Haruniye Kaplıcası
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
Akdeniz Bölgesi’nde Osmaniye ilinin sınırları içerisinde bulunan özellikle romatizma hastalıklarına iyi gelmesiyle bilinen kaplıcadır. 1993 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Bölgesi ilan edilen 65 kaplıcadan biri olmasının yanı sıra dünyada nadir bulunan kaplıca suları arasında gösterilmektedir. Haruniye Kaplıcası, Osmaniye’nin, Düziçi ilçesinin 15 kilometre kuzeyinde, Kuşçu Köyü sınırları içerisinde Düldül Dağı’nın eteklerinde bulunmaktadır. Kaplıcanın bulunduğu alan, Osmaniye’ye 57 kilometre, Adana’ya 143 kilometre, İskenderun Limanı’na ise 63 kilometre uzaklıktadır. D-400 karayolu ve Tem otoyolunun kesiştiği noktada yer almaktadır. Gaziantep ve Adana havaalanlarına bir saat mesafededir. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 620 metredir. Kaplıca tesisi, Ceyhan Nehri kenarında ormanlık bir alanda, Aslantaş Baraj Gölü’nün sonunda, Berke Barajı’na ait aksın 2,5 kilometrelik yatağında bulunmaktadır.
Haruniye Kaplıcası’nın su sıcaklığı 32°C derece, debisi ise 25 l/sn’dir. Doğal çıkışlı kaynağa sahip olan kaplıcaların banyo kapasitesi günlük 3.542 kişidir. Kaplıca suları sülfatlı, bikarbonatlı, kalsiyumlu, magnezyumlu, sülfürlü ve 332 mg/l karbondioksit, dört mg/l florür içermekte olup radyoaktif özelliklere sahiptir. Toplam mineral 1.150-1.190 mg/l arasında değişmektedir. Suyun PH değeri 6,0-7,0 arasındadır. Haruniye Kaplıcasında banyo ve içme kürleri mevcut olmakla birlikte, kaplıcanın romatizmal hastalıklar, göz hastalıkları, cilt ve deri, mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, beslenme bozukluğu, sinirsel hastalıklar ve kadın hastalıklarının tedavisinde kullanımı önerilmektedir. Ayrıca bel fıtığı, bacak ve ayaklarda uyuşma, kireçlenme, kemik erimeleri, sinir ve kas ağrıları, felçli hastalıklarda olumlu etkileri görülmektedir.
15. 03. 2010 tarihinde geleneksel kaplıca kullanımından, uluslararası standartlara uygun, modern, nitelikli kaplıca haline dönüştürülürken, 15. 07. 2010 tarihinde ise yenileme, bakım ve onarım çalışmaları bitirilerek hizmete açıldı. Restoran, kafe, market, fırın, çocuk oyun parkı, cami, kaynak suyu, biyolojik arıtma tesisi vb. düzenlemeler yapıldı. Üç VIP ev ve 101 oda ile toplam 310 yatak kapasitesine sahiptir. Fizik Tedavi Merkezi, üç adet kadın, erkek ve çocuk havuzu, çamur (kür) havuzu bulunmaktadır. On yatak kapasitesine sahip 22 adet apart dairenin bakım ve onarımı, yemekhane, konferans salonu, lokal ve çamaşırhanenin bakım ve onarımı, voleybol, basketbol, futbol, tenis kortu saha bakım onarımı, elektrik, su ve kanalizasyon altyapısı yenileme, bakım ve onarım çalışmaları ve çevre düzenlemesi yapılarak uluslararası standartlara uygun hale getirildi. 2012 yılında ise Haruniye Kaplıcası ve Berke Barajı sosyal tesisleri ihale yoluyla işletme hakkı Düziçi Belediyesi’ne verildi. Kaplıcaya yakın olan bölümde 98 oda, orman içinde 88 odanın yanı sıra apartların olduğu bölüm 18 odalıdır. Tüm tesislerin toplam yatak kapasitesi ise 524’tür.
Referanslar
http://www.konyayenigun.com/yasam/sifa-kaynagi-haruniye-kaplicalari-h18639.html, (Erişim tarihi: 20.01.2020); https://www.haberler.com/haruniye-kaplicalari-ni-duzici-belediyesi-3609594-haberi/, (Erişim tarihi: 20.01.2020); Tıraş, M. (2004). Haruniye Kaplıcası, Türk Coğrafya Dergisi, 43: 97-107.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://www.haruniyekaplicalari.com/, (Erişim tarihi: 19.01.2020); http://www.osmaniye.gov.tr/haruniye-kaplicalari, (Erişim tarihi: 19.01.2020).