Gastro-turist

Gastronomi Kavram

İngilizce dilinde gastronomy tourist veya gastronomic tourist kavramlarının kısaltması olan gastro-tourist sözcüğünün çevirisidir. En geniş tanımıyla bölgesel, ulusal veya uluslararası seyahatleri sırasında ilgi çekici, özgün, unutulmaz yeme-içme deneyimi arayışında olan kişidir. Daha dar bir tanımla, gastro-turist, seyahatini kısmen veya tamamen bir destinasyonun gastronomi ürünlerini veya etkinlikleri deneyimleyecek şekilde planlayan kişidir. İki tanım arasındaki ayırt edici nokta; gastronominin, bir destinasyona yönelik seyahatin asıl amacı olup olmamasıdır. Alanyazında bu konuda kesin bir uzlaşı olmamakla birlikte yeme-içmenin, seyahatin birincil veya ikincil amacı olmasına bakılmaksızın, kişi gastronomi turisti olarak kabul edilmektedir. Önemli olan turistin, destinasyonun gastronomi ürünlerini bilinçli ve anlamlı bir şekilde deneyimlemesidir.

Gastronomi turisti veya gastro-turist kavramları dışında yemek turisti, mutfak turisti, gurme turisti gibi kavramlar da yeme-içme amaçlı seyahat eden kişileri tanımlamak için kullanılmaktadır. Bazı akademisyenler gastronominin tüketime; mutfağın ise üretime vurgu yaptığı düşüncesiyle ilgili kavramlara yönelmektedir. Bazı akademisyenler ise turist sayısı ile yeme-içmeye duyulan ilginin düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirerek; mutfak turisti, gastronomi turisti, gurme turisti olarak en geniş kapsamlıdan en dar kapsamlıya doğru sıralama yapmakta ve bu kavramların hepsini yemek turisti çatısı altında toplamaktadır.

Gastronomi turisti kavramı, genellikle Avrupa’da tercih edilirken; yemek turisti kavramı, Amerika Birleşik Devletleri’nde daha fazla kabul görmektedir. Önceleri Uluslararası Mutfak Turizmi Birliği olarak bilinen Dünya Yemek Seyahatleri Birliği (World Food Travel Association), mutfak turisti kavramını seçkinciliği çağrıştırması dolayısıyla terk ederek, yemek turisti veya yemek gezgini kavramlarını kullanmaya başladı. Gastronomi turisti veya gastro-turist, mutfak turisti, gurme turisti ve yemek turisti kavramları, aralarında küçük farklılıklar olmakla birlikte aynı kişiyi ifade etmektedir: Bir destinasyonu yemekleri aracılığıyla deneyimlemek için seyahat eden kişidir.

Yapılan araştırmalara göre gastro-turist, hemen her yaştan, etnik gruptan, cinsiyetten, çeşitli gelir düzeylerinden ve genellikle daha iyi eğitimli kişilerden oluşmaktadır. Gastro-turist, seyahati sırasında gastronomi ile ilgili çeşitli etkinliklerde bulunabilmektedir: üretici pazarlarını gezme, hasata katılma, gastronomi festivallerine katılma, yiyecek ve içecek üretim yerlerini gezme, özgün yemekler sunan restoranlarda yemek yeme, yemek kurslarına katılma gibi.

Yararlanılan Kaynaklar

Akkuş, G. (2013). Yemek Turizmine Katılma Niyeti: Planlı Davranış Teorisi Çerçevesinde Bir İnceleme (Yayınlanmamış doktora tezi). Kayseri: Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü; Hall, C. M., Sharples, L., Mitchell, R. Macionis, N. ve Cambourne, B. (2003). Food Tourism Around The World: Development, Management and Markets. Oxford: Butterworth Heineman; Williams, H. A., Williams, R. L. J. ve Omar, M. (2014). Gastro-tourism as Destination Branding in Emerging Markets. Int. J. Leisure and Tourism Marketing, 4(1): 1-18; Williams, H. A., Yuan, J. ve Williams, R. L. J. (2019). Attributes of Memorable Gastro-tourists’ Experiences. Jornal of Hospitality and Tourism Research, 43(3): 327-348; UNWTO. (2012). Global Report on Food Tourism. Madrid: World Tourism Organization; UNWTO. (2019). Guidelines for the Development of Gastronomy. Madrid: World Tourism Organization.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

UNWTO. (2019). Guidelines for the Development of Gastronomy. Madrid: World Tourism Organization; Hall, C. M., Sharples, L., Mitchell, R. Macionis, N. ve Cambourne, B. (2003). Food Tourism Around The World: Development, Management and Markets. Oxford: Butterworth Heineman; World Food Travel Association (WFTA), https://www.worldfoodtravel.org, (Erişim tarihi: 11.12.2019).