Çavundur Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Çankırı iline bağlı Kurşunlu ilçesinin sekiz kilometre batısında bulunan Çavundur beldesinin kuzeyindeki yerleşim sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kurşunlu ilçesi Çavundur bölgesinde pliyosen devrine ait iki adet sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Bu kaynakların su sıcaklıkları 38°C ve 19°C olup debileri de sırasıyla 0.2 l/s. ve 0.1 l/s. dir. MTA tarafından 1987 yılında yapılan sondaj ile 270 metreye kadar inilmiştir. Bu sondaj kapsamında yapılan ilk ölçümler, jeotermal akışkanın azami debisinin 47 l/s., sıcaklığının da 54°C olduğunu ortaya koymuştur.

Kaplıca suyu sodyum bikarbonatlı, hipertermal, hipotonik bir özellik taşımaktadır. Doğal sıcaklığı nedeniyle tüm ağrılı hastalarda kullanılabilmesi söz konusudur. Ancak uygulamaların banyo ve hareketsiz uygulamalı türleri için 37-38°C’ye kadar, hareketli havuzlar için 27-28°C’ye kadar soğutulması gerekmektedir. Bu suretle, her türlü romatizmal hastalıkların kronik dönemleri, ameliyat ve travma sekellerinde yararlı olması beklenmektedir. Alkalik özelliğine bağlı olarak, içme kürleri şeklinde değerlendirilmesi halinde karaciğer, safrakesesi ve safra yolları yetmezliklerinde de kullanılabilmektedir. Sarılık sonrası bozulan karaciğer fonksiyon testlerinin düzeltilmesi amacı ile pankreasla ilgili kronik hastalıklarda, Diabetes Mellitus ve Gut hastalığında yararlı olabileceği bilinmektedir. Kronik mide ve bağırsak iltihapları, böbrek ve idrar yolları kronik iltihaplarında, böbrek taşı oluşumunu engellemek için içme kürleri şeklinde değerlendirilebilir. Ancak içme kürleri için suyun sıcaklığının genellikle 20 ile 30°C arası soğutulması gerekmektedir. Su, sodyum iyonu içerdiğinden dolayı üst solunum yolları ve akciğerin alerji ve kronik iltihaplarında inhalasyon-aerosol tedavisi olarak da değerlendirilebilir.

Kaplıca alanında her bütçeye uygun üç farklı termal tesis bulunmaktadır. İlk tesis Çavundur Belediyesi tarafından yapılan iki adet açık havuz ile 65 oda ve 140 yataklı bir konaklama ünitesinden oluşmaktadır ve 2014 seçimlerinden sonra belediyenin köy statüsüne dönüşmesi ile köy tüzel kişiliğinin kararı ile 2014 yılında yapılan ihale ile Nur İnşaat Otomotiv Gıda Turizm. San. ve Tic. Ltd. Şti kiraya verildi. İkinci tesis Çankırı Valiliği tarafından yapılan ve özel işletmeye devredilen Çantur turistik oteli ve kaplıca tesisleridir. 32.900 m² arazi 10.250 metrekare otel alanı üzerine inşa edilen tesis dört bloktan oluşmaktadır. 100 odası, 196 yatak, 300 kişilik restoranı, iki adet havuzlu kaplıca bölümü ile günlük konaklama kapasitesi 600 kişidir. Kurulan tesis 03.06.2004 tarihinde yap-işlet-devret modeli 25 yıl süre ile merkezi İstanbul’da bulunan Espaş Turizm ve Seyahat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne kiralanmıştır. 2009 yılında ise tüm hak ve yükümlülükler ile Anı Turizm Seyahat Anonim Şirketi’ne devredilmiş olup kira akdi devam etmektedir. Bölge de bulunan üçüncü tesis ise Şekerler Grup’a aittir. 2016 yılının Mart ayında faaliyete başlayan üç yıldızlı turizm işletme belgeli ve Sağlık Bakanlığı onaylı tesis 30 standart oda ve 70 yatak kapasitelidir. Tesiste kapalı alanda termal havuz, yüzme havuzu, Türk hamamı, sauna, çocuk yüzme havuzu, çocuk oyun alanı ve restoran bulunmaktadır. Kaplıca bölgesinde ayrıca 20 yataklı özel bir pansiyon bulunmaktadır.

Referanslar

Dağdeviren, A., Kara, M. ve Özdemir, H. (2018). Çavundur Termal Konaklama Tesislerinde Hizmet Kalitesi, Journal of Social and Humanities Sciences Research, 5(31): 4538-4544; Dağdeviren, A., Kara, M. ve Özdemir, H. (2018). Çavundur Termal Konaklama Tesislerinde Algılanan Hizmet Kalitesi, Müşteri Memnuniyeti ve Davranışsal Niyetler. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 5(30): 4435-4442; İbret, B. Ü. (2007). Türkiye’de Yeni Gelişen Bir Termal Turizm Merkezi: Çavundur Kaplıcası, Doğu Coğrafya Dergisi, 12(18): 135-164.; Külekci, Ö. C. (2009). Çankırı Çavundur Termal Kaynaklarının Yörenin Turizm Potansiyeli Kapsamında Değerlendirilmesi (Yayınlanmamış doktora tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.