Dağları ve göl birleşiminden oluşan, Bolu ili sınırları içerisinde yer alan bir turizm merkezidir. Coğrafi özellikleri incelendiğinde dağlık olduğu görülmektedir. Bu dağlar Batı Karadeniz dağ sırasının uzantısı şeklinde yer almaktadır. Abant Gölü de bu dağ sıralarının ortasında yer alan vadi gölü şeklinde tanımlanmaktadır. Abant, bir vadi gölüdür. Vadiye de Abant Vadisi adı verilmiştir. Abant Gölü, Bolu kent merkezinin 34 kilometre güney batısında yer almaktadır. Tabiat parkı içerisinde, yaklaşık 1.350 metre yüksekliğinde ve toplam alanı 125 ha. civarında olan tektonik kaynaklı heyelan gölüdür. En derin yeri 18 metredir. Abant Alabalığı adı verilen balık türü bu gölden çıkmaktadır.

Abant Tabiat Parkı, göl yüzeyinin toplamı ile birlikte toplam 1.196,5 hektar. alanı kaplamaktadır. Özellikle bitki türleri açısından oldukça çeşitlilik göstermektedir. Tabiat Parkı florasında yer alan 84 familya kapsamında 332 cins, 66 tür, 147 alt tür ve 69 varyete, toplam 672 takson ve 150 liken türü kaydı bulunmaktadır. Önemli olan başka bir konu da bu taksonlar içerisinde 51 endemik tür olmasıdır. Abant Tabiat Parkı, yüzde 10 endemizm oranı ve bitki taksonları sayesinde Türkiye’nin önemli flora gen merkezlerinden biridir. Özellikle Abant Gölü’nü çevreleyen yamaçlarda Abant Çiğdemi yetişmektedir.

Fauna bakımından da bölge oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bölgede endemik tür olan ve başka bir alanda kaydı bulunmayıp dünyada tek olan küçük taraklı semender yaşamaktadır. Ayrıca Abant Fındık Faresi ve Abant Alası da endemik türler arasında yer almaktadır. Göl ve çevresi su samurları, yabani hayvanlar ve kızıl geyikler için uygun bir yaşam alanıdır. Domuz, geyik, karaca, ayı, tilki, çakal, tavşan, çeşitli yırtıcı ve ötücü kuşlar faunayı meydana getiren diğer türler arasında yer almaktadır.

Ormanlık alan olarak bölge oldukça verimli bir kaynağa sahiptir. Abant Gölü ve çevresinde çoğunlukla göknar olmak üzere sarıçam, karaçam ve kayın ağaçlarından oluşan ormanlarda kaplıdır. Bu ormanlar saf ya da karışık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bu ağaç türlerine ek olarak gürgen, meşe, akçaağaç, kavak, dişbudak, söğüt çeşitleri de bulunmaktadır. Orman gülü, ılgın, fındık, muşmula, papaz külahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu gibi otlar da başlıca çalı ve otsu türleri olarak belirlenmiştir.

Yayla karavan, doğa yürüyüşü, kış, bisiklet, sportif olta balıkçılığı, kongre, kamp, kuş gözlemciliği, bitki inceleme, dağ ve doğa turizmi gibi birçok turizm türü Abant ve çevresinde uygun ortamlar bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli rekreatif faaliyetleri bölge içerisinde görmek mümkündür. Abant bölgesinde bulunan tesisler kongre turizmi konusunda önemli bir kaynağı oluşturmaktadır. Bu bölge içerisinde Abant çevresinde Bolu ve Düzce illerine bağlı birçok yayla yer almaktadır. Bunlar kuzeyde Eğreltilik, Kütüklü, Bolu, Sinekli, Eskioba, Örencik, Sarıyer, Güney ve Sarmısakkoyak ile güneyde Delice, Alpagut, Çepni, Çetmi, Samat, Bulanık, Dereköy, Mangırlar ve Feriz Yaylaları’dır. Eskioba Yaylası Düzce yönüne, diğer yaylalar Abant yönüne bakmaktadır. Bu yaylalar önceleri hayvanları otlatmak için kullanılmıştır. Günümüzde ise yayla turizmi açısından önemli turizm kaynakları olarak yer almaktadır.

Abant ve çevresi, yaz aylarında piknik alanı olarak da hizmet vermektedir. Yürüyüş yolları ve ormanı ile her yaşa uygun bir dinlenme yeridir. Abant Gölü çevresi gece için aydınlatılmıştır. Bölgede konaklama yapanlar için gece yürüyüşleri de yapılmaktadır. Kış aylarında ise kış sporlarının yapılabileceği Türkiye’nin en tanınmış turistik yörelerinden biridir. Buz pateni sahası Türkiye’deki ilk doğal buz pateni sahasına sahiptir.

Abant ve çevresi 12 ay boyunca ziyaret edilebilecek bir merkezdir. Abant yolunun toplam uzunluğu 22 kilometredir. Gölün çevresi yedi kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Elde edilen verilere göre; 2019 yılında içerisinde Abant’ı 910.435, Gölcük’ü 571.040, Yedigöller’i 252.247, Göksu’yu 7.454, Sülüklü Göl’ü 14.415, Kıbrıscık Karagöl’ü 5.958, Beşpınarlar’ı 2.521, Sünnet Gölü’nü de 24.590 kişi ziyaret etmiştir. Bu bağlamda Abant ilk sırada yer almaktadır.

Abant bölgesi kapsamında turizm işletme ve belediye işletme belgeli toplam 25 işletme yer almaktadır. Hem konaklama hem de yiyecek içecek işletmesi olarak da faaliyet gösteren işletmeler de bulunmaktadır. Ayrıca park içerisinde yer alan satış merkezlerinde bölgede üretilen yöresel yiyecekler ve hediyelik eşyalar satılmaktadır. Tur rotalarının önemli bir güzergahını oluşturmaktadır. Abant yolu üzeri bu işletmeleri görmek mümkündür. Göl çevresinde iki adet beş yıldızlı konaklama tesisleri, bungalov tipi konaklama üniteleri, kamp ve piknik alanları ile lokantalar da mevcuttur.

Etiketler:
Yararlanılan Kaynaklar

Abant Gölü ve Yaylaları, https://www.ekoturizmgrubu.org/bilgi/Abant.pdf, (Erişim tarihi: 30.12.2019); Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). Konaklama, https://bolu.ktb.gov.tr/TR-158083/konaklama.html, (Erişim tarihi: 22.09.2020); Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020a). Turizm Aktiviteleri, https://bolu.ktb.gov.tr/TR-69957/turizm-aktiviteleri.html, (Erişim tarihi: 22.09.2020); Erençin, Z. (1960). Abant, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2(16): 151-155; Kültür Portalı (2020). Abant Gölü Tabiat Parkı – Bolu, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bolu/gezilecekyer/abant-golu, (Erişim tarihi: 22.09.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). Abant Gölü, https://bolu.ktb.gov.tr/TR-70001/abant-golu.html, (Erişim tarihi: 30.12.2019); Müderrisoğlu, H., Aksoy, N., Uzun, S., Özkan, N., Aslan, S. ve Aşıkkutlu, S. (2010). Abant Tabiat Parkı’nda Yürüyüş Yolları Çevresindeki Vejetasyondaki Değişimin Değerlendirilmesi. İçinde; The 1st International Symposium on Environment and Forestry Bildiri Kitabı (ss. 1447-1449). Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi.