Hisaralan Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine 17 kilometre mesafede bulunan Hisaralan yerleşim merkezinin üç kilometre güneybatısında yer almaktadır. Sıcaklığı 33-98 ⁰C arasında değişmektedir. Yaklaşık üç kilometrekarelik jeotermal alana sahip olduğu kabul edilen jeotermal sahasının muhtemel potansiyeli 53,7 MWt olarak hesaplanmaktadır. Hisaralan termal kaynakları, Simav Çayı’nın bir kolu olan Serin Dere Havzası içinde kalmaktadır. Kaynaklar, Ulaç Tepe (449 metre) ile Kulaz Tepe (471 metre) arasında kalan Serin Dere Vadisi’nin eğimi yüzde 8-40 arasında değişen doğu yamacında yüzeye çıkmaktadır.

Kaplıcada yıllardır kullanılan ilk grup 15-20 adet kaynağın sıcaklıkları 86-99 ⁰C arasında değişmektedir. Bunların içinde debisi en fazla olanı bir tümsek üzerinde küçük bir havuz teşkil ederek kaynamakta ve aktığı yamaçlarda beyaz bir çökelti bırakmaktadır. Etraf suların çökeltilerinin yaptığı peribacaları ile doludur ve bunların arasında eski, kubbesi yarı yıkılmış bir hamam vardır.

Su kendi halinde akışkan olup, saniyede 172 litre çıkmaktadır. Bugüne kadar kaplıca sahasında 130 adet kaynak belirlenmiş olup, bunların çoğu sondaj çıkışlıdır. Hisaralan termal sahası, 2634/4957 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilen yerlerden biridir. Kaynak suyundan yörede faaliyette olan Bakanlık belgeli (dört yıldızlı) bir otel, bir adet devre mülk ve çevredeki pansiyonlar yararlanmaktadır.

Hisaralan Kaplıcası’nda tedavi olunan hareket sisteminin ağrılı hastalıkları olmak üzere, kadın hastalıkları ve ağrılı rahatsızlıklar iyi geldiğine unanılmaktadır. Romatizmal rahatsızlıklar, nevralji, nevrite de iyi gelmektedir. Banyo uygulaması özel ve genel havuzlarda yapılmaktadır. Romatizmal hastalıklar için uygulama alanı erkeklerde damar sertliği, hareket sistemiyle ilgili ameliyat sonralarında ortaya çıkan ağrılı hastalıklar, gut, şişmanlık ve şeker hastalığı gibi hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan romatizmalar, iş kazalarında ortaya çıkan romatizmalar, boyun ve bel ağrıları ile ilgili hastalıklar, disk fıtığı ameliyatı olduktan sonraki ağrılar, hareket güçlüğü bel ağrısı, ağrılı bel tutulmaları ve siyatik sinir ağrılarına yöneliktir.

Kaplıcanın suyu fiziksel ve kimyasal bileşimleri açısından şifalı sular arasında yer almaktadır. Suyu doğal çıkışlı ve boldur. Yöre yeşillik, dağlık ve ormanlıktır. Ekoturizme ve kırsal turizme uygundur. Eşsiz yürüyüş rotalarına ve rekreasyon alanlarına sahiptir. Bölge uygun iklim koşulları ile de uzun bir kür mevsimi olanağı sunmaktadır.

Referanslar

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sağlık ve Termal Turizm, https://balikesir.ktb.gov.tr/TR-90613/saglik-ve-termal-turizm.html, (Erişim tarihi: 24.12.2019); Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2011). Balıkesir. Ankara: Başak Matbaacılık ve Tanıtım, http://www.balikesirkulturturizm.gov.tr/Eklenti/7878,balikesirtrpdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 27.12.2019); Polat, S. (2018). Hisaralan (Sındırgı-Balıkesir) Termal Kaynaklarının Akuakültür Alanında Kullanımı, Tarih Okulu Dergisi (TOD), 11 (33): 1113-1138; Sındırgı Kaplıcaları. http://balikesir.com/Ilceler/KonuDetay.asp?ilceID=19&konuID=372, (Erişim tarihi: 25.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Demir, G. (2018). Suyun Gücü. İstanbul: Kavim Yayıncılık.