Tabiat Parkı
Kavram Doğal ve Kültürel Miras Ulusal Park Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2021
Tabiat parkları ile ilgili gerekli düzenleme 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile gerçekleştirildi. Kanunun üçüncü maddesine göre; orman ve orman rejimine bağlı yerlerde bir alanın tabiat parkı olarak belirlenmesi Orman ve Su İşleri Bakanı’nın onayı ile sağlanmaktadır. Maddenin devamında; orman ve orman rejimi dışında kalan alanların tabiat parkı olarak belirlenmesi ya da daha önce ilgili bakanlıkça belirlenmiş alanların işlemlerinin tamamlanması için söz konusu alanların orman rejimine alınmasına Cumhurbaşkanlığı'nca karar verildiği, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescillendiği yer almaktadır.
Tabiat parklarında ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla koruma-kullanma dengesi içinde kısmi yapılaşmaya izin verilmesi söz konusudur. Milli Parklar Kanunu’nun beşinci maddesinde “Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanı sınırları içerisinde kalan yerlerdeki gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmaz mallar ile her türlü tesis, onaylı uygulama imar planı çerçevesinde hazırlanacak projelerin gerçekleşmesi için zaruri görüldüğünde 6830 sayılı İstimlak Kanunu'nun hükümlerine göre Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kamulaştırılır” ifadesi yer alıyor.
Bu Kanun kapsamına giren alanlarda petrol ve maden aranması ya da işletilmesi, maden ve petrol kanunları gereğince araştırma ve işletme ruhsatnamesi ya da imtiyazı, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ilgili hükümleri saklı kalmak suretiyle Cumhurbaşkanı kararı ile verilebilir. Bu alanlarda; yaban hayatının tahrip edilmesi, doğal ve ekolojik dengenin yanı sıra doğal ekosistem değerinin bozulması, bu alanların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine neden olan veya olabilecek her türlü müdahâle ile çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılması, doğal dengeyi bozacak her çeşit orman ürünlerinin üretiminin yanı sıra avlanma ve otlatma yapılması yasaklanmıştır.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Milli Parklar Dairesi Başkanlığı verilerine göre 2020 yılı itibarıyla Türkiye’de 250 tabiat parkı bulunmaktadır. Türkiye’nin ilk tabiat parkı 01. 12.1983 tarihinde ilan edilen Ölüdeniz Kıdrak’tır.
Yararlanılan Kaynaklar
Andaç, F. (2018). Turizm Hukuku. Ankara: Detay Yayıncılık; Yıldırım, H. (2018). Turizm Hukuku ve Mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Andaç, F. (2018). Turizm Hukuku. Ankara: Detay Yayıncılı; Yıldırım, H. (2018). Turizm Hukuku ve Mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık.