Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği
SİVİL TOPLUM KURULUŞU Aktivite Merkezli STK
(Edirne, 1962 - )
Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Edirne’yi Tanıtma ve Turizm Derneği adı ile 1962 yılında Edirne’yi yurtiçi ve yurtdışında tanıtma amacıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. Derneğin amacı bölgenin tarihi, arkeolojik, folklorik ve diğer bütün turistik zenginliklerini meydana çıkartmak, korumak ve değerlendirmek amacıyla turizmi bölgenin en önemli iktisadi mevzuu haline getirmektedir. Kuruluş yılında o yılların çok ötesinde bir şiar ile kurulan derneğin tüzüğü 38 maddeden oluşmaktadır.
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği, Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında onaylanan Sürdürülebilir Turizmin Tanıtımının Desteklenmesi – Support for Promotion of Sustainable Tourism isimli projeyi lider partner olarak uyguladı ve tamamladı. Benzer şekillerde Nehirler adlı Avrupa Birliği (AB) yetişkin eğitimi projesi uyguladı. Dernek, Edirne’nin turizm potansiyelini daha verimli kullanabilmek, Edirne turizmini çeşitlendirmek adına birden fazla festival organize etmektedir. Bu festivallerden en önemlisi 2019 tarihinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ortaklığında ikincisi düzenlenen sosyal medya’da milyonlaFrca paylaşım yapılan Edirne Lavanta Tarla Günleri etkinliğidir. Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Edirne’nin var olan potansiyelini kullanarak turizm farklılaştırılması yapan ve bu yönde seminer, araştırma, çalıştay, panel gibi etkinlikler de düzenleyen bir sivil toplum örgütüdür.
Referanslar
Bilar, E. (2018). Dr. Ratip Kazancıgil ve Edirnesi. İstanbul: Hiperyayın; Tunca, A. (2004). 1962’de Kurulan Edirne’yi Tanıtma ve Turizm Derneği’nin İlk Yıllarından Notlar. Edirne: Yöre Dergisi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://www.ettder.org, (Erişim tarihi: 23.08.2020); Tuğrul, H., Gokçe, N. (2010). Edirne’ye ve Halk Sağlığına Adanmış Bir Ömür. İstanbul: Acar Basım ve Cilt San. Tic. A.Ş.
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği (ETTDER), 1962 yılında Dr. Ratip Kazancıgil’in öncülüğünde kurulan ve Edirne’nin yurtiçi ve yurtdışında tanıtımını hedefleyen köklü bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek; kentin tarihi, arkeolojik, folklorik ve diğer turistik değerlerini korumak, tanıtmak ve değerlendirmek amacıyla faaliyet göstermektedir.
Kuruluşundan itibaren ETTDER, Edirne'nin turizm potansiyelini geliştirmek amacıyla birçok panel, konferans, festival, atölye ve seminer düzenlemiştir. Turizm sektöründe hizmet kalitesini artırmak adına garson, resepsiyonist, kat görevlisi ve mutfak personeline yönelik mesleki eğitim programları da gerçekleştirmiştir. Dernek, Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) başta olmak üzere Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’daki fuarlara katılarak Edirne’nin tanıtımında aktif rol oynamaktadır.
ETTDER, uluslararası iş birlikleriyle de dikkat çekmektedir. Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında hayata geçirilen “Sürdürülebilir Turizmin Tanıtımının Desteklenmesi” ve “Eski Tarihsel ve Kültürel Koridorların Canlandırılması” projeleri, derneğin kurumsal gelişimine katkı sağlamış, aynı zamanda bölgesel kültürel mirasın korunmasına hizmet etmiştir. 2022 yılında, kentin plaka koduna atıfla ve Edirne’nin kurtuluşunun 100. yılı anısına başlatılan “2022 Edirne Yılı” projesi kapsamında ise, şehrin tarihi ve doğal değerlerinin öne çıkarıldığı çok sayıda etkinlik düzenlenmiştir. Ayrıca ETTDER, “Edirne Lavanta Tarla Günleri” gibi agro-turizm etkinlikleriyle kentin kırsal turizm potansiyelini görünür kılmaktadır. Derneğin ortağı olduğu Erasmus+ “See & Hear” projesi kapsamında ise Edirne, Filibe ve Üsküp’teki kültürel miras ögeleri tanıtılarak yetişkinlerde farkındalık oluşturulmuştur. 2023 yılında Edirne’de düzenlenen son etkinlikte, katılımcılar kentin simgesel tarihi ve inanç merkezlerini gezerek yerinde bilgi edinme fırsatı bulmuştur.
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği, Edirne’nin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini görsel olarak sunan tanıtım filmiyle kentin turizm potansiyelini daha geniş kitlelere tanıtmayı amaçlamaktadır. Dernek, yerel rehber eğitimlerinden uluslararası fuar katılımlarına, gastronomi turizminin tanıtımından kültürel etkinlik organizasyonlarına kadar çeşitli alanlarda çalışmalar yürüterek Edirne’nin marka değerini artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmaktadır.
Referanslar
https://ettder.org, (Erişim tarihi: 20.03.2025); https://ettder.org/wp-content/uploads/2021/03/Edirne_Tanitim_ve_Turizm_Derneginin_Bolg.pdf?utm_source, (Erişim tarihi: 20.03.2025).