Ilgın Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Konya’nın Ilgın ilçesinin 2,5 kilometre batısında yer alan Ilgın Kaplıcaları, Ilgın'ın Akşehir karayolu üzerinde yer alan ve halk arasında Hamam Dağı olarak adlandırılan dağın doğu yamacındadır. Termal kaplıcalar Ilgın Belediyesi tarafından işletilmektedir. Ilgın isminin kışın karda bir kez açan bir çiçekten aldığı söylenmekle birlikte, burada kaplıcaların bulunması sebebiyle “Tanrı’nın Hamamı” anlamına gelen Hüdâî Hamamı ismiyle de anılmıştır. İsim konusundaki diğer kullanımlarda daha çok Ilıksu, Kaplıca anlamındaki Ab-ı Germ kullanılsa da, Kaplıca anlamındaki Germ kelimesi de kullanılmıştır. Bunlardan başka tarihi belgelerde ilçenin ismi, kaplıcayı çağrıştıran Ilık su, ılığın anlamındaki Ilgın ve Ilgun olarak da yer almıştır. Ilgın isminin kitabeler ve el yazması eserlerde yaygın kullanımı ise bölgenin Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih sonrasında gerçekleşmiştir.

Ilgın Kaplıcaları’nın başta Romalılar olmak üzere Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından işletilmiş olduğu bilinmektedir. Kaplıcanın olduğu bölge Selçuklular döneminde önemli pazar merkezlerinden biri olup, bölge insanı, alışverişin yanı sıra banyo ihtiyacını da burada gidermiştir. Dönemin mutasavvıfı ve Türk- İslam düşünürü Mevlana da kaplıcanın şifalı sularından yararlanmak için yaz aylarında Ilgın’a gelmiş, başta ünlü eseri Mesnevi olmak üzere pek çok eserini de burada yazmıştır. Anadolu Selçuklu sultanı Alâeddin Keykubad’ın, 1235 tarihli kitabeye göre Mimar Cemâleddin’e kaplıca bölgesine hamam yaptırdığı belirtilmektedir, ancak bu kitabe günümüze kadar ulaşamamıştır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Sultan Alâeddin Keykûbat’ın yakalandığı gut hastalığına şifa bulmak amacı ile kaplıcanın sularından yararlandığı ve iyileştiği belirtilmektedir. Zaman içinde savaşlar ve doğal afetler nedeniyle hasar gören kaplıca 1267 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı III. Gıyâseddin Keyhüsrev döneminde büyük vezir Sahib Ata Fahrettin Ali tarafından Mimar Kaluyan’a yeniden inşa ettirildi. Sahip Ata Kaplıcaları olarak da anılan kaplıcaya ismini veren büyük vezir Sahip Ata Fahrettin Ali’nin yıkılan kaplıcanın yerine yaptırdığı külliyede hamamın yanı sıra, han ve zaviye de bulunmaktadır.

Ilgın Kaplıcaları, dünyadaki önemli üç kaynaktan biri olup, radyoaktivitesi 19,1 eman, pH değeri 7,15, kaynak suyu sıcaklığı 42°C derece, havuz suyu sıcaklığı ise 38°C derecedir. Kaplıca suları az tuzlu, kokusuz, berrak, renksizdir ve içeriği açısından hidrokarbonatlı sular grubunda yer almaktadır. Özellikle cilt, böbrek, göz, hastalıkları, yara ve iltihapların iyileştirilmesinin yanı sıra, jinekolojik, romatizmal, ortopedik ve nörolojik hastalıklarda da tedavi edici özelliği olan kaplıca suları, potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, amonyum, demir, alüminyum, klorür, sülfat, nitrat ve hidrokarbonat gibi kimyasal elementleri içermektedir.

İlçede Belediye’nin işlettiği Ilgın Kaplıcaları Termal Tesisleri’nin yanı sıra; bir adet dört yıldızlı, bir adet üç yıldızlı, bir adet de tek yıldızlı olmak üzere toplam üç otel, 354 oda, 956 yatak bulunmaktadır. Bunların dışında ilçede pansiyonlar da mevcuttur. İçerisinde yüzme, havuzu, Türk hamamı ve saunası, spor salonları, su oyunları parkı gibi pek çok aktiviteye olanak sağlayabilen üniteleri bulunan Ilgın Belediyesi’ne ait termal su oyunları parkı, uygun fiyatı ve geniş ürün yelpazesi ile ziyaretçilerin en çok tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Atademir, S.B. (1948). Konya Ilgın Ilıcası. Konya: Atademir Yayınevi; http://www.ilgin.gov.tr/kaplicalar-diyari-ilgin, (Erişim tarihi: 01.11.2019); Ilgın Hizmet Birliği (2001). Geçmişten Günümüze Bütün Yönleriyle Ilgın. Konya: Ardıçlı Form Matbaacılık; Samur, T. (1992). Ilgın’da Türk Devri Yapıları. Konya: Sebat Ofset Matbaacılık; Tekin, M. ve İlker. G. (2009). Termal Turizm ve Konya Ilgın Kaplıcaları Termal Turizm Potansiyeli. Konya: UMYOS’09 1.Uluslararası 5.Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, 27 - 29. 05. 2009.