Milli Parklar Kanunu

Hukuki Alanına Giren Konular Yasa

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan, korunması gereken ulusal veya uluslararası öneme sahip doğal alanların belirlenmesi, bu alanların sahip oldukları kaynak değerlerin özelliklerine göre milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı, tabiatı koruma alanı şeklinde bir koruma statüsü/stratejisi ile koruma altına alınması ve alanın yönetilmesine ilişkin konuları düzenleyen kanun. 09.08.1983 tarihinde kabul edilerek 11.08.1983 Tarihli 18132 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yedi bölümden oluşan kanunun bölüm içerikleri şunlardır:

1. Amaç ve tanımlar: Kanunun amacı ve kapsadığı dört koruma statüsünün tanımlarını içeri.

2. Belirleme, Planlama ve Kamulaştırma: koruma altına alınacak alanın ve statüsünün belirlenmesi, belirlenen alanın korunması ve geliştirilmesine yönelik planların yapılması, gerekli kamulaştırma ve taşınmazların tahsisi gibi konuları düzenler.

3. İzin işleri: Koruma alanlarında gelişim planlarına uygun olmak kaydıyla yapılabilecek plan ve projeler, bunlara ilişkin izinler, izin verilemeyecek durumlar, hak devirleri gibi konuları düzenler.

4. Görevler: koruma alanları içerisinde bina ve tesislerin yapımı, işletilmesi, yönetimi ile yine alanlardaki kaynakların geliştirilmesine ilişkin konuları düzenler.

5. Yasaklanan Faaliyetler: koruma alanlarında yapılamayacak faaliyetler, tescil ve bu alanların korunmasına ilişkin konuları düzenler.

6. Milli parklar Fonu: Koruma alanlarının koruma, onarım, bakım, tanıtım ve işletme harcamaları için kurulan fonun kullanımını düzenler. Bunun için ayrıca Milli parklar fonu yönetmeliği çıkartılmıştır.

7. Cezalar: Koruma alanlarında yasaklanan davranışlara verilecek cezaları düzenler.

Kanunda önemli değişiklikler oldu. Bu değişiklikler şu şekilde özetlenebilir:

1. Doğa koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün bağlı bulunduğu bakanlığın isminin değişimine bağlı olarak kanun maddesinde bakanlık isimleri değişikliği meydana geldi. Türkiye’de bakanlar kurulunun organizasyonunda ve bakanlıkların sayı ve iş bölümlerinde meydana gelen değişikliklere bağlı olarak orman ve koruma alanlarından sorumlu bakanlığın ismi zaman zaman değişikliğine uğradı (Tarım Orman Köy işleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı).

2. Koruma alanlarında tasarruf sahibi olabilecek muhtelif bakanlıkların isimlerinde meydana gelmiş değişiklikler.

3. Koruma alanlarının belirlenmesine ilişkin onaylama yetkisi; 02.07.2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 79. maddesiyle, bakanlar kurulundan Cumhurbaşkanı’na verildi.

4. Koruma alanı ve çevresinde yaşayan yerel halkın korumaya etkin katılımı, koruma kaynaklı maddi zararlarının azaltılması ve ekonomik gelir elde etmesi için alan klavuzu yetiştirilmesine ilişkin 03.07.2005 tarihinde yapılan ek düzenleme.

Referanslar

2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu, http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2873.pdf, (Erişim tarihi: 02. 09. 2020); Yücel, M. (1998). Doğa Koruma Alanları ve Planlaması. Adana: Çukurova Ünversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 104.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu, http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2873.pdf, (Erişim tarihi: 02. 09. 2020); Yücel, M. (1998). Doğa Koruma Alanları ve Planlaması. Adana: Çukurova Ünversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 104.