Antik dönemde adı Sinope olan, günümüz Batı Karadeniz bölümünde bulunan Sinop kenti, Yunan Kolonizasyon Hareketi esnasında Güney Karadeniz’de kurulan ana koloni kentidir ve MÖ VII. yüzyıla tarihlenen arkeolojik eserler, şehir merkezinde yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde ele geçti. Kuzey rüzgarlarına kapalı korunaklı limana sahiptir ve bu özellik, Sinop il merkezinin bulunduğu yarımadada antik dönem yerleşiminin başat kurulma sebebidir. Genel hatları itibarıyla, Sinop ilinin doğusunda Samsun ili, batısında Kastamonu ili, güneyinde Çorum ili ve kuzeyinde Karadeniz vardır. Çok sayıda plaja sahip olan Sinop kıyıları, Karakum adıyla bilinen ve Sinop il merkezinin de bulunduğu yarımadada yer alan, doğal siyah kumlara sahip plaja da haizdir. Siyah kum yani piroksen, antik dönemde Sinop üretimi amforaların üretildiği kilin içine de katıldı. Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nin de bulunduğu Akliman’daki plajda, kum zambakları, sahil boyunca kumlardan çıkıyor ve çiçekleri ile birlikte eşsiz ambiyans yaratıyor. Karadeniz Bölgesi’nde olmasına rağmen zeytinliklere sahip olan Sinop kent merkezi, iklimiyle ve bitki örtüsüyle özgündür.

Sinop’ta bulunan Antik Otel, Zinos Otel gibi otel işletmelerinde, müze izni ile nitelik ve nicelik açısından oldukça önemli arkeolojik eserler sergileniyor ve otellerin ortak kullanım alanlarındaki bu arkeolojik eserler, destinasyonda geçirilen deneyimi eşsiz kılıyor. Sinop, su altı kültür mirası açısından da oldukça zengin bir destinasyondur. Antik döneme ait amforalar ve çeşitli denizcilik buluntuları, Sinop Arkeoloji Müzesi’nde ve Sinop’taki çeşitli otellerde teşhir ediliyor. 30. 11. 1853 Osmanlı-Rus Deniz Savaşı’nda batan gemilerin kalıntıları da Sinop kıyılarında, su altında mevcuttur. Sinop Üniversitesi, böylesi kültürel açıdan zengin sularda, uygun fiyata su altı tüplü dalış kursu düzenliyor ve keşif dalışı gerçekleştiriyor. Sinop kıyıları, 40 metre derinliğe kadar yapılan sualtı scuba dalışları ile 40 metreden daha derinlere dalmak için kullanılan karışım gaz trimix dalışları için uygundur ve su altı manzarası açısından egzotik alanlara sahiptir. Sinop’un il merkezinde ve ilçelerinde, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yapılar mevcuttur. Sinop il merkezindeki Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, Sinop Kalesi, Tarihi Cezaevi, Paşa Tabyaları, Alaaddin Camii, Pervane Medresesi, Seyit Bilal Camii, Şehitler Çeşmesi, Yeşil Türbe turistlerin ilgi gösterdikleri noktalardır.

Sinop’ta il sınırları dahilinde bazalt kayalıkları, İnaltı Mağarası, Hamsilos Koyu, Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, Sorkun Şelaleleri, Erfelek Şelaleleri gibi nefes kesici tabiat güzellikleri mevcuttur. Türkiyenin en kuzey noktalarından biri olan, şehir merkezi yakınlarındaki İnceburun da turistleri çekiyor. Sinop’ta A sınıflı beş seyahat acentası vardır; bunlar çeşitli tabiat güzelliklerine tecrübeli rehberlerle deniz ve kara turları düzenliyor. Sinop’ta bir özel ilgi turizmi olarak edebiyat turizminin izlerine de rastlanıyor. Sinop’a gelen turistler, Sabahattin Ali’nin mahkum olarak kaldığı ve Aldırma gönül aldırma nakaratı ile bilinen Mapushane (Hapishane) şarkısını yazdığı Sinop Tarihi Cezaevi’ni ziyaret ediyor. Ayrıca Ahmet Muhip Dıranas’ın, Sinop’un Erfelek ilçesinin ormanlık alanında bulunan babasının köyünde yaptırdığı ahşap ev de edebiyat meraklısı ziyaretçilerden ilgi görüyor. 2007 yılında kurulan Sinop Üniversitesi, Sinoplular’a ve ziyaretçilere de ulaşabilen uluslararası sempozyumlar, sanat etkinlikleri, konferanslar düzenleyerek şehre kültürel ve bilimsel açıdan fayda sağlıyor.

Sinop’a gelen turist sayısı, kış aylarının ardından Mart ayından itibaren artıyor. Turist sayısının en fazla olduğu aylar temmuz, ağustos aylarıdır ve eylül, ekim aylarında da çok sayıda turist kenti ziyaret ediyor. Sinop, yoğunlukla Karadeniz Bölgesi’ndeki yerli turistlerden talep görüyor. Uzun yıllardır sahip olduğu havaalanı ve yeni yapılan yollar sayesinde Sinop’a ulaşım günümüzde oldukça kolaylaşmıştır. Sinop’a 2018 yılında, 18.582’si yabancı toplamda 1.025.393 ziyaretçi geldi. Sinop’ta turizm işletme belgeli tesislerde, kamu misafirhanelerinde, belediye belgeli ve diğer tesislerde 2.245 oda, 5.761 yatak vardır.

Sinop’un bölgesel lezzetleri arasında Sinop mantısı, nokul ve gün içerisinde Sinop’ta tutulan balıklar yer alıyor. Sinop’ta birkaç kuşaktır el yapımı tekne modelleri üretiliyor. Örneğin bir firma ailece model tekne yapıyor ve antik dönemden günümüzde kadar denizcilikte kullanılan gemilerin el yapımı modellerini Sinop il merkezindeki dükkanlarında turistlere satıyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Akarsu, B. M. ve Tarakçı, R. Y. (2019). Sunken Wrecks of Sinop and Tourism, International Journal of Eurasia Social Sciences, 10(38): 1032-1046; Sinop Valiliği (2019). Turizm, http://www.sinop.gov.tr/turizm, (Erişim tarihi: 25.12.2019); Tarakçı, R. Y. (2014). Sinop Deniz Savaşı. Sinop: Sinop Belediyesi Kültür Yayınları; Tezgör, D. K. (2014). Roma Dönemine Ait Sinope Amphoraları ve Ticaret/ The Roman Amphorae of Sinope and the Trade. İçinde; M. Lacob (Editör), Roman Art and Civilization - A Common Language in Antiquity (ss. 222-223). Romanya: Tulcae County Council; Tırıl, A. (2018). Bir Özel İlgi Turizmi Olarak Edebiyat Turizmi ve Türkiye’nin Edebiyat Turizmi Potansiyeli, IJSHS, 2(2): 161-184.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Cengiz, A., Yaman, E., Tosun, H. ve Dereli, F. (2013). Sinop Tarihi ve Kültür Envanteri. Sinop: Sinop Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.