Türkiye’nin güneybatısında Göller Bölgesi’nde yer almaktadır. Doğuda Konya, kuzeyde Afyonkarahisar, batıda Burdur ve güneyde ise Antalya ile çevrilidir. Ekonomik yapısı tarım, sanayi ve hizmet sektörlerine dayanan Isparta, sahip olduğu doğal ve kültürel özellikleri ve tarihi yapısı ile son yılların ilgi çeken turizm destinasyonları arasında yer almaktadır. Özellikle yerli ziyaretçilerin ilkbahar ve yaz aylarında sıklıkla tercih ettiği gül ve lavanta bahçeleri il sınırları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca Davraz Kayak Merkezi kış aylarında da çevre illerden gelen kayak severler için alternatif bir kayak merkezidir. Bu özellikleri ile yılın neredeyse her ayında turizm faaliyetleri açısından çeşitlilik sunmaktadır. Sahip olduğu tabiat parkları ve tabiatı koruma alanları (Gölcük Tabiat Parkı, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Kasnak Meşesi Tabiat Koruma Alanı), Milli parklar (Kovada Gölü Milli Parkı, Kızıldağ Milli Parkı) doğal güzellik ve çekicilikleri ile doğa turizmi faaliyetleri için potansiyel sunmaktadır. Ayrıca şehir merkezine 25 kilometrelik uzaklıkta yer alan Eğirdir ilçesi 2017 yılında yavaş şehir (citta slow) ilan edildi. Eğirdir ilçesi; Eğirdir Gölü, Can Adası, kasnak meşesi ve sığla ormanları, elması ve sadece Eğridir’de görülen Apollon kelebeği ile tarihi ve doğal değerler bakımından oldukça zengindir.

Isparta ulaşım olanaklarının çeşitli ve konumsal özellikleri bakımından İç Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgesi’ne neredeyse eşit uzaklıklarda olması sebebiyle turizm faaliyetleri için önemli bir parametre olan erişilebilirlik açısından oldukça avantajlı konumdadır. Bunun yanı sıra Süleyman Demirel Havaalanı’ndan İstanbul’a tarifeli uçuşlar bulunmaktadır.

Isparta, konaklama olanakları açısından da hem şehir merkezi hem de ilçelerinde potansiyel barındırmaktadır. Isparta’da işletme belgeli 762 oda ve 1.542 yatak kapasiteli 16 tesis, belediye belgeli 1.142 oda ve 2.448 yatak kapasiteli 52 tesis olmak üzere il genelinde toplam 68 konaklama tesisi bulunmaktadır. Isparta’da toplam 3.990 yatak kapasitesi mevcuttur. 2017 yılı istatistiklerine göre Isparta’yı ziyaret eden yabancı turistler en çok Almanya, Azerbaycan, İran, İtalya, Katar, Suudi Arabistan, İngiltere, Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Fransa ve ABD ülkelerinden geldi.

Farklı turizm çekicilikleri ile ziyaretçilerine çeşitli alternatifler sunan Isparta kenti, ilçeleri ile beraber özellikle ilkbahar ve yaz aylarında daha çok talep görmektedir. Bir eğitim ve turizm kenti olmanın yanı sıra dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in mezarı ve Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Isparta’nın Atabey ilçesi sınırları içinde İslamköy’de yer almaktadır. Isparta kenti turizm ürünlerinin çeşitliliği ile zengin bir potansiyel barındırmaktadır. Türkiye’nin gül yağı ve gül ürünleri ihtiyacı büyük oranda Isparta’dan karşılanmaktadır. Son yıllarda lavanta ürünleri ile de öne çıkmaktadır.

Isparta, aynı zamanda tarihi ve kültürel değerleri ile önemli bir yerleşim alanıdır. İlde çok sayıda tarihi hamam, medrese, müze ve antik kent bulunmaktadır. Isparta merkezinde yer alan Isparta Müzesi, Kutlubey (Ulu) Camii, Abdi Paşa (Kavaklı) Camii, Hacı Abdi (İplikçi) Camii, Firdevs Paşa (Mimar Sinan) Camii, Aya Baniya Kilisesi, Aya Yorgi Kilisesi, türbeler, bedesten, Tarihi Isparta Evleri, Kapıkaya harabesi ve hamamlar bulunmaktadır. Atabey ilçesinde yer alan Kurşunlu Camii, Atabey Gazi Ertokuş Medresesi, Seleukeia Sidera antik kenti de bu değerler arasındadır. Eğirdir ilçesinde Hızırbey Camii, Barla Çeşnigir Sinan Paşa Camii, Ada Camii, Aya Stefanos Kilisesi, Aya Georgios Kilisesi, Baba Sultan Türbesi, Dündar Bey Medresesi, Eğirdir Kervansarayı, Eğirdir Kalesi, Prostanna ve Malos antik kenti yer almaktadır. Yalvaç ilçesinde ise Yalvaç Müzesi, Devlethan Camii, Yeni Camii, Leblebiciler Camii, Pisidia Antiokheia antik kenti, Limenia Adası, Kaya Mezarları, Men Kutsal Alanı, Yalvaç Eski Evleri, Aziz Paul Kilisesi bulunmaktadır.

Referanslar

Cittaslow Türkiye (2020). Cittaslow Eğirdir, https://cittaslowturkiye.org/cittaslow-egirdir/, (Erişim tarihi: 20.03.2020); Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). Kültür Turizmi, https://isparta.ktb.gov.tr/TR-70972/kultur-turizmi.html, (Erişim tarihi: 12.3.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). Konaklama İstatistikleri, https://isparta.ktb.gov.tr/TR-71441/konaklama-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 22.02.2020); Tarım ve Orman Bakanlığı (2020). Isparta İli Doğa Turizmi Master Planı, http://bolge6.ormansu.gov.tr/6bolge/Files/duyurular/isparta_ili_dtmp.pdf, (Erişim tarihi: 20.03.2020).