Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü
Kamu Kurumu
(Ankara, 1956 - )
-
2019
Türkiye Cumhuriyeti’nde doğa koruma ve yaban hayatına ilişkin her türlü iş ve işlemin yürütüldüğü Tarım ve Orman Bakanlığı merkezi teşkilatı içerisinde yer alan genel müdürlük. Türkiye’de 1956 yılında yürürlüğe giren 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun dördüncü maddesinde milli parklar, doğa koruma alanları, tabiat anıtları, tabiat parklarının belirlenmesi, yönetimi ve planlanması ilk olarak yer aldı; aynı kanunun 25. maddesi ile birlikte milli park çalışmaları, 1958 yılında Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı şube müdürlüğü bünyesinde yürütülmeye başlandı. Söz konusu şube müdürlüğü zaman içerisinde gelişerek önce daire başkanlığına daha sonra genel müdürlüğe dönüştü. 2011 yılında Orman Su İşleri Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararnamede Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’nün görevleri şu şekilde belirlenmiştir: Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları ve sulak alanların tespiti, bunlardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tescil edilenlerin korunması, geliştirilmesi, tanıtılması, yönetilmesi, işletilmesi ve işlettirilmesi ile ilgili işleri yürütmek ve denetlemek; Millî Parklar Kanunu ile verilen görevleri yürütmek; yaban hayatı ve kara av kaynakları ile orman içi su kaynakları, dere, göl, gölet ve sulak alanların ve hassas bölgelerin korunması, geliştirilmesi, kara avcılığının düzenlenmesi, av kaynaklarının işletilmesi ve kontrolü ile ilgili her türlü etüt, envanter, planlama, projelendirme, uygulama ve izlemeye ilişkin iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak, bu hizmetlerle ilgili tesisleri kurmak veya kurdurmak; kara avcılığını düzenleyen mevzuat ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek; uluslararası koruma sözleşmeleri ile belirlenen yörelerdeki koruma ve kullanma esaslarını belirlemek; uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan bitki ve hayvan türleri ile alanların korunması konusunda tedbirler almak, ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak; hayvanların korunmasına yönelik çalışmaları, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde yapmak, yaptırmak, bu konuda yürütülen faaliyetleri desteklemek, denetlemek veya denetlenmesini sağlamak; görev alanıyla ilgili olarak bitki ve hayvan türü genetik kaynaklarının muhafazası ve iyileştirilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek; orman ve orman rejimine tabi yerlerde tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları ile sulak alanları ve benzeri koruma alanlarının tescil ve ilanını yapmak. 2018 yılı sonu itibari ile Parklar Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü bünyesinde 44 milli park, 243 tabiat parkı, 30 tabiatı koruma alanı ve 112 tabiat anıtı yer almaktadır.
Referanslar
http://www.tukcev.org.tr/milli-parklar, (Erişim tarihi: 12.10.2019); Orman Su İşleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararname. (04.07.2011). Resmi Gazete (Sayı: 27984), http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/4.5.645.pdf, (Erişim tarihi: 12.10.2019); Yücel, M. (1998). Doğa Koruma Alanları ve Planlaması. Adana: Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://www.milliparklar.gov.tr, (Erişim tarihi: 12.10.2019); https://www.tarimorman.gov.tr, (Erişim tarihi: 12.10.2019); Yücel, M. (1998). Doğa Koruma Alanları ve Planlaması. Adana: Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.