Tabiat Varlığı
Kavram Doğal ve Kültürel Miras
-
2019
Tarihi mağaralar, kaya sığınakları, özellik gösteren ağaç ve ağaç toplulukları ile benzerleri taşınmaz tabiat varlığı örneklerindendir. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun dördüncü maddesinde tabiat varlıklarını bulanların haber verme zorunluluğu ile ilgili olarak “Taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını bulanlar, malik oldukları veya kullandıkları arazinin içinde kültür ve tabiat varlığı bulunduğunu bilenler veya yeni haberdar olan malik ve zilyetler, bunu en geç üç gün içinde, en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara veya diğer yerlerde mülki idare amirlerine bildirmeye mecburdurlar. Bu gibi varlıklar, askeri garnizonlar ve yasak bölgeler içinde bulunursa, usulüne uygun olarak üst komutanlıklara bildirilir.
Böyle bir ihbarı alan muhtar, mülki amir veya bu gibi varlıklardan doğrudan doğruya haberdar olan ilgili makamlar, bunların muhafaza ve güvenlikleri için gerekli tedbirleri alırlar. Muhtar, aynı gün alınan tedbirlerle birlikte durumu en yakın mülki amire; mülki amir ve diğer makamlar ise on gün içinde, yazı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve en yakın müze müdürlüğüne bildirir. İhbar alan Bakanlık ve müze müdürü bu kanun hükümlerine göre, en kısa zamanda gerekli işlemleri yapar.” ifadeleri yer alır. Yine bu kanunun beşinci maddesinde “Devlete, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar ile özel hukuk hükümlerine tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmazlarda varlığı bilinen veya ileride meydana çıkacak olan korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları devlet malı niteliğindedir” ibareleri yer almaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü; milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların tescil, onay ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tescil etmek, bu alanların yönetilmesi ve korunması gibi görevleri yerine getirmektedir.
Referanslar
Yıldırım, H. (2018). Turizm Hukuku ve Mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Yıldırım, H. (2018). Turizm Hukuku ve Mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık.