Sivas

Yerleşim Merkezi Kentsel Destinasyon Kültürel Miras Destinasyonu

Yüzölçümü olarak en büyük ikinci ildir. Kuzeyinde Tokat, Ordu ve Giresun, batısında Yozgat, güneyinde Kayseri, Kahramanmaraş ve Malatya, doğusunda ise Erzincan yer alıyor. Toplam sekiz il ile sınır komşuluğu vardır. Ekonomik yapısı tarım, hayvancılık, hizmet sektörü ve sanayiye dayanıyor. Kışların çok sert, soğuk ve uzun, yazların ise serin ve kısa geçtiği; şiddetli karasal iklimin hâkim olduğu bir şehirdir. Denizden yüksekliği 1.285 metredir.

Sivas kenti medreseleri, konakları, doğal gölleri, kaplıcaları, kangal köpeği ve doktor balıkları olarak bilinen kaplıca balıklarıyla ünlü bir şehirdir. Tarihi eserleri Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarından mimari izler taşıyor. 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan, İslam mimarisinin başyapıtlarından olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası da Sivas’ta bulunuyor. Ayrıca 1271 yılında yapılan ve hala ayakta olan ve Türk-İslam mimarisinin nadide örneklerinden olan Buruciye, Çifte Minare ve Gök Medrese gibi üç önemli tarihi eseri de yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerine açıktır. Yine MS II. bin yılının başlarından beri iskân edilen Sivas Kalesi de ziyaret edilen yerlerden biridir. Ayrıca Osmanlı döneminde yapılan ve daha sonra restore edilen Abdi Ağa Konağı, Çorapçı Hanı, Kolağası Konağı, Susamışlar Konağı ve Terzioğlu Konağı olmak üzere toplam beş konak kültürel ve sosyal faaliyetlere ev sahipliği yapıyor, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerine uğruyor.

Sivas, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bir şehirdir. Milli Mücadele döneminde Sivas Kongresi buradaki Sivas Lisesi’nde yapıldı ve şehir 108 gün Atatürk’ü misafir etti. Bundan dolayı şehir Cumhuriyet şehri olarak da biliniyor. Kongreye ev sahipliği yapan Sivas Lisesi günümüzde Kongre Lisesi olarak müze şeklinde faaliyetini sürdürüyor ve ziyaret ediliyor.

Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan ve suyunun rengiyle diğer göllerden ayrışan Gökpınar Gölü yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edip zaman geçirdikleri yerlerden bir diğeridir. Gökpınar Gölü doğal bir akvaryumu andıran yapısı, suyunun tatlı ve soğuk olması, gökmavisi ve turkuaz renginde olması gibi özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Günümüzde halk tarafından mesire yeri olarak kullanılıyor ve sıklıkla ziyaret edilmektedir. Sivas’ın Kangal ilçesinde bulunan kangal köpekleri ve balıklı sıcak çermik de dünyaca ünlüdür. Kangal köpekleri çoban köpeği olarak dünyaya nam saldı. Kangal balıkları ise doktor balıkları olarak biliniyor ve sağlık turizmi anlamından yurtiçi ve yurtdışından çok fazla ziyaretçi alıyor.

2017 yılında Sivas’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı yaklaşık 500 bindir. Daha çok iç pazarın hâkim olduğu bir destinasyondur. 2019 yılının Kasım ayı itibarıyla beşi yatırım, 15’i işletme belgeli olmak üzere toplam 20 işletme belgeli konaklama tesisi, 2.672 yatak kapasitesine sahiptir. 43’ü belediye belgeli ve 41’i de pansiyon olarak kayıtlı toplam 84 konaklama tesisi vardır ve bunlar 6.018 yatak kapasitelidir. Bölgede toplam yatak kapasitesi 8.690’dır. Ayrıca A grubu toplam 32 seyahat acentası faaliyet gösteriyor.

Sivas’ta ulaşım hava, kara ve demiryollarıyla sağlanıyor. 1930’lu yıllardan beri demiryolu aktif bir şekilde çalışıyor. Daha sonraları karayolunun da gelişmesiyle yolcu taşımacılığında karayolu ön plana geçti. Son yıllarda ise açılan havaalanı ile şehirdeki yolcu taşımacılığındaki canlılık arttı.

Sivas’ta kış aylarında sert ve soğuk bir mevsim yaşandığından dolayı turizm çoğunlukla sıcak mevsimlerde yoğunlaşıyor. Ayrıca şehir yaz aylarında çok fazla sayıda gurbetçi olarak bilinen yurtdışından gelen Türk vatandaşlarına da ev sahipliği yapıyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Akbulut, G. (2009). Sivas Şehrinin Tarihi Coğrafyası, Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 33(2): 212-222; Sivas Belediyesi (2019a). Sivas, http://www.sivas.bel.tr/icerik/38/12/sivasimiz.aspx, (Erişim tarihi: 28.11.2019); Sivas Belediyesi (2019b). Güzellikleriyle Sivas, http://www.sivas.bel.tr/kategori/208/0/sivas-belediyesi-yayinlari.aspx, (Erişim tarihi: 28.11.2019); Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Sivas, https://sivas.ktb.gov.tr/TR-76127/turizm-istatistik.html, (Erişim tarihi: 28.11.2019).