Karakoçan Golan Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Elazığ’ın Karakoçan ilçesine bağlı Yoğunağaç (Golan) Köyü’nde bulunan kaplıca, Karakoçan ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıktadır. Hamam Dağı’nın kuzeye bakan yamaçları ve Peri Suyu vadisinde bulunan kaplıcalar, sahanın coğrafi yapısından dolayı oldukça derin bir vadi içerisinde bulunmaktadır. Kaplıca üzerinde ilk tesis 1972 yılında Özel İdare Müdürlüğü tarafından yaptırılan 27 yatak kapasiteli pansiyondur. Günümüzde yap-işlet-devret modeli ile özel sektöre kiralanan tesis 40 apart oda, toplam 120 yatak kapasitelidir.

Golan Kaplıcası'nın su sıcaklığının 40-50°C derece debisi ise saniyede birbuçuk litredir. Golan Kaplıcası karışım (hibrit) sular özelliğine sahip kaplıcalar sınıfındandır. İki kapalı kadın ve erkek, iki yarı açık olmak üzere toplam dört kaplıca havuzu bulunmaktadır. Kaplıca suları kükürtlü olmasından dolayı antiseptik özellik taşımaktadır. Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Enstitüsü’nün raporunda belirtildiğine göre, kaplıca sularının cilt hastalıklarına, kadın hastalıklarına, romatizmal hastalıklara, poli – nevrit, kırık – çıkık gibi birçok hastalığa iyi geldiği belirtilmektedir.

Kaplıca tesisinin kayıtlarına göre çoğunluğu Elazığ ve çevre illerden olmak üzere her yıl 15 bin kişi ziyaret etmektedir. Tesis ziyaretçilerine kaplıcayı konaklama hizmeti almadan günübirlik kullanma imkânı da sunmaktadır. Perisuyu Vadisi’nin doğal güzelliklerini ziyaretçilerine sunan tesis cafe-restoran, canlı müzik olanaklarını da ziyaretçilerine uygun fiyatlarla sunmaktadır. Golan Kaplıcası'na karayoluyla Elazığ’dan yaklaşık birbuçuk saatte ulaşılabilmektedir. Tesisin en büyük eksikliği ise herhangi bir sağlık personeli istihdam edilmemesi dolayısıyla acil müdahale için gerekli koşulların mevcut olmamasıdır. Kaplıca ulaşım zorluğundan, bölgenin altyapısının gelişmemiş olmasından, tesis kalitesinin yeterli olmamasından, kalifiye personel eksikliğinden ve güvenlik sebebiyle tam kapasitesinin oldukça altında çalışmaktadır.

Referanslar

Akgün, D., ve Oğuzöncül, F. (2014). Elazığ Golan Kaplıcasındaki Geleneksel Kaplıca Tedavisi Uygulamalarının Değerlendirilmesi, Kocatepe Tıp Dergisi, 15 (3): 267-273; Atasoy, A., ve Çıtçı, M. D. (2009). Kolan (Elazığ) Kaplıcaları, Electronic Turkish Studies, 4 (8): 493-510; Elazığ Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Elazığ Gezi Rehberi, https://elazig.ktb.gov.tr/Eklenti/66342,elazig-gezi-rehberi-2019pdf.pdf?0 (Erişim tarihi:15.01.2020); Fırat Kalkınma Ajansı. (2018). Elazığ İlinin Jeotermal Varlığının Sektörlere Göre Yatırım İmkânlarının Belirlenmesi ve Söz Konusu Jeotermal Varlıklar Özelinde Yatırım Ön Fizibilitelerinin Çıkarılması, https://fka.gov.tr/sharepoint/userfiles/Icerik_Dosya_Ekleri/FKA_FIZIBILITE_RAPORLARI/ELAZI%C4%9E%20JEOTERMAL%20%C3%96N%20xxxxF%C4%B0Z%C4%B0B%C4%B0L%C4%B0TE%20RAPORU.pdf (Erişim tarihi: 15.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Atasoy, A., ve Çıtçı, M. D. (2009). Kolan (Elazığ) Kaplıcaları, Electronic Turkish Studies, 4 (8): 493-510.