Ankara
Yerleşim Merkezi / Destinasyon Müze Sit Alanı Kentsel Destinasyon
-
2020
Ankara’daki yerleşik düzen çok eskilere dayanmakla birlikte, asıl bilinirliği ve Türkiye genelindeki etkinliği 13. 10. 1923 tarihinde resmi olarak başkent ilan edilmesiyle başladı. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, köklü bir tarihe ve zengin kültürel mirasa sahiptir. Beş milyonu aşan nüfusu ile İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en kalabalık illerinden biri durumundaki Ankara aynı zamanda, yaklaşık 25 bin k metrekare’lik yüzölçümü ile sınırları en geniş kentlerdendir. Toplamda 25 ilçeden oluşan şehirde yerleşimin en yoğun olduğu bölge Çankaya ilçesidir. Orta Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ankara’nın doğusunda Kırıkkale ve Kırşehir, batısında Eskişehir, kuzeybatısında Bolu, kuzeyinde Çankırı ve güneyinde Konya ile Aksaray illeri bulunuyor.
İli önemli kılan en temel değer, Türk Kurtuluş Savaşı’nın ve inkılaplarının önderi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının bulunduğu Anıtkabir’dir. Ankara Kalesi, Ulus Cumhuriyet Anıtı, Güvenlik Anıtı, Duatepe Anıtı, Zafer Anıtı ve Hitit Anıtı şehrin dikkat çeken diğer tarihi mirasları arasında yer alıyor. Bununla birlikte; Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anıtkabir/Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Alagöz Karargâh Müzesi, Devlet Mezarlığı Müzesi, Cumhuriyet Müzesi (I. ve II. TBMM Binaları), Gordion Müzesi ve Örenyeri, Etnografya Müzesi, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü (Çankaya Müze Köşk), Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ulucanlar Cezaevi Müzesi gibi pek çok kültürel alan da Ankara’da bulunuyor. Geleneksel Türk mimarisinin örneklerinden olan evlerin restore edilerek sergilendiği Hamamönü, Beypazarı, Ayaş ve Güdül Ankara turizmine canlılık getiren yerleşkeler arasındadır. Atatürk Orman Çiftliği, Altınpark, 50. Yıl Parkı, Göksu Parkı, Gölbaşı-Mogan Parkı, Mavi Göl (Bayındır Barajı) ve Karagöl şehirde bulunan doğal ve/veyasuni yapıdaki turistik alanlardandır. Kızılcahamam başta olmak üzere Ayaş, Haymana ve Beypazarı ilçeleri kaplıcaları ile meşhurdur.
Altmış dört belediye belgeli, 181 işletme belgeli ve 17 yatırım belgeli konaklama tesisi ile Ankara, özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehirler arasında en yüksek otel kapasitesine sahip illerden biridir. Ankara Esenboğa Havalimanı, hem yerli (yurtiçi ve yurtdışı ikametli) hem de yabancı misafirler tarafından sıkça kullanılan havalimanlarındandır. Yaklaşık 13 milyonluk geliş-gidiş sayısı ile Esenboğa Havalimanı Aralık 2019’da İstanbul’daki tüm havalimanları ve Antalya Havalimanı’ndan sonra Türkiye’de yolcu trafiğinin en yoğun yaşandığı hava taşımacılığı istasyonu olmuştur.
Referanslar
Ankara Büyükşehir Belediyesi (2020). Kente Bakış, https://www.ankara.bel.tr/ankara-kent-rehberi, (Erişim tarihi: 31. 01. 2020); İç İşleri Bakanlığı (2020). Türkiye’nin Nüfus Haritası, https://www.icisleri.gov.tr/turkiyenin-nufus-haritasi, (Erişim tarihi: 31 Ocak 2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). Resmi Turizm İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9851/turizm-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 31. 01. 2020); Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) (2020). Aralık 2019 Havalimanı İstatistikleri, http://www.turob.com/tr/istatistikler, (Erişim tarihi: 31. 01. 2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Hazar, A. (2014). Rekreasyon ve Animasyon (Dördüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.