İzmir Nazarköy Ekoturizm Alanı, İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Yukarıkızılca ile Nazarköy Mahalleleri bölgesinde bulunmaktadır. Kemalpaşa’nın köylerinden olan Nazarköy, İzmir şehir merkezine yirmi beş kilometre, Kemalpaşa ilçe merkezine beş kilometre uzaklıktadır. 2023 yılı itibariyle Nazarköy Mahallesi nüfusu 370 kişidir. Nif Dağı eteklerinde bir dere yatağında kurulmuş olmasından dolayı esas adı Kurudere Köyü olup, nazar boncuğu üretiminde kazandığı ün sebebiyle Bakanlık onayı ile 20.03.2007 tarihinde ismi Nazarköy olarak değiştirilmiştir. Köyün temel geçim kaynakları, tarım (özellikle kiraz yetiştiriciliği), turizm ve nazar boncuğu üretimidir. 

Nazarköy, nazar boncuğu üretimi ile tanınmış bir ekoturizm alanıdır. Köyde 1950li yıllardan bu yana nazar boncuğu üretimi gerçekleştirilmekte, köyün erkekleri tarafından üretilen boncuklar, köyün kadınları tarafından takı ve süs eşyalarına dönüştürülerek Boncuk Çarşısı’nda satılmaktadır. Bir nazar boncuğu ustası, büyüklük ve şekline göre günde 40 – 700 adet arası nazar boncuğu üretimi yapabilmektedir. Geçmişte köyde on iki adet boncuk ocağı bulunmakla birlikte günümüzde sadece beş boncuk ocağı üretime devam etmektedir. Bunlardan biri 2012 senesinde UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak nitelendirilmiş olan Mahmut Sür’e ait olan “Kıvırcık Boncuk Ocağı”dır. Köy merkezinde faaliyet gösteren nazar boncuğu atölyelerinde üretim devam ederken turistler tarafından ziyaret edilerek gözlemlenebilme imkânı bulunmaktadır. 

Nazar boncuğunun yanısıra yöresel ürünler ve gıdaların da köyde satışı yapılmaktadır. Dere yatağına kurulmuş bir restoranın yer aldığı köy merkezinde, kahvaltı mekânları ve gözlemeciler de yer almaktadır. Köyün bulunduğu bölgede ekoturizm uygulamaları kapsamında ayrıca, başlangıç noktası Nazarköy olan ve Yukarıkızılca Mahallesi’nde son bulan bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Parkur üzerindeki ana hatlardan birinde yaşlı karaçam ormanı diğerinde ise kızılçam ormanı mevcuttur. Yürüyüş rotası nazar boncuğu üretimi yapılan atölyelerin yanından geçmektedir. Parkurun uzunluğu 18.617 metredir. Parkurda yürüyüşün yanısıra bisiklet turu da yapılabilmektedir. Bölge, foto-safari için de uygundur. Köy civarında dağcılık kulüplerinin yoğun olarak kullandıkları Kurudere Kanyonu yer almaktadır. Kurudere Kanyonu’nda doğa yürüyüşleri de yapılabilmekle birlikte çok yağış olduğu zamanlarda güvenlik açısından turist girişine kapatılabilmektedir. Köyde ayrıca ekoturizm uygulamaları kapsamında Nazarköy Dere Kamping isimli bir kamp alanı bulunmaktadır. Kamp alanı köy merkezine 100 metrelik yürüme mesafesinde ve dere kenarındadır. Kampçıların ihtiyaç duyabileceği tuvalet, şarj prizleri, ateş alanları ve piknik masaları gibi unsurlar alanda yer almaktadır. 

Bölgede bir kültür mirası unsuru olarak Hitit Karabel Kaya Anıtı da bulunmaktadır. Anıt, Kemalpaşa – Torbalı kara yolu üzerinde olup, düz bir kaya üzerine oyulmuş bir niş içinide bir Hititli erkek figürü kabartması şeklindedir. Kabartmanın yüksekliği 2,5 metre, eni 1,5 metredir. XIII. yüzyıldan kaldığı düşünülen kabartmanın hangi Hitit Kralı tarafından yaptırıldığı bilinmemekle birlikte Hititlerden kalma Ege Bölgesi’ndeki tek anıt olması nedeniyle tarihi açıdan önem arz etmektedir. Köyde ayrıca Horasanlı Hakkı Baba Türbesi adında bir türbe de bulunmaktadır. Türbe, kenarında yer aldığı Savanda Çayı’nın isminden kaynaklı Savanda Türbesi olarak da anılmaktadır. Horasan erenlerinden olduğu rivayet edilen Hakkı Baba, Horasan’dan bölgeye gelip yerleştikten sonra bu bölgeye gelen aşiretlerin yerleşmelerine ve bölgeden geçen yolcuların yedirilip içirilmesine yardımlarıyla ünlenmiş bir zattır. Türbenin hemen yanında yer alan ağaç, turistlerin dilek dileyerek çaput bağladıkları bir dilek ağacına dönüşmüştür. 

Köyü turlarla gruplar halinde gelen yerli ve yabancı turistler ziyaret ettiği gibi genellikle İzmir, Aydın, Manisa gibi yakın çevrelerden gelen turistler de bireysel olarak ziyaret etmektedir. Köye ulaşımda en çok tercih edilen karayolu rotası, İzmir – İstanbul Çevreyolu’dur. Çevreyolu üzerinde Torbalı istikametine sapıldığında üç kilometre sonra köye ulaşılabilmektedir. Köye İzmir’den toplu taşıma ile ulaşım da mümkündür. Kemalpaşa İlçesi’nden 668 numaralı ESHOT otobüsüne binildiğinde Nazarköy’de inilebilmektedir. Bahar ve kış aylarında ziyaretçi sayısı daha yüksek olan köyün, yaz aylarında daha az turist aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca köyü ziyaret eden turistlerin ağırlıklı olarak yerli turistler olduğu bilinmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Batur, M. (28 – 30 Kasım 2013). İzmir’in ekoturizm potansiyeli. TMMOB 2. İzmir Kent Sempozyumu. Erişim adresi: http://www.tmmobizmir.org/wp-content/uploads/2014/06/56.pdf (Erişim tarihi: 11.04.2024); İzmir Büyükşehir Belediyesi. Kemalpaşa. Erişim adresi: https://www.izmir.bel.tr/tr/MekanDetay/74/230 (Erişim tarihi: 11.04.2024); Nişancı, Z. N. ve Haznedar, H. A. (2017). A research towards determining the ecotourism and eco-entrepreneurship potential of Nazarköy. International Journal of Contemporary Economics and Administrative Sciences, 7 (3-4), 15 – 41; T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü. İzmir Nazarköy Ekoturizm Alanı. Erişim adresi: https://www.ogm.gov.tr/tr/yararli-bilgiler/mutlaka-gormelisiniz/izmir-nazarkoy-ekoturizm-alani (Erişim tarihi: 11.04.2024); Türkiye Kültür Portalı. Karabel Anıtı – İzmir. Erişim adresi: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/gezilecekyer/karabel-aniti (Erişim tarihi: 11.04.2024); Türkiye Kültür Portalı. Nazarköy / Kemalpaşa – İzmir. Erişim adresi: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/gezilecekyer/nazarkoy-kemalpasa (Erişim tarihi: 11.04.2024).