Üçüncü Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi
Etkinlik Kongre
(Çanakkale, 25 – 28 Mayıs 2006)
-
2006
Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Türkiye’de turizm ve ilişkili olduğu bilim dalı ve alanlarında lisansüstü çalışma yapan öğrencilerin akademik gelişmelerine katkıda bulunmak, aralarındaki iletişim/etkileşimi geliştirmek ve turizmin disiplinlerarası bir yaklaşımla incelenmesinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenmiştir.
Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongrelerinde turizmin idari, ekonomik, coğrafi, sosyolojik, psikolojik, çevresel, siyasal, dini, hukuki, rekreasyonel ve mimari boyutlarının yanı sıra sağlık, gıda mühendisliği, eğitim, antropoloji, beslenme, peyzaj mimarlığı, iletişim, planlama ve diğer akademik çalışma dallarının kapsamına giren ve turizmi de ilgilendiren konularda hazırlanmış tez çalışmaları ve araştırmalar yer aldı.
Üçüncü Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 25 – 28 Mayıs 2006 tarihlerinde Çanakkale Onsekiz Üniversitesi Gökçeada Meslek Yüksekokulu ile Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi işbirliğinde Çanakkale’de düzenlendi. Başkanlıklarını Dr. Nazmi Kozak ile Dr. H. Rıdvan Yurtseven’in yaptığı kongrede 43 lisansüstü bildiri ile 34 araştırma bildiri olmak üzere toplam 77 bildiri sunuldu.
Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırmaları Kongrelerinde, turizm alanındaki nitelikli çalışmaları özendirmek amacıyla “En İyi Doktora Tezi” ve “En İyi Yüksek Lisans Tezi” ödülleri ilk kongreden itibaren verilmeye başlandı. İlerleyen yıllarda bu ödül kategorilerine “Yüksek Lisans Teşvik Ödülü,” “Doktora Tezi Teşvik Ödülü,” “En iyi Araştırma Bildirisi,” ”Sektöre En İyi Uygulanabilir Tez Ödülü” kategorileri de eklendi. Kongreler kapsamında üç kez “Çelik Gülersoy Özel Ödülü,” birer kez de “Prof. Dr. Hasan Olalı Özel Ödülü,” “Prof. Dr. Hasan Zafer Özel Ödülü,” ve “Prof. Dr. Hasan Işın Dener Özel Ödülü” verildi. Bazı kongrelerde de “İkinci En İyi Doktora Tezi Ödülü,” “İkinci En İyi Yüksek Tezi Ödülü,” “Üçüncü En İyi Doktora Tezi Ödülü” ve “Üçüncü En iyi Yüksek Lisans Ödülü” kategorisi de eklendi.
Seçici kurul üyeleri kongrelerde her bir bildiriyi önceden belirlenen değerlendirme ölçütleri temel alınarak değerlendirildiler. Ödül kazananlara ödülleri kongrenin gala yemeklerinden törenle verildi.
Üçüncü Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi’nde verilen ve ödül sahipleri şu şekilde belirlendi:
Prof. Dr. Hasan Olalı Turizm Araştırmacıları Özel Ödülü: “Bilişim Teknolojilerinin Konaklama İşletmeleri Performansına Etkileri,” Ali Şükrü Çetinkaya (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Danışman: Prof. Dr. M. Şerif Şimşek.
En İyi Doktora Tezi Ödülü: “Konaklama İşletmelerinde İş/Yaşam Dengesi ve Çalışma Yaşamı Kalitesine Etkisi,” Deniz Küçükusta, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi Danışman: Doç. Dr. Özkan Tütüncü.
İkinci En İyi Doktora Tezi Ödülü: “İstanbul’un Şehirsel Turizm Talebi Doğrultusunda Turizm Stratejilerinin Belirlenmesi,” Ebru Kerimoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Danışman: Prof. Dr. Hale Çıracı.
En İyi Yüksek Lisans Tezi Ödülü: “Bedel ve Değer Algılarının Müşterilerin Davranışsal Niyetlerine Etkileri: Turizm Sektörü Örneği,” Göknil Nur Koçak, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Danışman: Doç. Dr. Mehmet İsmail Yağcı.
İkinci En İyi Yüksek Lisans Tezi Ödülü: “Otel İşletmelerinin Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing): Hizmet Kalitesine Yönelik Yönetici ve Müşteri Algılamalarının Antalya Örneği ile Değerlendirilmesi,” Erdem Korkmaz, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Danışman: Prof. Dr. Meryem Akoğlan Kozak.
Üçüncü En İyi Yüksek Lisans Tezi Ödülü: “Seyahat Acenteleri Yöneticilerinin Kalite Algılamaları ve Ege Bölgesi Uygulaması,” Alper Aslan, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Danışman: Doç. Dr. Özkan Tütüncü.
En İyi Bildiri Ödülü: “Örgüt İçi Sorun Bildirme: Otel İşletmelerinde Farklı Yönetim Düzeylerindeki Yönetici Algılamalarına Yönelik Bir Araştırma, Çağıl Hale Kayar – Meryem Akoğlan Kozak, Anadolu Üniversitesi.
İkinci En İyi Bildiri Ödülü: “Turizm Talebini Etkileyen Faktörler: Akdeniz Ülkelerinden Türkiye’ye Olan Turizm Talebinin Robust Regresyon Yöntemiyle İncelenmesi,” Mehmet Yıldırım – Bahattin Hamarat, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu.
Referanslar
Dinçer, F. İ. ve Dinçer, M. Z. (2006) 3. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi Ulusal Serbest Bildiriler Bölümü’nün Değerlendirme Raporu, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 17 (2): 216-217; https://anatoliajournal.com/lisansustu, (Erişim adresi: 25. 01. 2024); Kozak, N. (2014). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi: 25 Yılın Öyküsü; Bir Dergiden Öte, Belki de Bir Enstitü…, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25 (1): 7-25; Maviş, F. (2006). 3. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi Ardından…, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 17 (2): 217.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://anatoliajournal.com/lisansustu/ana-sayfa/3-lisansustu-turizm-ogrencileri-arastirma-kongresi, (Erişim tarihi: 25. 01. 2024).