Dikili Nebiler Kaplıcası

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Kaynarca çevresi (Bademli, Kaynarca, Dikili, Nebiler ve Kocaoba) termal su kaynaklarından biri olan Nebiler Kaplıcası, meteorik suların kırık ve çatlaklardan yeraltına süzülüp derinlerde ısınması ve fay hatlarını izleyip, sıcak su olarak yüzeye çıkmasıyla oluşmuştur. Söz konusu süreç 50 yıldan fazla bir zamanda gerçekleşmektedir. Termal sular yükselimleri esnasında belirli oranlarda soğuk yeraltı sularıyla ile karışım yapabilmektedirler. Yaklaşık 6000 yıl önce Akalılar tarafından kurulan Atarneus Antik Kenti’ne borularla Nebiler Kaplıcası’ndan su getirildiği bilinmektedir. MÖ 480’de ise İran Kralı Xerxes, Yunanistan seferi rotasında yer alan bu kaplıcada ordusunu dinlendirdi. Kaplıca, Dikili ilçe idari merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede olup, Dikili-Ayvalık karayolu güzergâhının yaklaşık dört kilometre sağında yer alan Üçtaş Tepe eteklerinde bulunmaktadır. Küçük tek kubbeli bir havuz ve iki adet kapalı aile havuzundan oluşan kaplıca tesislerinin işletme hakkı mahalle muhtarlığı tüzel kişiliğindedir. Kaplıca yeterli hijyenik koşullara sahip değildir. Muhtarlıkça barakadan ibaret yeni pansiyon odaları (10 oda, 20 yatak; odalarda minibar mevcut) yapılmıştır. Pansiyon mayıs ayından itibaren ziyaretçilere açılmaktadır. Nebiler Kaplıcası, tedavi bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nca ödenen kaplıcalar arasında yer almaktadır. Genellikle günübirlik kullanılan Nebiler Kaplıcası, köyün giriş kısmındaki mağara ve bu kesimden çıkan kükürtlü kaynak suları, söz konusu suların yüksekten akmasıyla oluşan şelaleyle beraber alternatif bir turistik cazibe merkezi konumundadır. Kaplıca civarında kahvaltı servisi bulunan Nur Hanım Tatil Köyü Restoranı ve konaklama imkânı sağlayan Şelale Stone House Boutique Hotel bulunmaktadır.

Kaplıca suyunun sıcaklığı 36-57°C, debisi 6-7 (l/sn) ve pH’ı 6,5-6,7 arasındadır (pH, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu sınır limitler içerisindedir). Kaplıca suyu 1209,8 mg/l toplam minerilizasyona sahip olup, florürlü (2 mg/l) mineralli su niteliğindeki, acı bikarbonatlı alkalik sular sınıfında yer almaktadır. Nitekim kaplıca suları için yapılan bir hidrojeokimyasal incelemede litrede miligram (mg/l) olarak sırasıyla bikarbonat, sülfat, sodyum, kalsiyum, klor, silisyum, magnezyum ve potasyumun mevcut olduğu anlaşılmıştır. Kaplıca suyu elektriksel iletkenliği 1.378 (μS/santimetre) olup içme suyu olarak kullanılabilecek niteliktedir. Kaplıca suyunun hazne kaya sıcaklığı ise 100-135 °C arasındadır. Nebiler Ilıcası I ve II suları 0,01 mg/l, Nebiler Köyü Kaplıcası suyu 0,09 mg/l arsenik içermektedir. Nebiler Kaplıcası (İzmir Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi) İzmir’deki termal turizm destinasyon bölgeleri içerisinde yer almaktadır (Üçüncü öncelikli). Nebiler Kaplıcasında havada ve kapalı ortamlarda radon konsantrasyonu nispeten yüksek olsa da, kaplıca suyu genel olarak sağlık açısından risk oluşturmamaktadır.

Kaplıca, romatizma, kronik bel ağrısı, eklem ve yumuşak doku, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde, ortopedik operasyonlar sonrası mobilizasyon çalışmalarında, nörolojik rahatsızlıklarda, stres bozukluğu ve spor yaralanmalarında banyo uygulamaları şeklinde kullanılabilir. İçme kürleri şeklinde de osteoporozun destekleyici tedavisinde etkili olabilmektedir. Ayrıca cilt hastalıkları (ölü derinin dökülmesi ve altından yeni derinin çıkmasına yardımcı olmaktadır) ve damar tıkanıklıklarında, mide, bağırsak, karaciğer, böbrek taşı, safra kesesi hastalıklarının tedavisinde ve beslenme bozukluklarının giderilmesinde tedavi edici özelliği mevcuttur.

Yararlanılan Kaynaklar

https://kaplica.saglik.gov.tr/, (Erişim tarihi: 04.02.2020); Kalıncı, Y. (2006). Dikili’de Jeotermal Bölgesel Isıtma Sisteminin Araştırılması (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; Koyuncu, E. (2019). Dikili (İzmir) ve Yakın Çevresi Jeotermal Sularının Hidrojeolojik Modellemesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; MTA. (1998), İzmir İlinin Çevre Jeolojisi ve Doğal Kaynakları Raporu. İzmir: MTA Genel Müdürlüğü, Ege Bölge Müdürlüğü, Derleme No: 10317; Peksev, A. (2014). Doğanın Gizli Kalmış Sürprizi Yelköprü Mağarası, Egeden Dergisi, 19: 45-46; Tarcan, G., Gemici, Ü. ve Aksoy, N. (2004). İzmir İli Sıcak ve Mineralli Kaynakların Hidrojeoloji İncelemesi ve Bazı Önemli Kaynaklarla Karşılaştırılması. İzmir: TÜBİTAK Proje No: YDABAG-102Y039.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://kaplica.saglik.gov.tr/, (Erişim tarihi: 04.02.2020); Koyuncu, E. (2019). Dikili (İzmir) ve Yakın Çevresi Jeotermal Sularının Hidrojeolojik Modellemesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.