Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi
Yayınlar Süreli Yayın
(Ankara, 1990 - )
-
2020
Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nin ilk sayısı Anatolia: Aylık Turizm ve Kültür Dergisi adı altında yayımlandı (1990). Derginin ilk sahibi Hacettepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı’nda öğrenci olan Adnan Hastürk iken, derginin editörlüğünü ise yine Hacettepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı’nda öğrenci olan Nazmi Kozak yerine getirdi. Genel Yayın Yönetmeliği’ni de Ankara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksekokulu’nda yüksek lisans yapan Engin Başçı üstlendi. Derginin künyesi yaklaşık bir yıl böyle devam etti. O dönemde Ankara Emniyet Müdürlüğü Basın Masası’na verilen dosyada derginin adı Anatolia: Turizm ve Çevre Dergisi şeklinde yer aldı. Merkezi Ankara, türü ise mesleki dergi olarak beyan edildi. Sonraki yıllarda dergilere zorunlu ISSN verilmesi uygulaması ile 1300-4220 numarası alındı. Derginin sahipliği görevini Adnan Hastürk 1990-1992 (sayı: 6-7) yılları arasında yerine getirdi. 1992 yılının yedinci-sekizinci sayısından itibaren 1996 yılının başına kadar, editörlüğünün yanı sıra Nazmi Kozak yerine getirdi. Bu tarihten sonra derginin sahipliğinde dönemsel olarak sık sayılacak değişimler oldu. Cem Çağlar 1997 (3-4) ile 1998 (3-4) sayıları arasında, Hüseyin Yıldırım 1999 (1-2) ile 1999 (3-4) sayılarında derginin sahipliğini yerine getirdi. Turhan Kitabevi’nin sahibi Turhan Polat ise 2000 (1-2) sayısında derginin sahibi olarak künyede yer aldı. Hüseyin Yıldırım 2000 yılından itibaren derginin sahipliği görevini sürdürdü. Derginin sorumlu yazı işleri müdürlüğünün yanı sıra editörlük görevi Nazmi Kozak tarafından kesintisiz yerine getirildi.
Derginin adı: Derginin 1990 – 1991 yılları arasındaki adı Anatolia: Aylık Turizm ve Kültür Dergisi iken 1991 yılında adı Anatolia: Aylık Turizm, Çevre ve Kültür Dergisi olarak değişikliğe uğradı. Eylül-Ekim 1991 sayısında dergi isminde bir kez daha değişikliğe gidilerek adı Anatolia: Turizm ve Çevre Kültürü Dergisi oldu. 1995 yılının Mart ayından itibaren derginin adı Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi şeklinde değiştirildi ve sonraki yıllarda dergi bu isim altında yayımlandı.
Derginin yayımlanma aralığı: Anatolia, 1990 yılında aylık dergi olarak yayın yaşamına başladı. 1991 yılının Kasım-Aralık sayısından 1993 yılının Kasım-Aralık sayısına kadar iki ayda bir yayımlandı. 1994 yılının Ocak-Haziran sayısından 1997 yılının Eylül-Aralık sayısına kadar ise üç aylık dergi olarak yayın yaşamını sürdürdü. 1998 yılından itibaren ise yılda iki sayı yayımlanmaya başladı. Halen bu şekilde yayım yaşamına devam etmektedir.
Bölümleri: Başlangıçtan itibaren dergide makalelerin yanı sıra çeşitli başlıklar altında bölümlere de yer verildi. Bunlar; Araştırma Notları, Kısa Kısa, Rekreasyon Araştırmaları, Ayın Yorumu, Editörden, Bilgi Merkezleri, Biçe Ulaşanlar, Dosya, Editöre Mektup, İngilizce Makale İndeksi, Türkçe Makale İndeksi, Konferans Notları, Makale İncelemeleri, Turizm Tarihi, Gastronomi İncelemeleri, Okuyucu Mektupları, Seçme Çeviri Makaleler, Sektörden”Söyleşiler, Tez Özetleri, Türk Turizm Tarihinden.
Anatolia’nın 25 yıllık yayın yaşamı, hakem-denetimli ve hakem-denetimsiz dönemler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Birinci dönem 1990-1997 yıllarını kapsarken, ikinci dönem 1998-2014 yıllarını içeriyor. Birinci dönem (1990-1997) kendi içerisinde iki alt döneme ayrılabilir. Bunlardan ilki, 1990-1994 dönemidir ve bu dönemin karakteristik özelliği derginin kendini kabul ettirme, yayın politikasının yerleşmesi, derginin yönünü bulması, kısacası derginin konumuna kavuşmasıdır. Bu dönemin ilk üç yılı derginin arayışları ile geçmiştir. 1993 ve 1994 derginin yolunu bulmaya başladığı yıllardır. İkinci dönem de (1998-2014) kendi arasında iki alt döneme ayrılabilir. Bunlardan ilki 1998-2002 yılları arasıdır. Bu dönemin karakteristik özelliği, Anatolia’nın hakem-denetimli yayımlanmaya başlaması ve hakem-denetimli dergi uygulamalarının yerleşmeye başlamasıdır. Hakem-denetimli dergi olma özelliği, hem editöryal hem de yazarlar açısından iki türlü gelişime sahne olmuştur, turizmle ilgili makale hazırlayanların Hakem-denetimli dergiciliği bütünüyle benimsemeleri beş yıl almıştır. 2003-2014 yılları arası, derginin uygulamalarının her yönüyle yerleşmeye, derginin ortaya koyduğu girişimlerle Türk turizm literatürünün ve araştırmalarının şekillenmesinde önemli rol oynamaya başladığı bir dönemdir. 2003 yılının sonrası ise Anatolia’nın bir dergiden öte işlevler üstlendiği yıllardır. Bu yıllarda Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi adı altında gerçekleştirilen etkinlikler arasında şunlar yer aldı: Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı, Anatolia Araştırma Yöntemleri Seminerleri, Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi, II. Eğirdir Turizm Sempozyumu, Interdisciplinary Tourism Research Conference, Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi, Rekreasyon Araştırmaları Kongresi, Turizm Eğitimine Hizmet Ödülleri, Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması, World Conference for Graduate Research in Tourism Hospitality and Leisure.
Yararlanılan Kaynaklar
Kozak, N. (2014). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi: 25 Yılın Öyküsü; Bir Dergiden Öte, Belki de Bir Enstitü…, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25 (1): 7 – 25.