Golf Turizmi
Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Turizm endüstrisi altında en hızlı büyüyen turizm çeşitlerinden biri olan golf turizmi, alternatif turizm türlerinden biri olan spor turizmi altında yer almaktadır. Golf turizmini açıklayabilmek adına öncelikle golfun bir tanımını yapmak gerekmektedir. Golf “Doğal engellerle birlikte su, kum ve benzeri yapay engellerin de bulunduğu çimle kaplı, başlangıç vuruşunun yapıldığı noktadan parkur sonlarındaki deliklere değişik özellikte sopalarla küçük bir topu mümkün olan en az vuruşla sokmayı amaç edinen bir açık hava sporudur”. Golf turizmi ise farklı şekillerde tanımlanmış olup, turistlerin golf sporunu gerçekleştirmesini, incelemesini veya bu sporla ilişkili olarak çekicilik sahibi yerleri ziyaret etme amacıyla kendi evleri dışında seyahat etmesini kapsamaktadır. Golf oynayan insanların sayısı giderek artmakta ve kendi oynadıkları çevrelerden farklı uygun iklim koşullarının olduğu yerlere seyahat gerçekleştirmektedirler. Golf turisti olabilmek adına temelde üç kategori olduğu söylenebilir. Bunlar: Golf oynamak için tatile çıkan turistler; tatilini veya iş seyahatini gerçekleştirirken ikincil motivasyon olarak golf oynayanlar ve golf turnuvalarına izleyici olarak katılan veya golfun turistik çekiciliklerini görmek isteyenlerdir.
Golfun tam olarak ne zaman bulunduğuna dair net bir bilgi olmamakla birlikte genel kanıya göre XV. yüzyılda İskoçya’da bulunduğu düşünülmektedir. Diğer bir görüşe göre Hollanda’da IV. yüzyılda oynanan “kolven” veya “kolf” adında buzda oynanan bir oyundan yola çıkarak oluşturulduğu görüşü savunulmaktadır. Bununla beraber Roma döneminde paganica adı verilen oyundan geldiğini savunan görüşlerin olduğu da görülmektedir. Golf sporu XVIII. ve XIX. yüzyıllarda İngiltere ve İskoçya’da oldukça popüler hâle geldi ve daha sonrasında diğer dünya ülkelerinde oynanmaya başladı. Türkiye’de ise Sultan II. Abdülhamit izniyle Constantinapole Golf Kulübünün kurulmasıyla beraber golf sporu oynanmaya başladı (1895). Bu kulüp günümüzde hala devam eden İstanbul Golf Kulübü adı altında en köklü golf kulüplerinden biri olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
yılında yayınlanan Dünya Golf raporuna göre 209 ülkede golf oynanmakta ve bu ülkelerde toplam 38.864 golf tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerde bulunan golf sahaları 147.553.000 kilometrekare bir alan kaplamaktadır. Bu tesislerin yüzde 78’i Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Kanada, İngiltere, Avusturalya, Almanya, Fransa, Güney Kore, İsveç ve İskoçya’da yer almaktadır. Arz kapasitesinin yüzde 53’ünün Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinde bulunsa da Amerika Birleşik Devletleri’nin toplamda yüzde 43’lük bir arz kapasitesine sahip olduğu belirtilmektedir. Avrupa’da ise golf tesislerinin yüzde 23’ü bulunurken, Asya kıtasında bulunan tesisler yüzde 16’lık, Okyanusya’da bulunan tesisler ise yüzde 5’lik arz kapasitesini oluşturmaktadır. Dünyada golf oynayanların sayısı ise yedi buçuk milyon olarak belirtilmektedir. Türkiye’de ise 33 adet golf sahası bulunduğu ve bu sayının Dünya’da bulunan golf sahalarının yüzde 0,8’ini oluşturduğu görülmektedir. Türkiye’de önemli golf destinasyonlarının başında ise, Belek-Antalya gelmektedir. Golf turizmi gerçekleştiren turistlerin büyük çoğunluğu eğitim seviyesi ve gelir düzeylerinin yüksek olduğu görülmektedir. Bununla beraber güçlü, zayıf, hızlı veya yavaş gibi fiziki özelliklere bakılmaksızın her yaş ve cinsiyetten insanların oynayabildiği bir spordur. Golf turizmi gerçekleştirenlerin milliyetine bakıldığında ise çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’nın oluşturduğu görülmektedir.
Referanslar
Çetin, G. (2008). Dünya’da Golf Turizmi ve Türkiye’de Golf Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Çuhadar, M. (2013). Türkiye’de Golf Turizminin Gelişimi ve Golf Turizmi Talebi Tahminleri: Belek Bölgesine Yönelik Bir Çalışma, Journal of Human Sciences, 10 (1): 1620-1639; Demas, L. (2017). Game of Privilege. The University of North Carolina Press; Hudson, S. ve Hudson, L. (2014). Golf Tourism. Oxford: Goodfellow Publishing; R & A. (2019). Golf Around The World 2019. İskoçya: R & A.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Hudson, S. ve Hudson, L. (2014). Golf Tourism. Oxford: Goodfellow Publishing; Kasap, A. A. ve Faiz, G. (2012). Bir Endüstri Olarak Golf (Ekonomik Analizi, Müşteri Portföy Analizi ve Dünyadaki Çevresel Yaklaşımlar). İstanbul: Türkiye Golf Federasyonu Yayınları.