Çanakkale’ye bağlı bir ilçedir. Gökçeada, 289,5 kilometrekare yüzölçümüne ve 95 kilometre kıyı şeridi uzunluğuna sahip Türkiye’nin en büyük adasıdır. Çanakkale Boğazı’nın kuzeybatısında bulunan Gökçeada’nın doğusunda Gelibolu Yarımadası, güneyinde Bozcaada, güneybatısında Limni Adası ve kuzeyinde Semadirek Adası bulunuyor. Gökçeada, anakaraya yaklaşık 23 kilometre uzaklıktadır. Gökçeada’da ekonomik yapı ağırlıklı olarak turizme, tarıma ve hayvancılığa dayanıyor.

Gökçeada’ya ulaşım Çanakkale’nin Eceabat ilçesinin Kabatepe iskelesinden arabalı vapurlarla sağlanıyor. Yaz aylarında turizm talebinin artması ile birlikte Gökçeada ile Çanakkale merkezi arasında haftanın belirli günlerinde hızlı feribot seferleri yapılıyor. Ada içerisinde toplu taşıma araçları mevcuttur.

Tarihte İmroz olan adanın adı 1970 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Gökçeada olarak değiştirildi. Gökçeada ilçe merkezi ve Bademli, Dereköy, Kaleköy, Tepeköy, Zeytinli Köy, Şahinkaya, Uğurlu, Şirinköy, Yeni Bademli, Eşelek köyleri olmak üzere toplam 11 yerleşim yerinden oluşuyor. Bu köylerden Dereköy, Kaleköy, Tepeköy, Zeytinli ve Bademli eski Rum köyleridir. Gökçeada’daki Rum köyleri kentsel sit alanı olması sebebiyle mimari yapısı koruma altındadır. TÜİK verilerine göre 2018 yılında ilçe nüfusu 9.783 kişiden oluşuyor. Gökçeada gölet bakımından zengin olup beş adet göleti bulunuyor. Gökçeada, dünyadaki adalar içerisinde su bakımından kıyaslama yapılacak olursa kendi kendine yetebilen dünyanın dördüncü adasıdır.

Gökçeada, 2011 yılında aldığı Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk sakin adası oldu. Gökçeada’da 2017 yılı itibarıyla 378 yatak kapasitesine sahip 10 turizm işletme belgeli otel, 633 yatak kapasitesine sahip 14 belediye işletme belgeli otel ve 459 yatak kapasitesine sahip 26 belediye işletme belgeli pansiyon bulunuyor. Adada ayrıca ev pansiyonculuğu da ön plandadır. Gestaş’ın araç ve yolcu taşıma verilerine göre Gökçeada’ya 2018 yılında 173.955 araç ve 471.643 yolcu taşındı. Adada Gökçeada Sualtı Parkı, Tuzgölü, Marmaros Şelalesi, Aydıncık Plajı, Gizli Liman, Kuzu Limanı, Laz Koyu, Marmaros Plajı, Yıldız Koyu, Yuvalı Koyu, Yel Değirmenleri, İskitler Kalesi, Eski Kale, Kaya Mezar ve Rumlardan kalan kiliseler turistlerin uğrak noktalarındandır.

Gökçeada Sualtı Parkı, sualtı parklarının içerisinde Türkiye’nin ilk ve tek sualtı parkıdır. Sualtı Parkı Yıldız Koyu’nda yer alıyor. Ayrıca Gökçeada’nın önemli sulak alanlarından olan Tuzgölü, zengin ekosistem yapısı nedeniyle çeşitli göçmen kuşlar tarafından uğrak yeri olarak kullanılıyor. Özellikle ilkbaharın gelmesiyle flamingo, pelikan, yaban ördeği ve kaz gibi göçmen kuşları burada görmek mümkündür. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Tuzgölü, zengin kimyasal yapısından dolayı oluşan çamurun sedef, romatizma, kireçlenme gibi hastalıklarda rahatlatıcı etkisi vardır. Gökçeada’da ağırlıklı olarak iki ayrı dinin etkileri bulunuyor. Müslüman nüfusun dışında, adada yaşayan Rum asıllı Hristiyan-Ortodoks’tur. Bu yüzden adada kiliseler bulunuyor. Gökçeada’da deniz turizmi, inanç turizmi, doğa turizmi ve kültür turizmi ön plandadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Atay, L., Aksu, M., Yıldırım, H. M. ve Korkmaz, H. (2019). Turizm Envanteri ve Strateji Çalışması Çanakkale Destinasyonu. Çanakkale: Güney Marmara Kalkınma Ajansı; Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Konaklama Verileri, https://canakkale.ktb.gov.tr/TR-70507/bakanligimizdan-belgeli-konaklama-tesisi-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 10.11.2019); Gökçeada Kaymakamlığı (2019). Türkiye’nin En Büyük Adası, http://www.gokceada.gov.tr/turkiyenin-en-buyuk-adasi, (Erişim tarihi: 11.11.2019); Güney Marmara Kalkınma Ajansı (2012). Bozcaada ve Gökçeada Değerlendirme Raporu. Çanakkale: Güney Marmara Kalkınma Ajansı; TÜİK (2019). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr, (Erişim tarihi: 11.11.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gökçeada Kaymakamlığı (2019). Gökçeada, http://www.gokceada.gov.tr/ilcemiz, (Erişim tarihi: 11.11.2019); Gökçeada Rehberi (2020). https://www.gokceadarehberim.com/, (Erişim tarihi: 11.11.2019).