Gümüş Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Batı Anadolu Bölgesi’nde Büyük Menderes Grabeni’nin güneybatısında, Aydın’ın Germencik ilçesi Ortaklar Beldesi’nde, Gümüş Dağı’nın eteklerinde kurulan Gümüşlü Köyü yakınında yer almaktadır. Bu nedenle halk arasında Gümüşlü Kaplıcası olarak da bilinmektedir. Jeotermal kaynakları bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahip olan Aydın’da popüler birçok kaplıca bulunmaktadır. Ancak Gümüş Kaplıcası çok az bilinen kaplıcalardan biridir. Ormanlık bir alanda yer alan kaplıca, dört ayrı kaynaktan beslenmektedir. Kaynağına bağlı olarak termal suyunun çıkış sıcaklığı 20-36°C arasında, pH değerleri 6,4-7,5 arasında, elektriksel iletkenlikleri (EC) 2.000-1.1230μS/santimetre arasında değişmektedir. Alkalik su sınıfında yer alan kaplıcanın suyu NA-CI su tipinde olup termal suları biyokarbonatlı, kükürtlü ve az gazlıdır. Kaplıca suları eski çağlardan bu yana termal ve balneolojik amaçlı kullanılmaktadır. Kaplıca suları içme kürü için uygun olmayıp sadece banyo uygulamaları için önerilmektedir. Buna rağmen kaplıca sularını içme kürü olarak kullanılan kişilere de rastlanmaktadır. İçme kürü olarak kullanan kişilerde karaciğerdeki bazı hastalıklara iyi geldiği görülmektedir. Kaplıcanın banyo uygulamalarında romatizmal hastalıklar, kireçlenme, bel ve boyun fıtığı, siyatik, selülit, cilt hastalıkları, ortapedik kırık tedavileri, böbrek taşları, idrar yolları ve buna bağlı hastalıkların tedavisinde etkili sonuçlar verdiği Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandı. Kaplıcanın olduğu bölge tarımsal açıdan zengin bir bölge olduğundan günümüzde kaplıca suyundan seraları ısıtmak amacıyla da faydalanılmaktadır. Kaplıcanın kaynağı üzerinde büyük çaplı herhangi bir termal tesis bulunmamaktadır. Bunun temel nedeni, kaplıca suyunun düzensiz akmasından kaynaklanmaktadır. Kaplıca sularının yılın belirli dönemlerinde kendiliğinden kaybolması sıklıkla yaşanan bir durumdur. Suyun ne zaman ve ne kadar süre ile kesileceği belli olmadığından girişimciler, bu bölgeye büyük çaplı yatırım yapmamışlardır. Bölgede kaplıca hizmeti veren küçük çaplı birkaç tesis bulunmaktadır. Bu tesisleri daha çok il içinden ve civar illerden gelen yerli turistler tercih etmektedir. Bazen uzak illerden ve yurtdışından da turistlerin geldiği görülmektedir.

Germencik’e dokuz kilometre, Aydın il merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Gümüş Kaplıcası’na en yakın olan havaalanı 80 kilometre uzaklıktaki Adnan Menderes Havaalanı’dır. Karayolu ulaşımı Aydın-İzmir otoyolundan sağlanmaktadır. Germencik’ten kaplıca alanına her saat servis hizmeti bulunmaktadır. Kaplıcaya özel araçların yanı sıra toplu ulaşım araçlarıyla da gidilebilmektedir. Kaplıca alanının bulunduğu bölge ılıman iklime sahip olduğundan suyun kesilmediği her mevsim kaplıcaya girilebilmektedir. Ancak ilkbahar ve sonbahar mevsimi daha çok tercih edilmektedir.

Referanslar

Aydın Vakfı (2019). Kaplıcalar. http://www.aydinvakfi.org.tr/kaplicalar.html, (Erişim tarihi: 19.06.2019); Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Termal Turizm, http://www.aydinkulturturizm.gov.tr/TR-64388/termal-turizm.html, (Erişim tarihi: 19.06.2019); Termal ve Kaplıca Otelleri (2019). Gümüş Kaplıcası ve Faydaları, http://hamamlar.com/aydin-germencik-gumus-kaplicalari.html, (Erişim tarihi: 19.06.2019); Aydın İli Şifalı Suları ve Kaplıcalar (2019). Termal Rehber, http://termalrehber.com/aydin-ili-sifali-sulari-ve-kaplicalari/, (Erişim tarihi: 19.06.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Balaban, T.Ö., Akın, H., Tarcan, G., Gemici, Ü., Çolak, M. ve Karamenderesi, İ. H. (2016). Gümüşköy Kaplıcası (Aydın) ve Çevresinin Hidrojeokimyasal İncelenmesi, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 22 (6): 553-558.