Hasırca Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Türkiye’nin üçüncü derece önemli ve öncelikli maden suları kapsamında yer almaktadır. Kaplıca, Eskişehir’e 30 kilometre ve Kızılinler Köyü’ne 15 kilometre uzaklıktadır. Eskişehir-Kütahya yolunun yedinci kilometresinden ayrılarak Kızılinler Kaplıcası’nı geçerek, Hasırca’ya ulaşılmaktadır. Porsuk Barajı üzerinde ve çam ormanları içinde bulunan piknik alanı aynı zamanda Hasırca Çiftliği olarak da bilinmektedir. Kaplıca yakınlarında Kızılay’ın bir gençlik kampı bulunmaktadır. Özellikle cilt hastalıklarına iyi gelen biri açık iki adet havuzu vardır.

Hasırca Kaplıcası, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan fay hattında ofiyolitik kayaçlarda kaynamaktadır. Sondaj kuyusu olmadan büyük bir yüzme havuzunda toplanan su, sonradan toprağa bırakılmaktadır. Kaplıca suyunun su sıcaklığı 32 ⁰C olup, debisi 4 l/sn.’dir. Ph değeri 7,6 ve radon değeri 220 Pci/l’dir. Su, çok sıcak olmadığı gibi mineralizasyon oranı da çok yüksek değildir. Kaplıca suyu; bikarbonat, sülfat, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve bromür içeren oligometalik bir maden suyudur. Ayrıca demir, alüminyum, çinko, klorür, florür, nitrat, hidroarsenat, metaborikasidi, metasilikat asidi ve serbest karbondioksit de içermektedir. Kimyasal bulgular, suyun alkali ve toprak alkali, bikarbonatlı termal sular grubunda bulunduğunu göstermektedir. Kükürt kokulu ve gazlı olduğundan ağrılara iyi gelen kaplıca suyundan; metabolizma bozukluklarının giderilmesinde, dolaşım ve sinir siteminin uyarılmasında, kalp hastalıklarının ve romatizma hastalıklarının tedavisinde yararlanılmaktadır.

Referanslar

Banger, G. (2003). Eskişehir’in Şifalı Sıcak Su Zenginliği. Eskişehir: Ticaret Odası Yayınları; Bozkurt, R. (1990). Eskişehir Kaplıcalarının Jeolojik ve Kimyasal Özellikleri, Eskişehir: Eskişehir Kaplıca Turizmi Semineri, 3 Şubat; Eskişehir Valiliği (2014). Eskişehir Rehberi. Ankara: Sistem Ofset Yayıncılık; Kayar, Ç.H., Çeltek, E. ve Kaya, İ. (2006). Bir Kültür Turizmi Destinasyonu: Eskişehir. İçinde; Arıkan, İ. (Editör), Eskişehir Turizm Geliştirme Projeleri (ss. 1-67). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları: 1715; Koç, F. (2011). Türkiye Kaplıcaları. İstanbul: Bilge, Kültür, Sanat.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Banger, G. (2003). Eskişehir’in Şifalı Sıcak Su Zenginliği. Eskişehir: Ticaret Odası Yayınları.