Göller Bölgesi Ekoturizm Gelişim Bölgesi

Göl Destinasyonu

Verimli arazileri bünyesinde bulunduran Göller Bölgesi, ticaret yollarının üzerinde kurulduğundan dolayı eski dönemlerde de sıkça kullanılan alanlardandır. İçerisinde birçok göl barındırdığı için Göller Bölgesi adını alan bu alanda Beyşehir, Kovada, Burdur, Acıgöl, Salda, Eber ve Akşehir gölleri gibi irili ufaklı birçok göl bulunuyor. Sahip olduğu zengin göl çeşitliliği ile Göller Bölgesi’nin, ekoturizm faaliyetleri ile ön plana çıkarılması planlanıyor.

Yaban hayatı, habitatlar ve ekosistem açısından sürdürülebilir turizm çabaları bulunan Göller Bölgesi’nde yeryüzü şekillerinin farklılığından kaynaklı olarak iklimsel olarak birçok farklılık da oluşuyor. Akdeniz’e doğru olan yamaçlarda Akdeniz iklimi görülürken step iklimi geçiş özellikleri ve bol yağış görülüyor. Tarım ve hayvancılık ile geçim sağlanan bir yer olmasının yanı sıra yapılan planlamalar ile Göller Bölgesi’nde turizmin de önemli bir gelir kaynağı olması sağlanıyor.

Birçok önemli destinasyona sahip Göller Bölgesi’nin ön plana çıkan ekoturizm alanlarından biri olan Konya ili, Türkiye’nin en önemli içme suyu havzasına sahip Beyşehir Gölü Milli Parkı; flora ve fauna zenginliği ile dikkat çeken Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı; vista özelliği ile ön plana çıkan Akyokuş Tabiat Parkı; yamaç paraşütü, karavan, çadır gibi birçok faaliyetin uygulanabileceği Yakamanastırı Tabiat Parkı; Dünyanın nazar boncuğu nitelendirmesine sahip Meke Gölü’nün bulunduğu Meke Gölü Tabiat Anıtı ve kamışlarla dolu alanda kuş gözlemciliği yapılabilen Akgöl Tabiatı Koruma Alanı gibi birçok korunan alana sahiptir.

Afyonkarahisar’da, Kurtuluş Savaşı’nda önemli yeri olan Başkomutan Tarihi Milli Parkı; endemik floraya sahip olan Akdağ Tabiat Parkı; kuş popülasyonu ile ön plana çıkan Acıgöl; bisiklet ve fayton yolu ile dikkat çeken 26 Ağustos Tabiat Parkı’nın yanı sıra Dandindere Tabiatı Koruma Alanı, Karakuyu Gölü ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (YHGS), Eber Gölü ve Kocayayla gibi korunan alanlar da ekoturizmde dikkat çeken destinasyonlardır.

Burdur’da, kuş popülasyonu açısından önemli olan Burdur Gölü; mesire alanları ile tercih edilen Serenler Tepesi Tabiat Parkı; yelken, kano, foto safari gibi birçok faaliyetin uygulanabildiği Salda Gölü Tabiat Parkı ve turizme ilk kazandırılan mağaralardan biri olan İnsuyu Mağarası turizm açısından sıkça ziyaret ediliyor.

Isparta ilinde ise kampçılık ve tırmanma yapılabilen Kovada Gölü Milli Parkı; Kral Yolu’nun geçtiği yerlerde bulunan tapınaklarla ve yazılı kaya anıtları ile adından söz ettiren Yazılı Kanyon Tabiat Parkı; Türkiye’nin iki kalderasından biri olan Gölcük Gölü Tabiat Parkı ve 320 yaşında olan Barla Sedir Tabiat Anıtı gibi destinasyon alanları bulunuyor.

Birçok önemli destinasyona sahip olan Göller Bölgesi Ekoturizm Gelişim Bölgesi, ekoturizm faaliyetleri ile ön plana çıkarılması hedeflenen bir bölge olduğu için Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı ile bu amaçların faaliyetlere dönüştürülmesi sağlanıyor. Bu kapsamda Göller Bölgesi için 544 faaliyet planlandı ve birçok ekoturizm faaliyetinin gelişmesine yönelik planlamalar görülüyor. Bu planlamalara göre Göller Bölgesi Ekoturizm Gelişim Bölgesi’nde yer alan Konya ilinde ekoturizmin ön plana çıkartılması amacıyla 305 faaliyetin yapılması öngörülüyor. Bunlarda 63 tanesi foto safariye ait iken 45 faaliyet kuş gözlemciliğine, 14 faaliyet ise av turizmine ayrıldı. Buna ek olarak alana ilişkin ziyaretçi profilinin çeşitlendirilmesi ve ihtiyaçların giderilmesi hususunda memnuniyetin artırılması amacı da yer alıyor. Söz konusu amaca yönelik olarak parkurların belirlenmesi, işaretlenmesi ve haritalanması, bilgilendirme, uyarı-ikaz ve yönlendirme tabelalarının hazırlanması ve uygulanması, alanı ve parkuru tanıtıcı tanıtım materyallerinin hazırlanması (broşür, afiş, el kitabı vb.) uygulamalar dikkati çekiyor. Amaçlara daha hızlı ulaşabilmek adına sekiz paydaş belirlenmiş olup en büyük sorumluluk Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü’ne aittir.

Afyonkarahisar’da 70 adet faaliyet planlandı; ekoturizm faaliyetleri için 44 uygulama belirtildi. Foto safariye yönelik dokuz faaliyet belirtilirken av turizmine yönelik dört faaliyet yer aldı. Bu amaçlara ulaşabilmek için 13 adet paydaş belirlendi; en büyük sorumluluk Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü’ne aittir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’ne yönelik birtakım sorumluluk dağılımı da söz konusudur.

Burdur ilinde 115 faaliyet belirlendi; foto safariye yönelik 12 faaliyet, kuş gözlemciliği için 11 faaliyet ve sportif olta balıkçılığı için altı faaliyet planlandı. Ayrıca bisiklet rotalarının belirlenmesi, işaretlenmesi ve haritalandırılması, bisiklet rotaları üzerine gerekli donatıların projelendirilmesi ve uygulanması (bilgilendirme, yönlendirme vb.), etkinlik programlarının geliştirilmesi ve düzenli olarak uygulanması, parkurların belirlenmesi, işaretlenmesi ve haritalanması gibi altyapıya ilişkin faaliyet planlaması da yapıldı. Söz konusu amaçlara ulaşmak için 12 paydaş belirlendi ve en büyük sorumluluk İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne aittir. İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü, bisiklet dernekleri ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’ ne ait sorumluluk dağılımı da bulunuyor.

Isparta’da ise 54 faaliyet planlandı ve kuş gözlemciliğine yedi adet, sportif olta balıkçılığına üç adet faaliyet planlandı. Altyapıya yönelik faaliyetlerin yoğun olduğu bu ilin planlamasında en çok faaliyet (18 faaliyet) Gölcük Tabiat Parkı’nda yoğunlaştı. Söz konusu faaliyetler için Isparta’ da tek sorumlu birim olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü belirlendi.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (2007). Türkiye Turizm Stratejisi (2023). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı; Öztaş, K. ve Karabulut T. (2017). Turistik Destinasyon Oluşturma Potansiyeli Açısından Göller Yöresinin Önemi, Selçuk Üniversitesi Karaman İ.İ.B.F. Dergisi, 12(9): 128-137; Sezen Doğancili, O. (2017). Alternatif Turizm Bağlamında Göller Bölgesi Eko Turizm Değişim Planının Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.