Kangal Balıklı Kaplıca

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Serdar CEYLAN (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Mustafa IŞKIN (2019) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Kangal Kaplıcası; İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğusunda, Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Kavak Köyü’ne üç kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Bu mevki, Hamam Deresi Vadisi (Topardıç Deresi) olarak da bilinmektedir. Kaplıca, Sivas il merkezine 90 kilometre, Kangal ilçe merkezine ise 13 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kaplıca, “balıklı kaplıca”, “balıklı çermik”, “yılanlı çermik” isimleriyle de bilinmektedir.

Kaplıcanın bulunduğu alan 1917 yılında sazlık bir yer iken, 1966 yılında dört adet havuz, iki katlı 16 oda kapasiteli bir motel ile hizmete açılmıştır. Kaplıcanın mülkiyeti Sivas İl Özel İdaresi’ne ait olup, 1980’li yıllarda bir şirkete 30 yıllık süreyle yap-işlet-devret modeli kapsamında kiralandı. Bu şirket, tedavi amaçlı gelenler ile günübirlik rekreasyonel amaçlı gelen ziyaretçilerin havuzlarını ayırdı. Şirket, kapalı havuzlarda yıl boyunca hizmet vermektedir. Günümüzde ise, toplam yatak arzı 102 olan tesiste bir otel (70 oda), bir pansiyon (32 oda), altı havuz (bir yarı olimpik), 16 adet özel banyo, restoran, market, mescit, çay bahçesi, çocuk parkı, açık otopark, mini futbol sahası, karavan alanı ve mesire (piknik) yeri de bulunmaktadır. Tesiste yer alan iki kapalı ve iki açık havuz tedavi amaçlı, diğer iki havuz ise rekreasyonel (dinlenme ve eğlenme) amaçlı olarak kullanılmaktadır. Termal tesis, 2003 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından “sağlık tesisi” tescili almıştır. Ayrıca Türkiye Kaplıcalar Birliği (TÜRKAP) ve Avrupa Kaplıcalar Birliği (ESPA) üyesi olmuştur.

Kaplıca suyu; 7.20-7.25 pH ile 32.23 megu/L sertlik derecesinde, berrak özellikte, 35 +/- 0.30 çözünmüş oksijeni ve litrede bir gr civarında bulunan selenyum minerali özelliğine sahiptir. Kaplıca suyu, içerisinde ihtiva ettiği silisyum, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve bikarbonat gibi mineralleri ile cilt hastalıkları (sedef), romatizma ve eklem (ortopedik) rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak sedef (psoriasis) hastalığı kaplıcayı tedavi yönünden en popüler kılan hastalık olmuştur. Kaplıcanın termal suyu yanında havuzda yüzen balıklar, gelen ziyaretçilerin ayak ve ciltlerine dokunarak onları tedavi etmektedir. Nitekim yapılan araştırmalar da kaplıca sularının sedef hastalığına olumlu cevap verdiğini ortaya koymuştur. Bu yönüyle kaplıca alanı, dinlenme (rekreasyon) ve tedavi amaçlı olarak “sağlık turizmi” ve “Termalizm” turizm tiplerinin yapıldığı bir turizm bölgesidir. Turistik çekicilik (kaplıca-termal su), ulaşım (erişilebilirlik) ve konaklama hizmetlerinin tamamlandığı alanda sağlık turizminin gelişeceği öngörülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ergüven, M.H., Kutlu, D. ve Yılmaz, A. (2017). Sağlık Turizmi Kapsamında Alternatif Tıp Kaynağı Olarak Doktor Balıklar: Kangal Balıklı Kaplıca Örneği, Gaziantep: VI Ulusal ve II. Uluslararası Doğu Akdeniz Sempozyumu (ss. 337-348) (14-15 Nisan 2017); Kangal Balıklı Kaplıcası http://www.kangalbaliklikaplicasi.com.tr/, (Erişim tarihi: 14.02.2020); Kangal Kaymakamlığı, Kangal Balıklı Kaplıca, http://www.kangal.gov.tr/kangal-balikli-kaplica, (Erişim tarihi: 14.02.2020); Özçelik, S., Polat, H.H., Akyol, M., Yalçın, D.Ö. ve Marufihah, M. (2000). Kangal Hot Spring with Fish and Psoriasis Treatment, The Journal of Dermatology, 27: 386-390; Tosun, M., Tosun, N. ve Sağlık, E. (2019). Sedef Hastalarının Sivas Kangal Balıklı Kaplıcası Algılarının Değerlendirilmesi, 3th International Congress on Tourism, Economic and Business Sciences (19-21 June 2019), Sivas, file:///C:/Users/USER/Downloads/ICTEBS2019LASTDRAFT25.11.20191_p164-169%20(1).pdf, (Erişim tarihi: 14.02.2020); Melike Ünsallar ile 14.02.2020 tarihli görüşme. (Görüşen: Serdar Ceylan).

