Dutlu (Tahtalı) Kaplıcaları
Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca
-
2019
Ankara’nın Beypazarı ilçesine 12 kilometre uzaklıktaki Dibecik Köyü yakınlarında Gömleksiz Köprüsü güneyinde yer almaktadır. Su kaynaklarından kaplıca ve içme olarak yararlanılmaktadır.
Beypazarı’na 15 kilometre uzaklıktadır. İki dağ arasına sıkışmış gibi duran bir derenin her iki tarafında dokuz adet şifalı kaynak yer almaktadır. Derenin 20 metre kadar yükseklikte oluşturduğu şelâle, kaynakların beşinin vadinin yukarı tarafında, dördünü de aşağı tarafında bırakmıştır. Beypazarı İçme ve Kaplıcaları’nda iki adet kaplıca ve iki adet içme vardır. Bunlardan Dutlu Kaplıcası yukarı kaynak bölümündedir. Kaplıcaya Dutlu Hamamı da denilmektedir. Hamamın biraz alt tarafında Dutlu İçmelerini oluşturan üç kaynak bulunmaktadır. Kaynakların sıcaklıkları 42-51,5ºC, akım değeri 6 l/sn’dir. Dutlu Kaplıcası suyu; CaCl2 (Kalsiyum klorür), Na2SO4 (Sodyum Sülfat), CO2 (Karbondioksit) ve radonlu sular grubuna dahildir. Dutlu İçmesindeki kaynakların su sıcaklıklarında 45°C, radyoaktivite 60 eman’dır. Kaplıca sularının pH değeri 6,48’dir.
Özbek, Dutlu kaplıcası ve dolayında yaptığı çalışmada, temeli oluşturan metamorfik şistleri Burcu Dere Formasyonu, granitik kayaçları ise Dikmentepe Graniti olarak tanımlamış ve Dutlu kaplıcasının bölgedeki bu iki birimin tektonik dokanağından çıktığını belirtmiştir. Ayrıca bölgedeki genç örtü birimlerini İncedoruk Formasyonu olarak tanımlamış ve formasyonun üst kesimlerinde yer alan jipsli oluşumlar Mayakaşı üyesi olarak ayırt etmiştir. Bölgedeki granitik kayaçlar ve metamorfitlerin bozuşmuş zonlarının bol kırıklı olan kesimlerinin ikincil gözeneklilik ve geçirimlilik kazandığını ve bu zonların soğuk sular için akifer özelliğinde olduğunu belirtmiştir. Bunun yanında sıcak su kaynağının yüksek klorür içermesini, genç birimlerdeki tuzlu seviyelere bağlamış ve yüksek sülfat içeriğinin ana kaynağının bölgedeki jipsler olduğunu belirtmiştir.
Kaplıcada termal su ile banyo tedavisi yanı sıra çamur tedavisi de yapılmaktadır. İçme kürlerine de elverişli olan bu sular üç gramın üstünde total mineralizasyon içermekte; soğutulmasına gerek duyulmayan ideal sıcaklığı ve içeriğindeki karbondioksit ve radyoaktif gazların zenginliği ile dikkati çeken kalevi ve toprak kalevili bir maden suyu grubunda yer almaktadır.
Kaynak sularının bulunduğu bölgede ise 300 odalı ve 700 yatak kapasiteli bir işletme bulunuyor. Banyo ve termal içme sularından ise ücretsiz istifade edilmektedir. Kaplıca ve içme alanında; kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı tedavi havuzları tesisi yaz kış hizmet vermektedir. Tesisteki havuzların biri kadınlara, ikisi ise erkeklere hizmet vermekte olup, ayrıca özel banyo odaları ve yardımcı üniteler bulunmaktadır. Kaplıca alanında fizik-tedavi merkezi de mevcuttur. Vadi içerisinde tamamen ağaçlarla kaplı yeşillik içerisindeki tesisler, temiz havasıyla da sağlığa uygun şekilde hizmet vermektedir. Başta Ankara olmak üzere Türkiye’nin değişik bölgelerinden çok sayıda ziyaretçi kaplıcalara şifa amaçlı olarak gelmektedir.
Referanslar
Çelmen, O. (2008). Sivrihisar ve Beypazarı Bölgesinde Yer Alan Sıcak ve Mineralli Su kaynaklarının Hidrojeokimyasal ve İzotop İncelemesi (Yayınlanmamış Doktora tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı; Demirörer, M. (1972). Ankara Ayaş Civarı Ayaş İçmeceleri Dutlu Kaplıcaları Ilıcaköy-Ayaş-Karakaya Sahaları Rezistivite Etüdü, M.T.A. Derleme Rapor No: 5329. Ankara; Erdoğan, A. (2013), Ankara Hamam ve Kaplıcaları. Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü Yayınları, Yayın No: 5, Anadolu’da Su Medeniyetleri Dizisi: 2, Sayfa: 129-132; Özbek, T. (1985). Ankara-Beypazarı Dutlu Kaplıcası Yöresi Hidrojeoloji Etüdü, Türkiye Jeoloji Kurultayı (18-22. 02. 1985, Ankara; Şimşek, M. (2003), Şifalı Sulara Yolculuk Kaplıcalar-İçmeler. Genişletilmiş ikinci baskı. İstanbul: İnkılap Kitapevi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Çelmen, O. (2008). Sivrihisar ve Beypazarı Bölgesinde Yer Alan Sıcak ve Mineralli Su kaynaklarının Hidrojeokimyasal ve İzotop İncelemesi (Yayınlanmamış doktora tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı.