Dördüncü Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi
Etkinlik Kongre
(Belek, Antalya, 23 – 27 Nisan 2008)
-
2008
Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Türkiye’de turizm ve ilişkili olduğu bilim dalı ve alanlarında lisansüstü çalışma yapan öğrencilerin akademik gelişmelerine katkıda bulunmak, aralarındaki iletişim/etkileşimi geliştirmek ve turizmin disiplinlerarası bir yaklaşımla incelenmesinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenmiştir.
Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongrelerinde turizmin idari, ekonomik, coğrafi, sosyolojik, psikolojik, çevresel, siyasal, dini, hukuki, rekreasyonel ve mimari boyutlarının yanı sıra sağlık, gıda mühendisliği, eğitim, antropoloji, beslenme, peyzaj mimarlığı, iletişim, planlama ve diğer akademik çalışma dallarının kapsamına giren ve turizmi de ilgilendiren konularda hazırlanmış tez çalışmaları ve araştırmalar yer aldı.
Dördüncü Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 23 – 27 Nisan 2008 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi ile Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi işbirliğinde Antalya’da düzenlendi. Başkanlıklarını Dr. Nazmi Kozak, Dr. Metin Teberler, Dr. Metin Kozak’ın yaptığı kongrede 226 bildiri sunuldu.
Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırmaları Kongrelerinde, turizm alanındaki nitelikli çalışmaları özendirmek amacıyla “En İyi Doktora Tezi” ve “En İyi Yüksek Lisans Tezi” ödülleri ilk kongreden itibaren verilmeye başlandı. İlerleyen yıllarda bu ödül kategorilerine “Yüksek Lisans Teşvik Ödülü,” “Doktora Tezi Teşvik Ödülü,” “En iyi Araştırma Bildirisi,” ”Sektöre En İyi Uygulanabilir Tez Ödülü” kategorileri de eklendi. Kongreler kapsamında üç kez “Çelik Gülersoy Özel Ödülü,” birer kez de “Prof. Dr. Hasan Olalı Özel Ödülü,” “Prof. Dr. Hasan Zafer Özel Ödülü,” ve “Prof. Dr. Hasan Işın Dener Özel Ödülü” verildi. Bazı kongrelerde de “İkinci En İyi Doktora Tezi Ödülü,” “İkinci En İyi Yüksek Tezi Ödülü,” “Üçüncü En İyi Doktora Tezi Ödülü” ve “Üçüncü En iyi Yüksek Lisans Ödülü” kategorisi de eklendi.
Seçici kurul üyeleri kongrelerde her bir bildiriyi önceden belirlenen değerlendirme ölçütleri temel alınarak değerlendirildiler. Ödül kazananlara ödülleri kongrenin gala yemeklerinden törenle verildi.
Dördüncü Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi’nde verilen ve ödül sahipleri şu şekilde belirlendi:
Prof. Dr. Hasan Zafer Doğan Özel Ödülü: “Uluslararası Destinasyon Markası Oluşturulmasında Kimlik Geliştirme Süreci: Adana Örneği,” Mehmet Cihan Yavuz, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Danışman: Prof. Dr. Canan Madran.
En İyi Doktora Tezi Ödülü: “Turizm Sektöründe Talep Tahmini için Yapay Sinir Ağları Kullanımı ve Diğer Yöntemlerle Karşılaştırmalı Analizi: Antalya İlinin Dış Turizm Talebinde Uygulama,” Murat Çuhadar, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Danışman: Prof. Dr. İbrahim Güngör.
Doktora Tezi Mansiyon Ödülü: “Türk Konaklama İşletmelerinde Sermaye Yapısını Etkileyen Faktörler: Optimum Sermaye Yapısının Karşılaştırmalı Analizi, Erdinç Karadeniz, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Danışman: Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt Önal.
En İyi Yüksek Lisans Tezi Ödülü: “Otel İşletmelerinde Yıldırma Eylemlerinin İşgören Verimliliğine Etkisi ve İnsan Kaynakları Yönetimi Açısından Değerlendirilmesi,” Burak Murat Demirçivi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Danışman: Doç. Dr. Mehmet Yeşiltaş.
Yüksek Lisans Tezi Mansiyon Ödülü: “Turizm Sektöründe Örgütsel Yabancılaşma: Antalya Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerine Yönelik Bir Araştırma,” Serpil Babür Kocaman, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rüya Ehtiyar.
Sektöre En İyi Uygulanabilir Tez Ödülü: “Yat Evi (Dockominium) Modelinin Türkiye’deki Marinalara Uygulanabilirliği,” Osman Cenk Demiroğlu, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Danışman: Prof. Dr. Füsun İstanbullu Dinçer.
Bildiri Mansiyon Ödülü: “Paket Turlardaki Müşteri Şikayetleri Üzerine Bir İçerik Analizi,” Prof. Dr. A. Celil Çakıcı – Yrd. Doç. Dr. Kamil Unur- Hülya Taştan, Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu.
Referanslar
Azaltun, M. (2008). IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi Yetişmiş Eleman Sorunu Paneli, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 19(2): 213-214; Günlü, E. (2008). IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi Serbest Bildiriler Bölümü’nün Değerlendirilmesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 19(2): 211-212; https://anatoliajournal.com/lisansustu, (Erişim adresi: 25. 01. 2024); İstanbullu Dinçer, F. (2008). 4. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi Doktora Tez Çalışmaları Bölümü’nün Değerlendirme Raporu, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 19(2): 207-208; Kozak, N. (2014). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi: 25 Yılın Öyküsü; Bir Dergiden Öte, Belki de Bir Enstitü…, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25 (1): 7-25; Sökmen, A. (2008). IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi Yüksek Lisans Tezleri Bölümü’nün Değerlendirme Raporu, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 19(2): 208-209.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://anatoliajournal.com/lisansustu/ana-sayfa/4-lisansustu-turizm-ogrencileri-arastirma-kongresi, (Erişim tarihi: 25. 01. 2024).