Gastronomi Tesisleri
Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi
-
2020
Gastronomi tesisleri yemek kültürünün bir turizm ürünü haline getirilerek müşteriye sunulduğu, yöresel, geleneksel, ulusal veya uluslararası özellik taşıyan mutfak ile yiyecek içecek servisinin yapıldığı, ülke turizmine katkı sağladığı değerlendirilen ve bu yönleriyle Bakanlık tarafından desteklenmeleri uygun görülen yeme-içme tesisleri olarak tanımlanmaktadır. Daha önce yönetmelikte yer alan birinci sınıf lokanta tanımının yerine geçen bu işletme tipiyle birinci sınıf lokantaya göre çok daha kapsamlı bir içerik sunuldu. Teknik donanımında yemek salonuna klima sisteminin bulunması eklenirken servis malzemelerinin kalitesine ilişkin detaylı açıklamalar da eklenmiştir.
Gastronomi tesisleri için tanımlanan en farklı özellik çalışanların nitelikleri ile ilgilidir. Daha önceki niteliklerde çalışanlara ilişkin bir kriter belirtilmezken gastronomi tesisi ile birlikte mutfakta çalışan şefin gastronomi alanında eğitim alan veya kendini belli kriterler çerçevesinde kanıtlayan kişilerden seçilmesi ve çalışanların en az yüzde 20’sinin konusunda eğitimli kişilerden olması zorunlu hâle getirilmiştir.
Nitelikler kapsamında getirilen bir diğer yenilik ise işletme menüleriyle ilgilidir. Buna göre ürün içeriklerinin en az iki dilde belirtilmesi ve menü bileşenlerinin vejetaryen, vegan tüketime ve inanç hassasiyetine uygunluğunun da belirtilmesi gerekmektedir. İşletmenin ulusal veya yöresel ifadelerini kullanabilmesi için en az beş çeşit yöresel ürünün kullanılması, dünya mutfağı ifadesini kullanılabilmesi için ise başlangıç, ara sıcak, ana yemek ve tatlı çeşitlerinden en az üç adet olacak şekilde menü oluşturulması zorunluluğu getirilmiştir. Yönetmeliğe ayrıca lokanta kavramının açıklaması eklendi. Buna göre lokanta, tabldot, açık büfe veya alakart servisin kaliteli ve nitelikli tefriş, dekorasyon, donanım ve servis malzemesi ile sunulduğu ünite olarak tanımlandı. Farklı özelliklere ilişkin açıklamalar da yönetmeliğe eklenmiştir.
Referanslar
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/06/20190601-16.pdf, (Erişim tarihi: 19.08.2020).