Ilıcaköy (Tağgermav) Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Bitlis ili merkez ilçesindeki Ilıcaköy’de yer alıyor. Bitlis’in güney doğusuna tekabül eden bu jeotermal alan, Bitlis’e 25 kilometrelik mesafededir. Jeotermal alana Bitlis-Hizan karayolu ya da Tatvan-Hizan karayolu takip edilerek ulaşılabilmektedir. Kaplıca alanındaki jeotermal kaynaklar metamorfik Bitlis Masifi üzerinde ormanlarla kaplı Şeyhcuman Vadisi içerisinde yer almaktadır. Kaynak, gnays, mikaşist, kuvarsit gibi metamorfik kayaçların yer aldığı bir alanda teşekkül etmiştir. Sıcak su kaynakları Şeyhcuman Çayı Vadisi'nin içerisinde vadinin sağ tarafında gelişmiştir. Adı geçen kaynaklar, vadinin bu kesiminde yaklaşık E-W doğrultusunda gelişen muhtemel fay hattına tekabül etmektedir.

Ilıcaköy jeotermal kaynak suları fiziksel sınıflandırma açısından hipertermal maden suyu olarak nitelendirilmektedir. Yani bu sular, yüksek sıcaklıktaki (44⁰C) sular olarak kabul edilmektedir. Adı geçen kaynak suları, kimyasal sınıflandırma bakımından ise, sodyum, bikarbonat ve klorürlü sulardandır. Total mineralizasyonu ise litrede bir gramın altında olup, mineral bakımından ildeki diğer jeotermal kaynaklara göre zengin değildir. Jeotermal kaynak suyunun debisi 1,3 l/sn dir. Tıbbi bakımdan romatizmal ve cilt hastalıkları üzerinde etkilidir.

Ilıcaköy jeotermal suyu, debi bakımından yetersiz olup, nispeten düşük bir potansiyele sahiptir. Günümüzde bu kaynaktan banyo yapılarak yararlanılmaktadır. Ancak, kaynak üzerinde inşa edilmiş olan kaplıca tesisi basit bir kulübe tarzında olup sağlık turizmi çerçevesinde yararlanmayı teşvik edecek durumda değildir. Mevcut kaplıca tesisinde biri erkekler için biri de kadınlar için olmak üzere iki havuz yer almaktadır. Havuzlar bir metre derinliğinde ve 2,5x3 metre ebadındadır. Havuzların üstü açıktır. Kaynak çevresinde gecelemek için herhangi bir tesis mevcut değildir. Bu nedenle kaplıcadan günübirlik olarak yararlananların sayısı birkaç kişiyi geçmez. Bu jeotermal kaynak yöre insanları tarafından bile yeterince tanınmamaktadır.

Referanslar

Alpman, N., 1965. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Sıcaksu Kaynakları, İçmeleri ve Maden Sularının Teknik Envanteri. Ankara: MTA Enstitüsü Raporu (Yayınlanmamış); Elmastaş, N. (2008). Bitlis İli Jeotermal Su Kaynakları, Doğu Coğrafya Dergisi, 19: 89-104; Erişen, B., Akkuş, İ., Uygur, N. ve Koçak A. (1996). Türkiye Jeotermal Envanteri. Ankara: MTA Genel Müdürlüğü; Ülker, İ. (1988). Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Kaplıca Planlaması. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayını, No: 1006; Yenal, O., Usman, N., Bilecen, L., Kanan, E., Öz, G., Tonce, B., Göksel, S.A., Alkan, H., Sezginer, N., Yassa, K. ve Uyar, A. (1976). Türkiye Maden Suları-5 (Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri). İstanbul: İst. Üniv. Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Kürsüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Elmastaş, N. (2008). Bitlis İli Jeotermal Su Kaynakları, Doğu Coğrafya Dergisi, 19: 89-104.