Eynal Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Kütahya’nın Simav ilçesinde bulunan Eynal Kaplıcası, üç bin yıldan beri hastalara şifa sağlayan bir kaplıca sahasıdır. Simav ilçesinin önemli unsurlarının başında gelen Eynel Kaplıcası hakkında Evliya Çelebi, 1671 yılında Dünyada ve Anadolu’da pek çok kaplıcayı gezdim gördüm. Ama Eynal Kaplıcası gibisini görmedim. Böylesi yeryüzünde yoktur. ifadelerini kullandı. Gölcük Dağı’nın eteğinde geniş bir alana yayılmış tesisleriyle gerdanlık şeklinde asılmış bir görüntüye sahip olan kaplıcanın mülkiyeti, Simav Belediyesi’ne aittir. Kütahya kent merkezine 145 kilometre, Simav ilçe merkezine ise dört kilometre mesafede olan Eynal Kaplıcası; Uşak’a 85 kilometre, Balıkesir’e 137 kilometre, Bursa’ya 188 kilometre, Afyon’a 197 kilometre, İzmir’e 235 kilometre, Antalya’ya 379 kilometre, Konya’ya 420 kilometre, İstanbul’a 430 kilometre, Ankara’ya 453 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca kaplıca ile Simav ilçe merkezi arasında her gün 07:00 ile 23:30 saatleri arasında belediye otobüsü seferleri gerçekleştirilmektedir.

Eynal Kaplıcası, Bakanlar Kurulu’nun 23.03.1989 tarih ve 88/13900 sayılı kararı ile Termal Turizm Merkezi olarak ilan edildi. Kaplıca 15.04.2011 tarihinde de Sağlık Bakanlığı Kaplıca İşletme Ruhsatına sahip oldu. Ayrıca yapılan su analizlerinde kaplıcanın mineralli suyunun tedavi edici unsurlara sahip olduğu Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce onaylandı. Kaplıcanın sıcak su kaynağı 163°C, kaplıca suyu 70-80°C olarak tespit edildi. Kaplıca suları; sülfatlı, bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, metaborikasit klorürlü, bromürlü ve radyoaktif özelliklere sahiptir ve toplam minerilazasyonu litrede iki gram olarak dikkat çekmektedir. Kaplıca sularının romatizmal hastalıklar ve siyatik başta olmak üzere; kırık çıkık, kireçlenme, cilt ve deri hastalıkları, cinsel rahatsızlıklar, ruhen ve bedenen görülen yorgunluklar, nevrit, nevralji, böbrek taşlarının dökülmesi gibi pek çok rahatsızlığa iyi geldiği ifade edilmektedir.

Eynal Kaplıcasında konaklamak isteyen kişiler için otel ve apart daireler bulunmaktadır. Kaplıcada, 192 apart otel ve özel aile banyoları olmak üzere 800 yatak kapasitesi mevcuttur. Otel odalarında bir çift kişilik yatak, bir tek kişilik yatak, oda servisi, televizyon, mini buzdolabı, telefon, termal küvetli banyo, manzaralı geniş balkon bulunmaktadır. Apart odalarında ise bir adet yatağı bulunan yatak odası, iki adet çekyat bulunan oturma odası, televizyon, direkt telefon, buzdolabı, yemek masası, mutfak, manzaralı geniş balkon, derin mermer küvetli termal banyo bulunmaktadır. Ayrıca kaplıcada, günübirlik ziyaretçilerin de termal sulardan faydalanabilecekleri 4000 metrekare alan üzerine kurulmuş termal aquapark, açık havuz ve iki adet termal havuzlu Türk hamamı mevcuttur. Bunun yanı sıra kaplıca bünyesinde 250 kişilik aile restoranı, toplantı salonu, kafeterya, çay bahçeleri, doğal piknik alanları, çocuk oyun parkları, yürüyüş alanları, spor tesisleri, market, pide fırını ve salonu ve cami gibi birimler de bulunmaktadır.

Referanslar

Balcıoğulları, A. (2013). Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Anadolu Şifalı Suları ve Günümüzün Termal Turizmi, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 173: 287-306; http://www.kaplicalar.org/eynal-kaplicalari.htm, (Erişim tarihi: 08.11.2019); http://www.kutahyaaskf.org.tr/uploads/belge/faydalilinkler/Termalturizimdekutahya2017.pdf (Erişim tarihi: 08.11.2019); https://kutahya.ktb.gov.tr/TR-69410/eynal-termal-turizm-merkezi.html, (Erişim tarihi: 08.11.2019); https://www.eynalkaplicalari.com.tr/hakkimizda/, (Erişim tarihi: 08.11.2019); https://www.simav.bel.tr/index.php/simav/eynal-kaplicalari/, (Erişim tarihi: 08.11.2019).