Doğanbey Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

(Bursa, 1970 - 1988)

Seferihisar’ın 15 kilometre güneydoğusunda, Cumalı ılıcalarının güneyinde, Karakoç kaplıcalarının ise batı-güneybatısında yer almaktadır. Atatürk Mahallesi’nin sınırları içerisindeki kaynakların denize uzaklığı birbuçuk kilometredir. Deniz suyu (Doğanbey Tuzlası, Doğanbeyburnu Ilıcası) ve tuzlu yeraltı suyu (Doğanbey Ilıcası) ile derin haznelerden patlayarak çıkan sıcak su ve buharların karışması sonucu oluşmuştur. Başka bir deyişle magma kontaklarından gelen jüvenil sular, büyük ölçüde deniz suyuyla karışarak Doğanbey hipertermal kaynaklarını oluşturmuştur. Nitekim Doğanbey Kaplıcaları rezervuar sıcaklığı 122°C’dir. Sıcak suyun çıktığı sahada antik dönemde inşa edilmiş tarihi bir hamam yer almaktadır. Doğanbey Termal Alanı, 1993 yılında termal turizm merkezi, 1995’de ikinci derecede doğal sit alanı ilan edildi.

Kaplıca, 60 civarında küçük kaynağın birleşmesinden oluşmaktadır. Sıcak sular, kaplıcadan çıktıktan sonra, tek bir dere halinde denize ulaşmaktadır. Bu kaynakların en sıcağı 76°C, en soğuğu ise 51°C’dir. Doğanbeyburnu Ilıcası ise 48,5°C sıcaklığa sahiptir. Klorürlü, sodyumlu ve bromürlü bir bileşime sahip olup, ayrıca metaborik asit de içermektedir. Radyoaktiviteleri 1,24 Eman, pH değerleri ise 6,1 ile 7,2 arasında değişmektedir (Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu sınır limitler dâhilindedir). Kaynak sularının çıkışı doğal olup, 50 l/sn. akım değerine, 8.640 kişi/gün/banyo ve termal yatak kapasitesine sahiptir. Tuzlu sıcak sular grubunda yer alan kaplıca suları 6.542 mg/l eriyik mineral içermektedir.

Banyo uygulamaları şeklinde kullanıma uygun olan kaplıca, romatizma ve eklem kireçlenmelerinde, ameliyat sonrası rehabilitasyon çalışmalarında etkilidir. Ayrıca sıcak suyun deri, kalp-dolaşım hastalıkları, sinirsel yorgunluklar, solunum yolu, safra kesesi ve mide bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Doğanbey Kaplıcaları, toplam minarelize içeriği ile sedef hastalığı tedavisinde de potansiyel arz etmektedir.

Kaplıcalar çevresinde antik dönemden kalma hamam dışında herhangi bir tesis yoktur. Bu tesisin erkekler bölümü 10 yıl önce tadilat geçirdi. Doğanbey Kaplıcaları (İzmir Seferihisar Doğanbey Termal Turizm Merkezi) önem derecelerine göre İzmir’in kaplıca kaynakları sıralamasında, Balçova, Çeşme-Şifne kaplıcalarıyla birlikte birinci derece önemli ve öncelikli kaplıca alanı statüsündedir. Doğanbey ve Payamlı bölgesinde bulunan termal kaynakların yarısı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, diğer yarısı ise İzmir Valiliği’ne aittir. Bu yüzden ilçe belediyesi burada herhangi bir çalışma yürütememektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı Seferihisar-Doğanbey Kaplıcası Turizm Merkezi içerisinde yer alan Doğanbey Kaplıcaları çevresinde bir adet inşaatı tamamlanamayan (Şana Termal Resort), bir adet de projesi tamamlanmış otel ve tedavi merkezi kurma çalışmaları yürütülmektedir. Söz konusu termal tedavi ve kür merkezinin kurulabilmesi için, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği işbirliğiyle kurulan İzmir Jeotermal A.Ş., Doğanbey’de 42 dönümlük arazi satın almıştır. Bölgenin turizm kapasitesini 12 aya çıkartacak termal kür ve tedavi merkezi temelinin 2020 yılı Mart ayında atılması planlanmaktadır. Dört yıldızlı otel konseptine sahip olan tesiste, termal klinik, 100 odadan oluşan konaklama ünitesi, 20 bin metrekare kapalı alan, günlük 500 hasta kapasiteye sahip kür merkezi, sağlık tedavi merkezi, kapalı ve açık havuzlar, grup egzersiz salonları, fitness salonu, 300 kişilik toplantı salonunun bulunması ön görülmektedir. Bu tesisten bir yıl boyunca yerli ve yabancı 300 bin kişinin yararlanması beklenmektedir. Deniz ve orman-makilik alanlar ile bağlantılı olan Doğanbey Kaplıcaları çevresinde açık alan termal havuz, termal akvaryum gibi doğal tedavi ortamı sunan açık kür ve tedavi parkı şeklindeki uygulamalara önem ve öncelik verilmemektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.seferihisarhaber.com/doganbeyde-12-ay-turizm/ (Erişim tarihi: 04.02.2020); MTA (1998), İzmir İlinin Çevre Jeolojisi ve Doğal Kaynakları Raporu. İzmir: MTA Genel Müdürlüğü, Ege Bölge Müdürlüğü, Derleme No: 10317; Pala, E.A. (2016). Seferihisar (İzmir) ve Yakın Çevresi Jeotermal Sularının Hidrojeolojik, Hidrojeokimyasal ve İzotop Jeokimyasal Özellikleri (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; Selvi, M.S. (2003). Kaplıca Merkezinde Devre Mülk Uygulama Modeli, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5 (4): 84-104; Tarcan, G., Gemici, Ü. ve Aksoy, N. (2004). İzmir İli Sıcak ve Mineralli Kaynakların Hidrojeoloji İncelemesi ve Bazı Önemli Kaynaklarla Karşılaştırılması. İzmir: TÜBİTAK Proje No: YDABAG-102Y039; Ülker, İ. (1988). Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Kaplıca Planlaması. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayını, No: 1006.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Pala, E.A. (2016). Seferihisar (İzmir) ve Yakın Çevresi Jeotermal Sularının Hidrojeolojik, Hidrojeokimyasal ve İzotop Jeokimyasal Özellikleri (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.