Bolu Gölcük Tabiat Parkı

Doğal ve Kültürel Miras Park Alanı Göl

(Bolu, 1958 - )

Bolu ilinin gezilip görülmeye değer güzelliklerinden biri olan Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Bolu şehir merkezinin 13 kilometre güneyinde, yaklaşık 1217 metre yükseklikte, merkezden Seben ve Kıbrıscık ilçelerine gidilen karayolu kenarında, Bolu'nun Mesciler Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. 

Tabiat parkına adını veren küçük ve şirin gölcük (Gölcük Gölü/Göleti), yapay bir set gölüdür. Oluşturulması 1958 yılında başlamış olan ve zamanla büyütülen gölün kıyı uzunluğu 1300 metredir. Yüzölçümü yaklaşık 4,5 hektar olan ve genellikle kar ve yağmur sularıyla beslenen gölün en derin yeri beş metredir. Gölde, göl oluşturulduktan sonra dikilen ve görsel olarak Gölcük'ün güzelliğine güzellik katan nilüfer çiçekleri yetişmektedir. Etrafı yoğunlukla köknar olmak üzere sarıçam, karaçam, kayın, gürgen, titrek kavak gibi ağaç türleri ile kaplı olan göl, her mevsim muhteşem bir görüntüye sahiptir. Bolu denince akla gelen ilk görüntülerde göl ile bütünleşerek manzaraya ayrı bir güzellik katan gölün kıyısındaki şirin yapı, Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait "Devlet Konukevi"dir. 

Önceleri orman içi mesire alanı olan Gölcük Gölü ve çevresini kapsayan 376 hektarlık alan 11 Temmuz 2011 tarihinde tabiat parkı ilan edilerek  "Bolu Gölcük Tabiat Parkı" adıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. 2012 yılında göl ve çevresi 22 yıllığına Bolu Belediyesi'ne kiralanmıştır. 2016 yılında belediye meclisi kararıyla tabiat parkı ihale ile yapılaşmaya açılmıştır. Tabiat parkında giriş/kontrol/ödeme noktasını geçtikten sonra bir otopark bulunmaktadır ve otoparktan ilerisi araç trafiğine kapalıdır. Gölün etrafındaki yol elektrikli faytonla gezinti, yürüyüş ve bisiklet yolu olarak kullanılmaktadır. Bolu Gölcük Tabiat Parkı içerisinde bungalov tipi bir konaklama tesisi, üç farklı yiyecek-içecek işletmesi ve bir büfe ziyaretçilere hizmet sunmakatadır. Tabiat parkında piknik alanı, kamelya ve çardaklar, piknik alanının hemen yanında çocuk oyun parkı, voleybol sahası, küçük bir cami, çeşmeler ve tuvaletler bulunmaktadır. Göl çevresinde orman içerisinde ayrıca çok sayıda pergola ve piknik masası ziyaretçilerin kullanımına sunulmuştur.

Göl, orman, dağ peyzajı yanında yürüyüş parkurları, piknik alanları ve manzara seyir terasları gibi rekreasyonel alanlara da sahip olan Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Bolu dışından gelenlerin mutlaka ziyaret etmek istedikleri önemli bir turistik merkez ve şehir merkezine yakınlığı nedeniyle yerel halk tarafından da sıklıkla kullanılan bir rekreasyon alanıdır. Gölcük'te piknik alanlarında mangal yakılabilmekte ve yılın belirli zamanlarında amatör olta balıkçılığı belgesi ile ücret karşılığında sportif olta balıkçılığı da yapılabilmektedir. Göldeki balık popülasyonunun artması için 2012 yılında Bolu Abant Gölü'ne özgü bir alabalık türü olan 20 bin Abant alası yavrusu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Gölcük Gölü'ne salınmıştır. Gölde ayrıca sazan, ot sazanı, kadife (yeşilsazan) ve kefal balıkları da bulunmaktadır. Göl çevresinde bulunan ahşap iskeleler balık tutmak, manzarayı izlemek ve fotoğraf çekimi için idealdir. 

Bolu Gölcük Tabiat Parkı, İstanbul'a yaklaşık 275 kilometre, Ankara'ya ise yaklaşık 200 kilometre uzaklıktadır. Merkezden tabiat parkına gidilen yolun tamamı asfalttır. Bolu Gölcük Tabiat Parkı'na özel araçla gidilebileceği gibi, şehir merkezinden hareket eden Seben ve Kıbrıscık ilçe minibüsleri ve Bolu Belediyesi 23 numaralı şehir içi otobüsü ile de ulaşım sağlanabilmektedir. 

Gölcük'te konaklamak isteyen  ziyaretçiler, tabiat parkı içerisinde bulunan bungalov konaklama tesisini ya da konum olarak Bolu Gölcük Tabiat Parkı'na oldukça yakın olan ve kaplıcaları ile bilinen Karacasu beldesindeki konaklama işletmelerini tercih edebilmektedir. Tabiat parkı içerisinde kamp kurulmasına izin verilmemektedir. Tabiat parkı her sabah saat 06.00'da ziyarete açılmakta, gece 22.00'de ziyaretçi girişine kapatılmaktadır.

Bolu Gölcük Tabiat Parkı yılın her mevsiminde ayrı bir güzelliğe sahiptir ve ziyaretçi yoğunluğu her mevsim (özellikle hafta sonları) fazladır.  2023 yılında tabiat parkı 488 bin 610 kişi tarafından ziyaret edilmiştir. 

Yararlanılan Kaynaklar

Bolu Gündem (2024). Bolu, doğa turizminde zirveye oturdu: 1 Milyondan fazla ziyaretçi. https://www.bolugundem.com/haber/18797152/bolu-doga-turizminde-zirveye-oturdu-1-milyondan-fazla-ziyaretci, (Erişim tarihi: 11.01.2024); Kocalar, Aziz C. (2018). Koruma Alanlarının Yükselen Rantı İle Çevre-Orman Koruma Mevzuatındaki Değişimler ve “Bolu-Gölcük Tabiat Parkı” Örneği, Kesit Akademi Dergisi, 4 (16): 136-159; T.C. Bolu Valiliği. Gölcük Tabiat Parkı, http://www.bolu.gov.tr/golcuk-ormanici-dinlenme-yeri (Erişim tarihi: 10.01.2024 ); T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Gölcük Tabiat Parkı – Merkez. https://bolu.ktb.gov.tr/TR-356954/golcuk-tabiat-parki---merkez.html, (Erişim tarihi: 08.01.2024); T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. Tabiat Parkları, https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Belgeler/Korunan%20Alanlar%20Listesi/2-%20Tabiat%20Parklar%C4%B1.pdf, (Erişim tarihi: 10.01.2024); T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü. Bolu - Gölcük Tabiat Parkı. https://bolge9.tarimorman.gov.tr/Menu/55/Bolu-Golcuk-Tabiat-Parki (Erişim tarihi: 08.01.2024); Türkiye Kültür Portalı. Gezilecek Yerler, Bolu Gölcük Tabiat Parkı- Bolu. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bolu/gezilecekyer/golcuk-tabiat-parki, (Erişim tarihi: 10.01.2024).