Hamsilos Tabiat Parkı

Doğal ve Kültürel Miras

(Sinop, 1987 - )

Milli Parklar Kanunu'na istinaden 2007 yılında tabiat parkı olarak tanımlandı. Karadeniz’in batısında Sinop iline bağlı Abalı Köyü’nde yer almaktadır. Sahip olduğu alan 67.9 hektardır. Milli parkın coğrafi konumu, kuzeyi ve doğusu Karadeniz, güneyi Akliman ve turistik amaçlı rekreasyon alanları, batısı ormanlık ve kırsal alanlardan oluşmaktadır. Bölgenin ekonomik yapısı turizme dayanmaktadır. Tabiat parkı ilan edilmesiyle turistik amaçlı da ziyaret edilen Hamsilos Tabiat Parkı günümüzde, doğaya dayalı turizm türlerinin gerçekleştirildiği bir alandır. Rekreatif faaliyetlerin gerçekleşmesine elverişli bir alan olarak da özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin en sık ziyaret ettiği turizm bölgelerinden biri konumundadır. Bölgede doğa yürüyüşleri, sportif olta balıkçılığı, kamp kurma gibi turistik aktiviteler gerçekleştirilmektedir.

Hamsilos Tabiat Parkı, Türkiye’nin 22. tabiat parkı olup 1987 yılında mesire yeri olarak kullanılmaya başlandı. Günübirlik tesisleri çeşitli rekreatif faaliyetlerin gerçekleştirilmesine imkân sunan Akliman Koyu, gezi teknelerinin ve su sporlarının bölgede gerçekleştirilmesine imkân tanımaktadır. Ayrıca kıyı kullanımına jeolojik yapısı itibariyle uygun olmamakla birlikte demirleme ve yüzme açısından uygun ria tipli kıyıya sahiptir. Uzun sahil şeridi, Akliman ve Hamsilos gibi denize girilebilen koylarıyla deniz turizmi açısından Karadeniz’in doğayla buluşan ender çekim merkezlerindendir. Zengin flora ve fauna yapısına sahip olan Hamsilos Tabiat Parkı’nda, kayın, gürgen, meşe, dişbudak, defne, sahil çamı, deve dikeni, sütleğen çiğdem gibi bitki türlerini ve kuş çeşitliliğini görebilmek mümkündür. Hamsilos Tabiat Parkı’nda Arkeolojik döneme ait bazı dikkat çekici eserlerle karşılaşmak mümkündür. Bölge antik dönemde liman kenti olarak kullanılıp kazılarda keramik parçaları, tarihi denizci mezarları, Amazon kadınlarının yıkandığına inanılan kadınlar hamamı çıkartılan eserler arasındadır.

Hamsilos, tabiat parkı olmasıyla birlikte turizmde tanınmaya başlandı. 2010 yılında yürürlüğe giren gelişme planıyla yürüyüş parkurları, seyir alanları, olta balıkçılığı için uygun kıyı alanları, bilgilendirme yazılarıyla Hamsilos Tabiat Parkı daha fazla ziyaretçi ağırlayabilecek potansiyele erişti. Şehre gelen ziyaretçilerin yüzde 85’i Hamsilos Tabiat Parkı’nı da ziyaret etmektedir. Genellikle yerli turistler tarafından ziyaret edilmektedir ve ziyaretçilerinin büyük bir kısmını günübirlik ziyaretçiler oluşturmaktadır. 2018 yılı itibarıyla bölgede farklı niteliklere sahip turizm işletmelerinin yer aldığı 80 konaklama işletmesi, 1.321 oda, 3.265 yatak kapasitesi ve A grubu beş seyahat acentası bulunmaktadır. Sinop şehir merkezine 14 kilometre uzaklıkta yer alan Hamsilos Tabiat Parkı’na ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Havayoluyla da ulaşım mümkündür ve Sinop Havaalanı’na uzaklığı altı kilometredir. Demiryolu ulaşımının bulunmadığı alana denizyoluyla ulaşım merkezden sağlanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Sürücü, O., Tırıl, A. ve Arslan, E. Ö. (2014). Hamsilos Tabiat Parkı’nın Rekreasyon Potansiyelini Belirlemeye Yönelik bir Araştırma, Journal of Recreation and Tourism Research, 1(1): 20-38.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Sinop Gezi Rehberi, https://sinop.ktb.gov.tr/Eklenti/9951,sinop-gezi-rehberipdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 10.07.2019).