Derdin Kaplıcası ve İçmesi

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Derdin Kaplıcası ve İçmesi, Düzce’ye bağlı ve kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Derdin Köyü Hamamüstü mevkiinde yer alan bir kaplıca ve içmedir. Kaplıcanın bulunduğu bölge deniz seviyesinden 500 metre yüksekliktedir. Kaplıcaya giden yolun iki tarafı da çam ormanlarıyla çevrili olup güzel bir manzaraya sahiptir. Sezon içerisinde Düzce ilçe merkezinden Derdin kaplıca ve içmesine ulaşım için sürekli olarak toplu taşıma araçları çalışmaktadır. Derdin Kaplıcası’nda iki adet umumi havuz ve içme çeşmeleri mevcuttur. Ayrıca tesiste, hamam ve havuz kullanımının yanı sıra 15 odalı küçük bir otelde konaklama imkânı ile yeme-içme olanakları da mevcuttur.

Derdin Kaplıcası’nın suyu sodyumlu, bikarbonatlı, sülfatlı ve karbondioksitli sular grubuna girmekte olup renksiz, kokusuz ve duru biz özelliğe sahiptir. Suyunun akış hızı 2 litre/saniye ve sıcaklığı 30,5 oC, radyoaktivitesi 2,5 eman, pH değeri ise 6,4’tür. Kaplıcanın suyu hem içme hem de banyo amaçlı kullanılmaktadır. İçme tedavisi için kullanıldığında, kaplıca suyunun, mide ve bağırsak hastalıkları ile karaciğer ve safra yolları hastalıklarında etkili olduğu bilinmektedir. Banyo tedavisi, nevralji, cilt ve kadın hastalıkları için tavsiye edilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Avşaroğlu, M. (1968). Bolu – Derdin Kaplıcası ve İçmesi. İçinde; Termalizm ve Klimatizm I: Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu (43-44). Ankara: Güneş Matbaacılık; Karataylıoğlu, S. (1896). Bolu: Derdin Kaplıcası. İçinde; Kaplıcalar ve Şifalı Sular (15). Sabah Yayınları; Şimşek, M. (2003). Şifalı Sulara Yolculuk (Genişletilmiş 2. Baskı). İstanbul: İnkılap Yayınevi; Termal Kaplıca Otelleri Pansiyonları. (2020). Düzce Derdin Köyü Dolay Hamamı – Kaplıcası Oteli, https://www.termalkaplicaotelleri.com/duzce-derdin-koyu-dolay-hamami-kaplicasi-oteli/, (Erişim tarihi: 31.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Avşaroğlu, M. (1968). Bolu – Derdin Kaplıcası ve İçmesi. İçinde; Termalizm ve Klimatizm I: Türkiye Kaplıcaları ve İçmeleri Kılavuzu (ss. 43-44). Ankara: Güneş Matbaacılık.