Eskişehir Kaplıca Turizmi Semineri
Etkinlik Seminer
(Eskişehir, 3 Şubat 1990)
-
2020
03. 02. 1990 yılında Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesi Sakarıılıca’da düzenlendi. Türkiye’de rekreatif ve sağlık amaçlı termal tesis sayılarının artmaya başladığı yıllarda Eskişehir’in termal turizm pastasından pay alabilmesi adına ilk iş olarak bu seminer düzenledi. Sekiz bildiri yazarının katıldığı seminerde Prof. Dr. Rıfat Bozkurt’un oturum başkanlığında yedi bildiri sunuldu.
Seminere katılım az olmakla birlikte termal turizmin disiplinler arası bir alan olması nedeniyle farklı kurumlardan katılımcılar seminerde yer aldı. Dönemin Turizm Bakanı Danışmanı, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Temsilcisi, İl Sağlık Müdürü Yardımcısı ve Anadolu Üniversitesi’nin İdari Bilimler ve Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri’nden öğretim üyelerinin katıldığı seminerde; termal turizmin önemi, pazarlanması, Eskişehir’deki yeri ve termal suların sağlık açısından önemi gibi konularda bildiriler sunuldu. Ayrıca seminerde Eskişehir’in termal kaynakları haritalandırıldı, önemli kaplıcaları çeşitli değişkenler (imar planı, termal su analizleri, sıcaklığı, kaynak debisi vb.) açısından değerlendirildi, kimyasal karakterleri ortaya konuldu ve jeotermal alanlarda açılan kuyuların özellikleri belirtildi.
Seminerin Eskişehir’e en önemli katkısı düzenlendiği yer olan Sakarıılıca sahası Turizm Bakanlığı tarafından 17. 10. 1993 tarihinde Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmesi oldu. Seminerde sunulan bildiriler dönemin Eskişehir İl Turizm Müdürü Güven Tanyeri’nin girişimleriyle 1999 yılında kitap haline getirildi. Söz konusu kitabın son bölümünde Geçmişten Günümüze Kaplıcalarımız başlığı altında Eskişehir’in önemli ve tarihi kaplıcalarına fotoğraflarıyla birlikte yer verildi.
Ayrıca bkz.: Eskişehir; Etkinlik; Etkinlik Turizmi; Seminer.