Edirne Bahai Evi

Doğal ve Kültürel Miras Bina

İlk sahibi nedeniyle Rıza Bey’in Evi olarak da anılan Edirne Bahai Evi, Bahailer için kutsal sayılıyor. Bahai Dininin kurucusu Hz. Bahaullah ve ailesinin Edirne’de ikamet ettiği beş evden biri olan Bahai Evi günümüze kadar korunan tek mekandır. Beyaz Ev 1992 yılında restore edildi.

Edirne, Bahailer ve Bahai tarihi açısından çok önemli bir şehir konumundadır. Bahai Dini açısından Edirne’nin önemi, Hz. Bahaullah’ın 1867 yılında, ülkelerin krallarına ve önde gelen yöneticilerine gönderdiği mektuplarla ilahi misyonunu evrensel ölçekte ilk defa bu şehirden ilan etmesinden kaynaklanıyor. Hz. Bahaullah Edirne’de bulunduğu dönemlerde dünyanın önemli devlet başkanlarını kendisine inanmaya ikna etmeye çalıştı. İngiltere Kraliçesi Victoria’ya, Prusya Kralı I. William’a, Fransız İmparatoru III. Napolyon’a, Avusturya İmparatoru Francis Joseph’e, Rus Çarı II. Alexander’e, İran Şahı Nasreddin’e, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz’e, Amerika’nın yöneticilerine ve eyalet başkanlarına, Papa IX. Pius’ a ve Hristiyan kilisesinin bütün rahiplerine hitaben mektuplar yazdı. Aynı zamanda Edirne’den sürgün olayının durdurulması için, Edirne’de bulunan yabancı konsoloslar da girişimlerde bulundu.

Bahailer için Edirne ve Bahaullah’ın burada kaldığı evler kutsal sayılıyor. Edirne’ye Sır Kenti ya da Arz-ı Sır tanımlaması yapılıyor. Müslümanlık için hac yeri olan Kabe’nin taşıdığı anlam, Edirne de Bahailer için aynı anlama geliyor. Bahaullah o dönemde Osmanlıların sınırları içinde olan İran’dan 1863 yılında sürgün edildi, önce İstanbul’a, sonra Edirne’ye geldi ve Edirne’de yaklaşık 4,5 yıl yaşadı. Hz. Bahaullah’ın Edirne’de iken emrini bütün dünyaya ilan etmesi Bahailer için ayrı önem taşıyor, zira Bahailere göre ilk defa bir Tanrı elçisi vahyini Avrupa kıtasından dünyaya ilan etti.

Ayrıca Bahailik dininin dünyaya ilk duyurusunu Edirne’den yaparak; beklenen imam mehdiliğin Allah tarafından kendisine gönderildiğini buradan bildirdi.

Bahailik inancı 2.100’ün üzerinde etnik grup ve kabile ile temsil ediliyor, dininin öğretilerinde birlik ve adalet kavramı vurgulanıyor. Bahailer için insan yaşamının amacının Tanrı’yı tanımak, tapmak ve sürekli ilerleyen bir medeniyeti desteklemek olarak tanımlanıyor.

Bahailik inancının farklı tarihlerde oruç ve hac gibi ibadetleri bulunuyor. Oruç her yıl 2-20 Mart günleri arasında 19 gündür. Yeni yılları Nevruz’dur. Bahailik için dokuz sayısı çok önemli olup, bir ay 19 gün ve bir yıl 19 ay olarak sayılıyor. Özellikle bu dönemlerde ziyaretçi akışlarının daha yoğun olmasına neden oluyor.

Dünya Bahaileri her beş yılda bir İsrail’in Hayfa şehrinde düzenlenen Dünya Bahai Kongreleri vesilesiyle İsrail’in Hayfa şehrinde bulunan en önemli inanç merkezi Yüce Adalet Evi’nin ziyaretleri sonrasında Edirne Beyaz Ev ziyaret ediliyor. Dolayısıyla bu dönemlerde ziyaretçi sayısı artarak yıllık 40 bin’lere ulaşıyor.

Bugün Dünya’nın 200’den fazla ülkesinden ve adalarından gelen yabancı turistler Beyaz Ev’de her zaman bulunan mihmandarlar tarafından karşılanıyor ve ağırlanıyor.

Çeşitli ülkelerden gelen Bahai turist sayısı şehir turizminde önemli bir yere sahiptir. İnanç turizminin her yıl artarak devam ettiği Edirne’de Bahailerin bu şehre yaptıkları ziyaretler bu hareket içinde önemli bir yer tutuyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Alkan, N. (2004). Ottoman Reform Movements and the Bahāī Faith, 1860s–1920s, In Studies in Modern Religions, Religious Movements and the Bābī-Bahā’ī Faiths, 253-274; Gönenç Güler, E. (2007). Markalaşma Sürecinde Edirne. İstanbul: Ege Basım; http://hp.bahaitr.org/index.php/tr/edirne-kutsal-yerlerin-ziyareti, (Erişim tarihi: 23.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sözal, E. O. (2018) İnanç Turizminin Turistik Destinasyon Pazarlamasındaki Yeri ve Önemi Edirne Bahai Dini Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Edirne: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.