2 / 2

Sivas’ın bağlı Kangal ilçesi coğrafi sınırları içerisinde yer almaktadır. Balıklı Kaplıca Sivas şehir merkezine 90 kilometre uzaklıkta olan Kangal ilçesinin 13 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Hamam Deresi Vadisi'ndedir. Hamam Deresi vadisi boyunca Balıklı Kaplıca benzeri su kaynakları bulunmaktadır. Ancak bu su kaynaklarından en güçlü olanı Balıklı Kaplıca’nın bulunduğu alanda yer almaktadır. Hamam Deresi vadisi içerisinde yer alan diğer su kaynakları da Balıklı Kaplıca’da bulunan su kaynağına benzer yapıdadır. Söz konusu su kaynaklarında Balıklı Kaplıca’da yaşayan balıklarla aynı türdeki balıklar yaşamaktadır. Ancak söz konusu su kaynakları üzerinde kurulu tesisler bulunmamaktadır. Hamam Deresi vadisinde tesis bulunan en önemli su kaynağının bulunduğu yerin rakımı 1.425 metredir. Balıklı Kaplıca’nın bulunduğu alanda belirli bir su kaynağı bulunmamaktadır. Kaplıca suyu kumlar ve taşların arasından sızıntı şeklinde çıkmaktadır. Vücut ısısına eşdeğer olan 36 - 37 derecedeki kaplıca suyu şifa özelliğinin yanı sıra berrak, kokusuz aktığı yerde hiç bir çökelti bırakmamaktadır. Kaplıca suyunda kalsiyum, magnezyum, selenyum ve bikarbonat gibi iyonlar çok miktarda bulunmakta olup, banyo için elverişlidir.

Balıklı Kaplıca tesislerinin kurulu olduğu alanın geçmiş dönemlerde sazlık bir alan olduğu kaynaklarda yer almaktadır. 1966 yılında su kaynağının debisinin yüksek olduğu alana dört adet yüzme havuzu yapılmıştır. Ayrıca aynı dönemde 16 adet odası bulunan bir otel inşa edildi.

Kangal Balıklı Kaplıca, sedef hastalığı ve romatizma hastalıkların tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Kangal Balıklı Kaplıca söz konusu hastalıkların tedavisinde dünya çapında üne sahiptir. Kangal Balıklı Kaplıca suyunun kimyasal özellikleri ve içinde yaşayan balıklardan dolayı önemlidir. Kaplıca suyu; sıcaklığının 35°± 0.5 olması ve kimyasal içeriği nedeniyle çeşitli hastalıkları tedavi edici özelliktedir. Kangal Balıklı Kaplıca suyunun tedavi edici özelliği yöre halkı tarafından bilinmektedir. Ancak son yıllarda Kangal Balıklı Kaplıca suyunun tedavi edici özellikleri hakkında bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar sayesinde kaplıca suyunun tedavi özelliğinin tüm ülke ve dünya geneline yaygınlaştırılmasına çalışılmaktadır. Diğer taraftan kaplıca suyunda yaşayan balıkların insan vücuduna saldırırcasına gelmeleri hastalıkların bu balıkların iyileştirdiği düşüncesi de oldukça yaygındır. Kaplıcanın bu yönü araştırıcıları fiziksel, kimyasal, jeolojik, biyolojik ve klinik bulgular elde etmeye yönlendirmiştir. Diğer taraftan pek çok cilt hastası (yurtiçinden - yurtdışından) kaplıcaya gelmekte ve belirli sürelerle havuza girip “Balık-Su” tedavisi gördükten sonra iyileştiklerini ifade etmektedirler. Kaplıcanın 2003 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık tesisi olarak tescili yapıldı.

Kangal Balıklı Kaplıca'da Balık-Su tedavisi, tahriş olmuş durumdaki veya herhangi bir enfeksiyondan oluşmuş cilt dokusundaki yaraları; egzama, cerahatli sivilceler ve hatta tıpta tedavisinin imkansız olduğu bilinen Sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları 2-10 santimetre büyüklüğündeki Cyprinide (Sazangiller) familyasından Cyprinion Macrostamus (Beni Balığı) ve Garrarufa (Yağlı Balık) türündeki balıklar ve suyunun kimyasal yapısı sayesinde gerçekleşmektedir. Kangal Balıklı Kaplıca'da suyun etkisi ve doktor balıkların hastalıklı bölgeleri temizlemesi sonucunda tedavi gerçekleşmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.kangal.gov.tr/kangal-balikli-kaplica, (Erişim tarihi: 15.07.2019); https://www.sivaskulturu.com/turizm/kangal-balikli-kaplica/, (Erişim tarihi: 15.07.2019); http://yigm.ktb.gov.tr/TR-11319/genel-bilgiler.html, (Erişim tarihi: 15.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://www.sivas.gov.tr/balikli-kaplica, (Erişim tarihi: 15.07.2019); http://www.kangalbaliklikaplicasi.com.tr/index.php/tedavi, (Erişim tarihi: 15.07.2019).