Ankara Beynelmilel Kömür Sergisi

Etkinlik Fuar

(Ankara, 23 Nisan - 23 Mayıs 1937)

Ülkenin önemli servet kaynağı olan kömüre yurtiçi ve yurtdışında daha geniş pazar bulabilmek amacıyla yapıldı. Doğu Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde geniş kömür yataklarına sahip tek ülke olan Türkiye, taş ve linyit kömürünü tanıtmak, kömür çıkarma makine ve vasıtalarını tanıtmak ve geliştirmek, kömürden elde edilen ürünleri göstermek amacındaydı. Türkiye’nin uluslararası çapta yaptığı ilk sergi olan ve İktisat Vekili Celal Bayar imzasını taşıyan Beynelmilel Kömür Sergisi, Ankara Sergievi’nde 23 Nisan-23 Mayıs 1937 tarihleri arasında açık kaldı. Başvekil İsmet İnönü ile İktisat Vekili Celal Bayar’ın katıldığı açılış törenine bakanlar, milletvekilleri, büyükelçiler ve geniş halk kitlesi iştirak etti. Başvekil İnönü’nün açılış konuşması radyodan canlı verildi. Türk şirketlerinin yanı sıra 12 ülkeden 56 firma katıldı. Buna göre Almanya’dan 29 firma; Avusturya’dan yedi firma; ABD’den beş; İngiltere’den üç; Belçika, Çekoslovak, Fransa ve Yunanistan’dan ikişer firma; Hollanda, İtalya, Macaristan ve Yugoslavya’dan birer firma sergide ürünlerini teşhir etti. En büyük alanı ise Maden Tetkik Arama Enstitüsü işgal etti. 23 Mayıs’ta kapanan sergiyi ilk gün 5.000 kişi gezdi ve soba üreten bir Türk firması da bir günde 2.000 soba sattı.

Stand tasarımını ve tanzimini Münir Hayri’nin yaptığı Kömür Sergisi’nde, ürünler yedi salonda yedi kategoride sergilendi. Bu kategoriler şu şekildeydi: l- Kömür ve çıkarılması, 2- Ev idaresinde kömür, 3- Umumî hizmetlerde kömür (ulaşım araçlarında), 4- Endüstri sahasında kömür, 5- Ziraat sahasında kömür, 6- Kömürden çıkan vasıtalar (havagazı, elektrik), 7- Kömür bakayasından ve mürekkebatından yapılan maddeler (farmakolojik müstahzarlar, ilaçlar ve gübreler). Ayrıca bir tecrübe pavyonu ile bir de danışma pavyonu sergi alanında yer aldı. Serginin girişinde bir onur salonu düzenlenerek burada bir maden ocağı galerisi doğal boyutları içinde gösterilirken, Zonguldak kömür mıntıkası ile Kütahya linyit havzası, taş ve kömür numuneleri ile kömürden üretilen maddeler ve kömür grafikleri sergilendi.

Uluslararası saygınlık ve takdir kazanan Beynelmilel Kömür Sergisi, 12 farklı dilde yayımlanan 43 gazete haber oldu. Gazetelere verilen reklamlarla halkın ve özellikle öğrencilerin toplu halde bu sergiyi ziyaret etmelerini sağlandı. Okul idarecileri, randevu alarak sergiyi öğrencilere gezdirdi. Ayrıca diğer vilayetlerden toplu olarak gelecek halk ve tüccarlara da önceden haber vermeleri halinde yardımcılar görevlendirildi. Kömür Sergisi için özel bir tanıtım kitabı hazırlandı. Kitapta sergi tanıtılırken, renkli bir sergi gezi planına da yer verildi.

Referanslar

--- (1937). Beynelmilel Kömür Sergisi Rehberi. İstanbul: Cumhuriyet Matbaası; --- (1937). Ankara’da Beynelmilel Kömür Sergisi, Arkitekt. 77-78/157-160; Işıklı, A., Balkan, M. (2008). Fotoğraflarla Türk Fuarcılığı. İstanbul: İFM Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Işıklı, A., Balkan, M. (2008). Fotoğraflarla Türk Fuarcılığı. İstanbul: İFM Yayınları.