İkinci Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi

Etkinlik Kongre

(Gökçeada, Çanakkale, 19 – 23 Mayıs 2004)

Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Türkiye’de turizm ve ilişkili olduğu bilim dalı ve alanlarında lisansüstü çalışma yapan öğrencilerin akademik gelişmelerine katkıda bulunmak, aralarındaki iletişim/etkileşimi geliştirmek ve turizmin disiplinlerarası bir yaklaşımla incelenmesinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenmiştir. 

Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongrelerinde turizmin idari, ekonomik, coğrafi, sosyolojik, psikolojik, çevresel, siyasal, dini, hukuki, rekreasyonel ve mimari boyutlarının yanı sıra sağlık, gıda mühendisliği, eğitim, antropoloji, beslenme, peyzaj mimarlığı, iletişim, planlama ve diğer akademik çalışma dallarının kapsamına giren ve turizmi de ilgilendiren konularda hazırlanmış tez çalışmaları ve araştırmalar yer aldı.

İkinci Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 19 – 23 Mayıs 2004 tarihlerinde Çanakkale Onsekiz Üniversitesi Gökçeada Meslek Yüksekokulu ile Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi işbirliğinde Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde düzenlendi. Başkanlıklarını Dr. Nazmi Kozak ile Dr. H. Rıdvan Yurtseven’in yaptığı kongrede 16 farklı üniversiteden gelen öğrencileri 12 oturumda sekizi doktora ve 28’i yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 36 tez çalışmasını sunuldu.

Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırmaları Kongrelerinde, turizm alanındaki nitelikli çalışmaları özendirmek amacıyla “En İyi Doktora Tezi” ve “En İyi Yüksek Lisans Tezi” ödülleri ilk kongreden itibaren verilmeye başlandı. İlerleyen yıllarda bu ödül kategorilerine “Yüksek Lisans Teşvik Ödülü,” “Doktora Tezi Teşvik Ödülü,” “En iyi Araştırma Bildirisi,” ”Sektöre En İyi Uygulanabilir Tez Ödülü”  kategorileri de eklendi. Kongreler kapsamında üç kez “Çelik Gülersoy Özel Ödülü,” birer kez de “Prof. Dr. Hasan Olalı Özel Ödülü,” “Prof. Dr. Hasan Zafer Özel Ödülü,” ve “Prof. Dr. Hasan Işın Dener Özel Ödülü” verildi. Bazı kongrelerde de “İkinci En İyi Doktora Tezi Ödülü,” “İkinci En İyi Yüksek Tezi Ödülü,” “Üçüncü En İyi Doktora Tezi Ödülü” ve “Üçüncü En iyi Yüksek Lisans Ödülü” kategorisi de eklendi. 

Seçici kurul üyeleri kongrelerde her bir bildiriyi önceden belirlenen değerlendirme ölçütleri temel alınarak değerlendirildiler. Ödül kazananlara ödülleri kongrenin gala yemeklerinden törenle verildi.

İkinci Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi’nde verilen ve ödül sahipleri şu şekilde belirlendi:

En İyi Doktora Tezi Ödülü: "Yönetici Etik Davranışlarının Sınır Birim İşgörenleri Tarafından Değerlendirilmesi: Ankara’daki Dört ve Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Ampirik Bir Araştırma," Alptekin Sökmen, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Danışman: Yrd. Doç. Dr. Melih Topaloğlu.

İkinci En İyi Doktora Tezi Ödülü: "Güney Antalya Bölgesi’ndeki Turizm Gelişmelerinin Doğal Çevre Üzerine Etkileri ve Sürdürülebilir Turizm Olanakları," Meryem Atik, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Danışman: Prof. Dr. Türker Altan.

Üçüncü En İyi Doktora Tezi Ödülü: Özgün Peyzaj Karakteristiklerine Sahip Mekanlara Yönelik Bir Peyzaj Planlama Yönteminin Bozcaada Örneğinde Ortaya Konması, Çiğdem Kaptan Ayhan, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şerif Hepcan.

En İyi Yüksek Lisans Tezi Ödülü: "Avrupa Birliği’nin Turizm Politikalar ve Türk Seyahat Acentelerinin Avrupa Birliği’ne Bakış Açılarının Değerlendirilmesi," İlkay Taş, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Danışman: Doç. Dr. Özkan Tütüncü.

İkinci En İyi Yüksek Lisans Tezi Ödülü: "Süreç Yaklaşımıyla Önbüro Bölümü’nde Kullanılan Süreçlerin İyileştirilmesi ve Bir Uygulama Çalışması" Gökhan Ayazlar, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Danışman: Doç. Dr. Meryem Akoğlan Kozak.

Üçüncü En İyi Yüksek Lisans Tezi Ödülü: "Çanakkale’de Turizm Olanakları: Truva Örnek Uygulaması," Murat Aksu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Danışman: Yrd. Doç. Dr. S. Haluk Erdem.

Yararlanılan Kaynaklar

https://anatoliajournal.com/lisansustu, (Erişim tarihi: 25. 01. 2024); Kozak, M. (2004). ll. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Kongresi, 15 (2): 207 – 208; Kozak, N. (2014). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi: 25 Yılın Öyküsü; Bir Dergiden Öte, Belki de Bir Enstitü…, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25 (1): 7-25; Roney, S. A. (2004). ll. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Kongresi, 15 (2): 206 – 207.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://anatoliajournal.com/lisansustu/ana-sayfa/2-lisansustu-turizm-ogrencileri-arastirma-kongresi, (Erişim tarihi: 25. 01. 2024).