Interdisciplinary Tourism Research Conference

Etkinlik Kongre

(Fethiye 2012,; İstanbul, 2014; Bodrum, 2016; İspanya, 2017; Avanos, 2018)

Dünyada turizmin interdisipliner boyutunu ön plana çıkarmak üzere düzenlenen ilk kongredir. Kongrenin geçmişi, ilki 2002 yılında Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Birinci Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi’ne uzanır. İki yılda bir düzenlenen bu ulusal kongrenin üçüncü serisinde uluslararası bildiriler de kabul edilmeye başlandı. Oldukça ilgi gören bu oturumlardan sonra, sadece İngilizce dilinde uluslararası bir konferansın da oluşumuna karar verildi. 2008 yılında Antalya’da ve 2010 yılında da Nevşehir’de gerçekleştirilen sonraki konferanslarda disiplinlerarası nitelikte bildiriler de kabul edilmeye başlandı. 2010 yılında Nevşehir’de gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Birinci Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi de düzenlendi. Daha nitelikli ayrım nedeniyle disiplinlerarası nitelikteki bildirilerin ayrı bir uluslararası konferans kapsamında sunulması kararıyla 2012 yılında Fethiye’de düzenlenen uluslararası etkinlikler içinde Interdisciplinary Tourism Research Conference da ayrı bir etkinlik olarak yerini aldı. Bunu sırasıyla, İstanbul (2014), Bodrum–Muğla (2016), İspanya (2017), Avanos–Nevşehir (2018) izledi. Bu konferans en başından bu yana, içinden doğduğu World Conference for Graduate Research in Tourism, Hospitality and Leisure başlıklı etkinlik ile birlikte düzenlenmektedir. Öncesinde iki yılda bir düzenlenen konferans, 2017 yılından itibaren yılda bir kez, 2018 yılından itibaren de tekrar iki yılda bir düzenlenmeye başlandı.

Ev sahipliğini Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research tarafından gerçekleştirilen bu konferansın amacı, dünyanın farklı ülkelerinde görev yapan ve turizm üzerine araştırmalarda bulunan bilim insanlarını turizm araştırmacılarıyla bir araya getirerek turizm araştırmalarının disiplinler arası bağını güçlendirmek ve katılımcılar arasında bilgi alışverişi bulunulmasına ve aralarında ileriye dönük olarak bilimsel bir ağ ve iletişim oluşturmasına aracılık etmektir. Kongre katılımı için genel şartlardan biri, araştırmanın birden fazla yazar tarafından hazırlanmış ve en az bir yazarın turizm dışında bir başka alanı temsil ediyor olması gerekmektedir. Hakem raporlarına bağlı kalarak en iyi tez ya da en iyi bildiri ödülü verilmesi de bir gelenek halinde devam ettirilmektedir.

2014 yılında gerçekleştirilen konferansta, bir yeniliğe daha imza atılarak turizm araştırmalarına yaptıkları katkılardan dolayı uluslararası düzeyde saygınlık kazanmış isimler adına en iyi bildiri ödülü verilmesine karar verildi. Hakemlerden gelen puanların toplanmasından sonra en yüksek puanı alan bildiriye, konferansta sunum yapmak şartıyla, düzenlenen gala yemeğinde adına ödül verilen turizm araştırmacısı tarafından ödülü takdim edilmektedir. İlk ödül, Profesör John Urry (Lancaster Üniversitesi öğretim üyesi, İngiltere) adına verildi. 2016 yılında Josef Mazanec (Modul Üniversitesi, Avusturya) adına, 2017 yılında Profesör Regina Shlüter (Ulusal Quilmes Üniversitesi, Arjantin), 2018 yılında da Profesör Tej Vir Singh (Turizm Araştırmaları Merkezi, Hindistan) adına verildi.

Konferans, başlangıcından itibaren bildirilerin yansıra, bir ya da iki panele de yer vererek turizm alanındaki güncel konuların tartışmaya açılmasına aracılık etti. Her biri için dört ya da beş turizm araştırmacısının davet edildiği bu paneller, gelenek haline getirilerek devam ettirildi. Ancak 2018 yılında onuncusu düzenlenen konferansta bu yapıdan vazgeçilerek her bir davetli konuşmacının (keynote speaker) münferit olarak belirli bir konu üzerinde konuştuğu sisteme geçildi. 2018 yılının sonu itibariyle, dünyanın çok farklı ülkelerinden toplam 33 turizm araştırmacısı davetli olarak yer alı (eş zamanlı olarak düzenlenen World Conference for Graduate Research in Tourism, Hospitality and Leisure başlıklı konferans ile birlikte).

Başlangıçta 20-25 dolayında katılımın sağlandığı bölümler hariç tutulduğunda, 2012 yılındaki serisinde dünyanın 30’dan fazla ülkesinden 125 araştırmacıya ev sahipliği yaptı. 2018 yılının sonu itibariyle, konferanslara toplamda 50’den fazla ülkeden 400 dolayında araştırmacı katılım sağladı. World Conference for Graduate Research in Tourism, Hospitality and Leisure başlıklı konferansın içinden doğduğu için başlangıç yılı olarak da 2010 yılı alınmaktadır.