcası. İçinde; Şifalı Sulara Yolculuk (ss. 128-130) (Genişletilmiş ikinci baskı). İstanbul: İnkılap Yayınevi.