Karaada Kaplıcası
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2020
Muğla’nın Bodrum ilçesi sınırları içerisinde Bodrum limanının beş kilometre mesafededir. Karaada’nın kuzey kesiminde yer almaktadır. Bodrum’un en ünlü şifalı su kaynağı olup Karaada Güzellik Ilıcası olarak da bilinmektedir. Kaplıcanın suyu, deniz kıyısında yer alan büyükçe bir mağaranın içinden kaynamakta ve çıkan su sahilde bir havuz içerisinde toplanıp, daha sonra denize dökülmektedir.
Karaada Kaplıcası'nın suyu, sodyum klorürlü maden suları grubuna girmektedir. Suyun içerisinde, sodyum klorür ile az miktarda florür, bromür, sülfat, kalsiyum, magnezyum ve karbondioksit bulunmaktadır. Suyun sıcaklığı 33°C ve pH değeri 6,3 olup su yüksek oranda tuzlu ve ılıktır. Kaplıcanın suyu banyo ve içme amacıyla kullanılabilmektedir. Kaplıca banyo için kullanıldığında, romatizmal rahatsızlıklarda, kırıklarda, kan oluşumunun geciktiği durumlarda, kronik iltihaplı hastalıklarda, eklem yapışıklıkları ve özellikle kronik jinekolojik iltihaplarda etki göstermektedir. Kaplıca ayrıca cildi güzelleştirdiği ve cilt hastalıklarına da iyi geldiği gerekçesiyle Güzellik Kaplıcası olarak bilinmekte ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Bu kaplıcadaki çamurun, ünlü Mısır kraliçesi Kleopatra’ya gönderildiği söylencesi dolaşmakta, turistler de bu söylenceye kapılarak mağara içindeki çamuru güzelleşmek amacıyla yüzlerine ve vücutlarına sürmekte, ardından kaplıca suyunda banyo yaparak temizlenmektedirler.
Referanslar
Muğla İli Şifalı Suları ve Kaplıcaları. (2020). https://termalrehber.com/mugla-ili-sifali-sulari-ve-kaplicalari/, (Erişim tarihi: 13.01.2020); Şimşek, M. (2003). Şifalı Sulara Yolculuk (Genişletilmiş ikinci baskı). İstanbul: İnkılap Yayınevi; Ülker, İ. (1988). Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Kaplıca Planlaması. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Çağdaş Kültür Eserleri Dizisi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Ülker, İ. (1988). Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Kaplıca Planlaması. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Çağdaş Kültür Eserleri Dizisi.